Ciències de la Salut
MÀSTER UNIVERSITARI EN CIÈNCIES DELS ALIMENTS I LA NUTRICIÓ
Mixta
Castellà
FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA SALUT
Solament s'imparteix en aquesta universitat
Accedisca al llistat de dates d'examen per a aquesta titulació.
Llegenda: | No ofertada | Sense docencia |
L'objectiu general del màster és doble: d'una banda capacitar l'alumne per al desenvolupament de tasques d'investigació o acadèmiques en l'àmbit de les ciències dels aliments. I d'una altra, formar professionals qualificats en aquest camp que sàpien integrar-se en equips multidisciplinaris desenvolupant i conservant l'esperit crític, en un entorn de respecte als altres, que fomente l'avanç científic.
Tipus de matèria |
Crèdits |
Obligatòries (OBL) |
30 |
Optatives (OPT) |
12 |
Pràctiques Externes (OBL) |
6 |
Treball Final de Màster (OBL) |
12 |
TOTAL CRÈDITS |
60 |
SEMESTRE 1 |
SEMESTRE 2 |
||||
ASSIGNATURA |
TIPUS |
ECTS |
ASSIGNATURA |
TIPUS |
ECTS |
INVESTIGACIÓ I RECERCA DE DOCUMENTACIÓ CIENTÍFICA |
OBL |
3 |
ANÀLISI QUIMIOMÈTRICA |
OPT |
2 |
DRET ALIMENTARI |
OBL |
3 |
LABORATORI D'ANÀLISI QUÍMICA D'ALIMENTS |
OPT |
4 |
CARACTERITZACIÓ D'ALIMENTS |
OBL |
3 |
MICROBIOLOGIA DE LA CONSERVACIÓ D'ALIMENTS |
OPT |
3 |
BIOESTADÍSTICA |
OBL |
3 |
TÈCNIQUES AVANÇADES EN MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS |
OPT |
3 |
AVANÇOS EN NUTRICIÓ HUMANA |
OBL |
3 |
CONSERVACIÓ POSCOLLITA I NUTRICIÓ VEGETAL |
OPT |
3 |
ANÀLISI QUALITATIVA D'ALIMENTS |
OBL |
3 |
ALIMENTS TRANSGÈNICS |
OPT |
3 |
ELABORACIÓ D'ALIMENTS BIOPROCESSATS |
OBL |
3 |
PRÀCTIQUES EN EMPRESES |
OBL |
6 |
APLICACIÓ D'ENZIMS EN ALIMENTS |
OBL |
3 |
TREBALL FINAL DE MÀSTER |
OBL |
12 |
TEMES AVANÇATS EN CIÈNCIES DELS ALIMENTS |
OBL |
3 |
|
||
ANÀLISI QUANTATIVA D'ALIMENTS |
OBL |
3 |
La distribució del pla d'estudis en crèdits ECTS és la següent: el mòdul de matèries obligatòries es distribueix en dos blocs, un de matèries bàsiques comunes amb el màster de Nutrició Clínica i Comunitària (també oferit per la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d'Alacant) de 12 ECTS. Aquest fet ve donat per les tendències actuals de la indústria alimentària dirigides al desenvolupament d'aliments més saludables i a fomentar pautes dietètiques més d'acord amb el manteniment d'un estat de salut òptim durant tota la vida. D'aquesta manera és impensalbe no dotar els professionals especialitzats en Ciències dels Aliments d'uns coneixements mínims en nutrició humana tant individual com comunitària. El segon bloc està format per matèries avançades pròpies del màster en Ciències dels Aliments de 24 ECTS. El tercer bloc, d'especialització, està constituït per matèries optatives. Dels 18 ECTS oferits en aquest bloc, l'alumne ha de cursar únicament de 12 ECTS. Els restants 12 ECTS necessaris per a obtenir el total de 60 ECTS proposats s'integren en el Treball Final de Màster.
El desglossament de matèries en cadascun d'aquests dos blocs és el que presentem a continuació:
Bloc de matèries bàsiques comunes. Consta d'un total de 12 ECTS de caràcter obligatori, distribuït en les matèries següents:
Bioestadística (3 ECTS).
Dret Alimentari (3ECTS).
Investigació i reserca de documentació científica (3 ECTS).
Avanços en Nutrició Humana (3 ECTS).
Bloc de matèries avançades obligatòries (24 ECTS):
Caracterització d'Aliments (3 ECTS).
Aplicació d'Enzims en Aliments (3 ECTS).
Elaboració d'Aliments Bioprocessats (3 ECTS).
Anàlisi d'Aliments (6 ECTS).
