Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  MOYA MONTOYA, JOSÉ ANTONIO

Curriculum breu
Moya Montoya, José Antonio

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 8460
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A AJUDANT DOCTOR/A
Dep.:
Instituts:
IU INVESTIGACIO ARQ. I PATR. HIST.
Grups:

Formació acadèmica

  • Máster en Arqueología y Gestión del Patrimonio
    UNIVERSIDAD DE ALICANTE (15/06/2021)
  • Doctor en Comunicación y Comportamiento Social
    Facultad de CC Económicas y Empresariales Universidad de Alicante (09/03/2019)
  • Máster en Innovación en Periodismo
    UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (10/07/2015)
  • Master en Producción Audiovisual
    UNIVERSIDAD DE ALCALA (20/07/2010)
  • Experto Universitario en Comunicación de la Ciencia
    Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) (15/09/2009)

Periodista especialitzat en Comunicació Audiovisual de la Ciència i doctor en Comunicació. Investiga en el camp del patrimoni natural i cultural submarí. Professor del Dept. de Comunicació i Psicologia Social, investigador de l'Institut Universitari d'Arqueologia i Patrimoni Històric i director de la Seu Universitària de la Vila Joiosa. Ha exercit com a realitzador audiovisual en el Taller d'Imatge de la Universitat d'Alacant, del qual va ser codirector entre 1997 i 2000. Imparteix docència en el Grau en Publicitat i en el Màster Oficial en Turisme Cultural de la UA. També és professor en el Màster Oficial en Arqueologia Nàutica i Subaquàtica de la Universitat de Cadis i ha sigut professor del Màster en Patrimoni Virtual de la UA. Ha dirigit nombrosos Treballs fi de grau i Màster i Projectes Fi de Carrera en l'Enginyeria Tècnica de Telecomunicacions. Director del Grup d'Investigació Competitiu "ICOMAV" de la Universitat d'Alacant. És autor d'un Model d'Utilitat llicenciat per a la seua explotació comercial. En 2022 va rebre el Premi d'Investigació de l'Institut de Cultura Juan Gil Albert.

En la seua línia d'investigació aborda la documentació, la comunicació i la divulgació audiovisual de la ciència, especialment en l'ambito submarí. Desenvolupa metodologies de treball documental amb tècniques d'imatge 2D i 3D en entorns submergits i investiga la percepció humana de la imatge amb tècniques d'eyetracking . Ha participat en nombrosos projectes d'investigació a Espanya i en altres països com França, Mauritània, Algèria, Turquia, Colòmbia, el Perú, els EUA, Filipines, Panamà, l'Equador i Tunísia. Ha realitzat més de 150 produccions audiovisuals científiques i de transferència del coneixement. Ha rebut vint-i-set premis, nacionals i internacionals, a la seua obra audiovisual, com  el Primer Premi del Festival Agrofilm del Ministry of Culture and Rural Developement of the Slovak Republic o el Posidó de Bronze del Festival de l’ Image Sous Marine de Rognac Culture Loisirs de França. 

Ha participat en quatre expedicions científiques a l'Antàrtida amb l'Institut Espanyol d'Oceanografia i va realitzar per a TVE el documental de gran format titulat Antàrtida, la vida en el Límit

Ha participat com a investigador en nombroses excavacions arqueològiques subaquàtiques com la del derelicte romà Bou Ferrer, el derelicte Rocciu 1 de Còrsega, el vaixell fenici Mazarrón 2, o el derelicte Albufereta. Actualment forma part dels equips d'investigació dels projectes: Badia de Xàbia (UA-Museu Arqueològic de Xàbia i Generalitat Valenciana-UA), derelicte del Sec de Mallorca (Universitat de València-INA), derelicte Ses Fontanelles del Consell de Mallorca i les universitats de Cadis, Barcelona i Mallorca, extracció del derelicte Mazarrón 2 (Regió de Múrcia i Universitat de València) i derelicte Delta 1 de l'Institut Andalús del Patrimoni Històric.       

Com a IP ha dirigit el projecte de R+D+I MAR D'ESPANYA, del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Ha realitzat les sèries documentals: L'Espanya Submergida per a TVE i Andalusia Submarina per a Canal Sud Televisió. Va dissenyar i va ser realitzador de les sèries Cota Zero per a l'ATEI i Vent de Mar per a rTVV. En l'actualitat és IP del projecte DOCUSUB de Cooperació al Desenvolupament en Cub