Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  RAMON RODRIGUEZ, ANA BELEN

Curriculum breu
RAMON RODRIGUEZ, ANA BELEN

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 3610
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
CATEDRÀTIC/A D'UNIVERSITAT
Dep.:
ANALISI ECONOMICA APLICADA
Instituts:
I. INTERUNIVERSITARI ECONOMIA INTERN.
IU INVESTIGACIONS TURISTIQUES
Grups:

Formació acadèmica

  • DOCTORADO EN ANÁLISIS ECONÓMICO APLICADO
    Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (21/12/2000)
  • Doctora en Ciencias Económicas y Empresariales.
    Universidad de Alicante. (01/12/2000)
  • Licenciada en Ciencias Económicas.
    Universidad de Alicante. (30/06/1992)

La meua activitat d'investigació se centra en el camp de l'anàlisi econòmica del turisme. El treball de 2002 publicat en Tourism Management es deriva de la meua tesi doctoral "La internacionalització del sector hoteler espanyol", tesi finançada pel Ministeri de Comerç, Turisme i PIMES, en la seua convocatòria de "Beques Turisme d'Espanya per a tesis doctorals "En 1998. Es converteix en un document fonamental i en una referència rellevant en aquest camp. D'aquesta línia d'investigació deriven diverses publicacions més, nacionals i internacionals, en revistes com International Journal of Contemporary Hospitality Industry, Tourism Economics o Tourism Management Perspectives. Posteriorment, continue aquesta línia d'investigació, aplicant les principals teories de la internacionalització a les aerolínies, treball que es publica en el Journal of Air Transport Industry. En relació a la inversió hotelera internacional, en 2008 vaig col·laborar amb la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina (CEPAL) en la investigació del desenvolupament dels complexos turístics al Carib en el World Investment Report. Quant al capital humà i el seu impacte en el sector turístic, la meua contribució se centra en la direcció d'una tesi doctoral el resultat principal de la qual es publica en 2005 Tourism Economics. Una altra línia d'investigació oberta ha sigut l'anàlisi de la competitivitat en el turisme, el principal resultat del qual ha sigut el premi al millor article publicat en la prestigiosa revista internacional Tourism Economics durant l'any 2016, sobre els efectes de les crisis econòmiques en la competitivitat del turisme a Espanya, obtenint el Premi Thea Sinclair 2017.

En aquesta línia d'investigació continuem publicant en revistes com Current Issues in Tourism, Tourism Management o Cornell Hospitality Quarterly, Economics Bulletin. Dins de l'anàlisi de la competitivitat del turisme a Espanya, he estudiat la seua relació amb l'eficiència empresarial, l'ocupació en destinacions turístiques, els efectes de les crisis econòmiques o la inestabilitat política, la previsió dels efectes de Brexit, l'impacte de la primavera àrab, la competitivitat del turisme residencial, el turisme com a factor de creixement econòmic, el creixement sostenible i el turisme i la innovació, etc. En l'anàlisi econòmica del sector turístic i la innovació forma part d'una altra de les meues línies de treball: la fixació de preus online en aerolínies de baix cost i l'impacte de les Tics per a l'equilibri en el mercat del transport aeri, amb publicacions en l'European Journal of Operational Research o en el mercat d'allotjament turístic online on hem acceptat una ponència en Journal of Destination Màrqueting and Management.

He realitzat estades de formació i investigació a la Glasgow Caledonian University (Regne Unit, 2003-2004). A més, la meua activitat docent i investigadora m'ha portat a visitar diverses universitats i centres d'investigació en diferents països, així com a participar en conferències, tallers, seminaris, etc., i a formar part de panells d'experts i comitès científics i organitzadors. Sóc avaluadora de diverses revistes del JCR en el meu camp d'investigació i pertany al Comitè Editorial de la revista internacional Tourism Economics. Des de 2010 dirigisc un grup d'investigació dedicat a l'anàlisi i innovació turística. També sóc avaluadora de revistes indexades JCR-SSCI, així com de Scopus i La