Temes Avançats en Ciències dels Aliments (3 ECTS).
Pràctiques en Empreses (6 ECTS).Per a desenvolupar aquesta matèria la Facultat de Ciències compta amb una sèrie de convenis amb empreses, relacionades amb el sector de l'alimentació.
Bloc d'especialització. Dins d'aquest bloc, de caràcter optatiu, l'alumne cursarà 12 ECTS d'entre les matèries següents:
Microbiologia de la Conservació d'Aliments (3 ECTS).
Tècniques Avançades en Microbiologia d'Aliments (3 ECTS).
Aliments Transgènics (3 ECTS).
Conservació Poscollita i Nutrició Vegetal (3 ECTS).
Anàlisi Quimiomètrica (2 ECTS).
Laboratori d'Anàlisi Química d'Aliments (4 ECTS).
El quart i últim bloc, el constitueix el Treball Final de Màster, de caràcter obligatori i una càrrega de 12 ECTS. Es tracta d'un treball tutoritzat en què l'alumne abordarà problemes des del punt de vista pràctic i aplicat, un enfocament que possibilita l'inici a la investigació i utilitzar totes les competències adquirides en els mòduls anteriors.
Segons la Normativa de la Universitat d’Alacant, per a accedir als ensenyaments oficials de màster universitari serà necessari:
- El títol no homologat requereix un informe tècnic d’equivalència expedit per la Universitat d’Alacant (ContinUA - Centre de Formació Contínua), pel qual s’haurà d’abonar la taxa corresponent.
- L’accés per aquesta via no implicarà, en cap cas, l’homologació del títol previ que tinga la persona interessada ni el seu reconeixement a altres efectes que el de cursar els ensenyaments de màster universitari.
El perfil d'ingrés que es considera adequat per a l'admissió al màster universitari de Ciència dels Aliments per la Universitat d'Alacant és l'acreditació d'alguna de les situacions següents:
1. Estar en possessió d'un títol oficial espanyol de grau en Nutrició Humana i Dietètica, Química o àrees afins.
2. Estar en possessió d'un títol de diplomat en Nutricón Humana i Dietètica, llicenciat en Química o àrees afins obtingut d'acord amb plans d'estudis anteriors a l'entrada en vigor del RD 1393/2007.
3. Estar possessió d'un títol universitari oficial expedit per una institució d'educació superior de l'Espai Europeu d'Educació Superior homologable als títols descrits en els punts 1 i 2, sempre que faculte en el país expedidor del títol per a l'accés a ensenyaments de màster.
4. Estar en possessió d'un títol estranger no homologat que acredite un nivell de formació equivalent als corresponents títols universitaris oficials espanyols indicats en els punts 1 i 2, i que faculten en el país expedidor del títol per a l'accés als ensenyaments de màster.
5. Estar en possessió del nivell B1 d'anglès. En cas de no poder acreditar el nivell, la Comissió Acadèmica del Master habilitarà o coordinarà les proves de nivell escaients d'acord amb la Universitat d'Alacant.
Criteris d'admissió i baremación per a l'adjudicació de places en aquest màster.
En cas que el nombre de sol·licituds d'admissió supere el nombre de places oferides, l'admissió definitiva a l'estudi es ponderarà d'acord aquests criteris:
-Expedient acadèmic del títol que dóna accés.
-Currículum, segons model facilitat pel centre, en què es valoraran els aspectes següents:
-Experiència en gestió en unitats d'infermeria.
-Experiència docent.
-Exercici professional assistencial.
-Activitat investigadora.
-Formació continuada.
-Altres mèrits.
Es reservaran un 3% de les places per a estudiants que tinguen reconegut un grau de minusvalidesa igual o superior al 33%. Així mateix, i d'acord únicament amb el seu expedient acadèmic, es reservaran un 10% de les places oferides per a graduats o diplomats en Nutrició Humana i Dietètica en la Universitat d'Alacant durant el curs acadèmic immediatament anterior.
A continuació es mostra el model a utilitzar per a fer la baremació curricular i ponderació de criteris d'admissió:
NOTA MITJANA (sobre 10) de l'EXPEDIENT ACADÈMIC
Grau/diplomatura en Nutrició Humana i Dietètica o titulació que hi dóna accés.
