Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  ESPLA GOMIS, MIQUEL

Curriculum breu
ESPLA GOMIS, MIQUEL

Dades personals

Correu:
Telèfon:
Sense dades.
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A AJUDANT DOCTOR/A
Dep.:
Instituts:
IU INVESTIGACIO INFORMATICA
Grups:

Formació acadèmica

  • DOCTORADO EN APLICACIONES DE LA INFORMÁTICA
    Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (25/01/2016)
  • Máster en Tecnologías de la Informática
    Instituto Universitario de Investigación Informática, Universidad de Alicante (08/10/2010)
  • Ingeniería Informática
    Universitat d`Alacant (07/10/2008)

Miquel Esplà va naixer a Alacant al 1985. Es va graduar en enginyeria informàtica al 2008 i va obtindre el Màster en Tecnologies Informàtiques al 2010. Es va doctorar en el programa d'Aplicacions Informàtiques de la Universitat d'Alacant al febrer de 2016. Des de 2010 ha participat en diferents projectes d'investigació, primer com a tècnic i, més endavant, com a investigador. Va esdevindre professor associat del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat d'Alacant al 2017, i des de 2021 és professor ajudant doctor al mateix departament.

Les principals línies d'investigació del Dr. Esplà són: la recol·lecció i neteja de corpus paral·lels i la estimació de la qualitat de la traducció. Ha publicat més de 30 articles sobre aquests temes en congressos internacionals i revistes, i ha format part del comité científic d'uns 15 congressos internacionals. Ha format part de l'equip investigador en diversos projectes europeus relacionats amb aquests temes, entre els quals destaquen la sèrie de projectes CEF "Paracrawl" (2016-EU-IA-0114, 2017-EU-IA-0178, and 2018-EU-IA-0063) que han produit alguns dels majors corpus paral·lels disponibles per a diverses llengües europees, i en el projecte GoURMET (H2020 825299), que se centra en la creació de sistemes de traducció automàtica per a llengües amb pocs recursos al voltant del món en el domini de les notícies. Des de 2021, el Dr. Esplà és el coordinador del consorci internacional darrere del projecte CEF MaCoCu (2020-EU-IA-0078), que se centra en la recol·lecció de corpus per a llengües europees amb pocs recursos.

Durant el seu doctorat i l'etapa post-doctoral el Dr. Esplà ha participat activament en el desenvolupament de diverses ferramentes lliures i de codi obert, com ara:

- Bitextor: una ferramenta per a recol·lectar i netejar corpus paral·lels a partir de llocs web multilingües;

- Bicleaner: una ferramenta per a eliminar soroll de corpus paral·lels; i

- LinguaCrawl: una ferramenta per a la descàrrega de dades textuals de llocs web.