Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  ORTUÑO MARTÍNEZ, BARBARA

Curriculum breu
Ortuño Martínez, Barbara

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 1217
Telèfon:
+34 965903400 x 3721
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A PERMANENT LABORAL
Dep.:
DIDACTICA GENERAL I DIDACTIQUES ESPECIF.
Instituts:
IU INVESTIGACIO D'ESTUDIS DE GENERE
IU INV. ESTUDIS SOC. AMERICA LLATINA
Grups:

Formació acadèmica


  • Universidad de Alicante (16/07/2010)
  • DOCTORADO EN SOCIEDAD Y ESTADO EN ESPAÑA (SIGLOS XIV - XX)
    Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (29/06/2010)
  • Licenciada en Humanidades
    Universitat d'Alacant (04/10/2004)

Bárbara Ortuño Martínez és Professora Permanent Laboral en el Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques de la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant. Llicenciada en Humanitats i Doctora en Història per la Universitat d'Alacant, va ser Becària Postdoctoral de CONICET (l'Argentina) en la Universitat Nacional de Mar del Plata i en la Universitat Nacional del Nord-est entre 2012 i 2016. Forma part de l'Institut Universitari d'Estudis Socials d'Amèrica Llatina (IUESAL) i de l'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de Gènere (IUIEG) de la Universitat d'Alacant, on integra l'equip directiu al capdavant de la Secretaria Acadèmica, així com del Comitè Editorial de la revista Pasado y Memoria.

Ha realitzat diverses estades investigació i participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals. La seua investigació de base va abordar l'exili republicà i l'emigració espanyola de postguerra a l'Argentina des de la perspectiva dels subjectes, posant el focus en la interacció de les diferents onades migratòries, l'associacionisme ètnic o el paper de les dones en l'expatriació i en les xarxes migratòries. Els resultats de la mateixa han sigut publicats en revistes com a Historia Social, Ayer o Storia delle Donne, destacant la seua obra Hacia el hondo bajo fondo… Inmigrantes y exiliados en Buenos Aires tras la Guerra Civil española (Biblioteca Nueva, 2018).

En l'actualitat concentra la seua investigació, d'una banda, en el camp de l'educació en igualtat i memòria democràtica a través de la inclusió del gènere i de les migracions forçades en la formació del professorat.Ressaltem entre els seus treballs "El professorat en formació davant la memòria històrica i democràtica..., al costat de Rubén Blanes, en Educació en memòria històrica i democràtica... (Dykinson, 2023), “Genealogies femenines i formació inicial docent....", al costat de Rocío Díez et al., Feminisme/s (2024) o la guia didàctica per al professorat de Secundària i Batxillerat, coordinada juntament amb Mónica Moreno: Activistes sense fronteres. El compromís transnacional de les dones en el Segle XX (Universitat d'Alacant, 2024).

I per un altre, en l'exili argentí dels anys setanta en la península ibèrica des d'una perspectiva de gènere i de la Història de les Dones, amb especial atenció a les imbricacions entre la militància i la vida quotidiana, l'associacionisme feminista i la solidaritat transnacional entre i cap a les exiliades llatinoamericanes. Entre les seves últimes publicacions destaquen: “Maternitats exiliades: entre el compromís i la vida quotidiana”, a Desafiar els límits. Dones i compromís entre el públic i el privat en el Segle XX (Comares, 2023), “Posar el cos i (re)conèixer-se en l'exili. El Grup de Dones Llatinoamericanes a la Barcelona dels anys 70’" (Sílex, 2024) y amb David Beorlegui “Gènere, comunes i contracultura. Una mirada transnacional a l'univers hippie iberoamericà dels «llargs» seixanta (1968-1982)” (Ayer, 2024).