EXPERIÈNCIA DOCENT |
Temps d'exercici en anys (multiplicar per valor) |
Valor | Total |
UNIVERSITÀRIA | |||
Titular | 0,5 | ||
Ajudant | 0,4 | ||
Associat | 0,3 | ||
Col·laborador | 0,2 | ||
NO UNIVERSITÀRIA | |||
Titular FP/Ens. secun. | 0,15 | ||
Cursos postgrau | 0,15 | ||
Coordinació cursos | 0,1 | ||
Altres | 0,1 | ||
TOTAL |
FORMACIÓ REBUDA | VALOR | Total |
UNIVERSITÀRIA | ||
Doctorat | 1 | |
Màster oficial | 0,75 | |
Llicenciatura | 0,5 | |
Grau/diplomatura (no DUE) | 0,3 | |
Especialista/expert | 0,2 | |
NO UNIVERSITÀRIA | ||
Altres (Matrona/títols propis/cursos/jornades, etc) |
0,1 per rellevant, a |
|
TOTAL |
ACTIVITAT LABORAL-ASSISTENCIAL |
De 0 a 3 mesos |
De 3 a 6 mesos |
De 6 a 12 mesos |
D'1 a 3 anys |
De 3 a 6 anys |
De 6 a 10 anys |
Més de 10 anys |
Valor | 0,20 |
0,30 | 0,40 | 0,50 | 0,75 | 1 | 1,25 |
Marcar | |||||||
TOTAL |
Activitat investigadora: El sol·licitant podrà consignar fins a 5 activitats per cada apartat, i correspondrà a la Comissió de Postgrau la seua acceptació i valoració.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Valor | Total | |
LLIBRES | 0,2 | ||||||
ARTICLES INTERNACIONALS |
0,2 | ||||||
PROJECTES SUBVENCIONATS |
0,2 | ||||||
ARTICLES NACIONALS |
0,1 | ||||||
CAPÍTOLS DE LLIBRES | 0,1 | ||||||
PONÈNCIES | 0,1 | ||||||
COMUNICACIONS | 0,1 | ||||||
TOTAL |
ACTIVITATS DE GESTIÓ |
Temps d'exercici de l'activitat en anys (multiplicar per valor) |
Valor | Total |
Director/president | 0,5 | ||
Sotsdirector/vicepresident | 0,4 | ||
Adjunt/secretari | 0,3 | ||
Supervisor/coord. de CAP | 0,2 | ||
Vocals o responsables acreditats | 0,15 | ||
Altres* |
0,1 | ||
TOTAL |
ALTRES MÈRITS | Valor (0,1 per mèrit i nivell) | |||||
Nivell baix |
Nivell mitjà |
Nivell alt |
0,1 | 0,1 | 0,1 | |
Idioma 1 | ||||||
Idioma 2 | ||||||
Idioma 3 | ||||||
Valencià | Elemental | Mitjà | Superior | |||
Informàtica |
Nivell baix |
Nivell mitjà |
Nivell alt |
|||
Altres* | ||||||
TOTAL |
(*) Els apartats assenyalats com “altres” seran discrecionalment valorats per la Comissió de Postgrau encarregada de valorar les sol·licituds, podent-se o no tenir en compte d'acord a la naturalesa de l'activitat, el seu contingut i circumstàncies.
PREINSCRIPCIÓ +info
L'alumne interessat a cursar un màster oficial en la UA haurà de fer una preinscripció en els terminis i condicions que s'establisquen anualment.
MATRÍCULA +info
Després de la publicació de les llistes definitives d'admesos s'enviarà per correu electrònic als alumnes admesos una contrasenya que servirà d'identificació d'usuari per a poder matricular-se a través de Campus Virtual en els terminis i condicions que s'establisquen anualment.
En el procediment de matrícula, els documents expedits a l’estranger hauran de ser oficials i estar degudament legalitzats i traduïts. Més informació:
CURS | OFERTA DE PLACES |
2012-13 | 45 |
2013-14 | 45 |
2014-15 | 25 |
El títol de màster de Ciències dels Aliments aporta als alumnes la formació especialitzada necessària per a poder desenvolupar una activitat professional, investigadora o acadèmica sobre temes d'alimentació i salut. Per tant, també facilitarà l'accés a estudis avançats i doctorat en qualsevol de les matèries associades a aquests estudis.
Investigador, tècnic superior en aliments (indústria alimentació i afins), llocs especialitzats en les administracions públiques.
1. Cronograma d'implantació del títol
Curs acadèmic |
Implantació del màster |
2011-2012 |
Primer curs |
2. Procediment d'adaptació, si escau, dels estudiants dels estudis existents al nou pla d'estudis
No escau.
3. Ensenyaments que s'extingeixen per la implantació del corresponent títol proposat
No escau.
Informació del Centre | Informació general per a l'alumne |
Campus de Sant Vicent del Raspeig
Edifici Germà Bernàcer, planta baixa
|
|
Normativa general de la UA | + Informació titulació |
|
|