Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  RIBERA BLANES, MARIA BEGOÑA

Curriculum breu
RIBERA BLANES, MARIA BEGOÑA

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 3590
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A TITULAR D'UNIVERSITAT
Dep.:
DRET CIVIL
Instituts:
Sense dades.
Grups:

Formació acadèmica

  • DOCTOR EN DERECHO
    FACULTAD DE DERECHO (16/08/2002)
  • DOCTORADO EN METODOLOGÍA FUENTES E INSTITUCIONES JURÍDICAS
    Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (30/07/2002)
  • GRADO DE LICENCIADO
    FACULTAD DE DERECHO (20/07/1998)
  • LICENCIADO EN DERECHO
    FACULTAD DE DERECHO (30/07/1997)

 

Begoña Ribera Blanes va obtenir el grau de Doctora per la seua tesi doctoral “El dret de reproducció de l'autor i els seus límits” (Excel·lent CUM LAUDE), treball amb el qual es va iniciar en el camp de la propietat intel·lectual i les noves tecnologies. La seua activitat investigadora ha merescut l'obtenció de dos sexennis d'investigació (CNEAI).

El seu coneixement de la matèria li va portar a impartir docència regularment des de 2001 en diversos màsters i cursos especialitzats sobre propietat intel·lectual en Universitats, com la d'Alacant (Magister Lucentinvs i Màster en Dret de la Societat Digital), l'Autònoma i la Carles III, totes dues de Madrid. Ja en 2005 va crear el “Grup d'Investigació sobre propietat intel·lectual” en la Universitat d'Alacant, del qual va ser directora fins a 2021 i continua sent membre en l'actualitat. Cal destacar que també és membre d'ALADDA (Associació Literària i Artística per a la Defensa del Dret d'Autor), filial d'ALAI i de la Càtedra Iberoamericana de Cultura Digital i Propietat Intel·lectual (CDPI), composta per experts de propietat intel·lectual de tot el món.

Des dels inicis de la seua carrera universitària, que abasta ja més de 27 anys, la propietat intel·lectual ha sigut la seua principal línia d'investigació que ha fructificat en la publicació de la monografia El dret de reproducció en la propietat intel·lectual (Dykinson 2002) i en la seua participació en la recent obra La jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en matèria de propietat intel·lectual (Institut d'Autor 2022), al que se sumen 5  articles doctrinals i 10 capítols de llibre, sobre diverses qüestions relatives a la propietat intel·lectual. A més, ha donat més d'onze conferències en matèria de propietat intel·lectual i noves tecnologies en diferents Congressos tant nacionals com internacionals.

Gran part d'aquesta producció científica s'ha desenvolupat en el marc dels cinc projectes d'I+D+i en els quals ha participat i que s'han referit a qüestions de dret d'autor i drets connexos, entre els quals destaca “Eines jurídiques per a afavorir l'accés a continguts protegits per drets de propietat intel·lectual en el mercat únic digital” (MINECO, 2018-2020).

La seua experiència investigadora en el sector s'ha vist reflectida en la  col·laboració per a ressenyar jurisprudència en la revista Pe.i, Revista de propietat intel·lectual des de 2008 fins a 2015, la prestació del servei d'avaluació externa de treballs doctrinals sobre propietat intel·lectual en revistes científiques especialitzades, la direcció de treballs de recerca en matèria de propietat intel·lectual (TFGs i TFMs), l'elaboració d'un “Dictamen jurídic sobre la viabilitat de la publicació en línia i en obert del dossier de premsa de la Universitat d'Alacant” en 2019, per encàrrec d'aquesta mateixa entitat i la direcció de la tesi doctoral sobre “El necessari reequilibri de la compensació equitativa per còpia privada en el mercat únic digital” que va ser defensada en 2021.