Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  VALERO JUAN, EVA MARIA

Curriculum breu
VALERO JUAN, EVA MARIA

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 9429
Ubicació:

Situació professional actual

Formació acadèmica

  • Doctora en Filología Hispánica.
    Universidad de Alicante. (19/07/2001)
  • Licenciada en Filología Española.
    Universitat d'Alacant (04/09/1997)

Doctora en Filologia Hispànica y Catedràtica de literatura hispanoamericana de la Universitat d'Alacant. La seua trajectòria investigadora s'ha centrat en la literatura hispanoamericana, amb especial dedicació a la literatura peruana i a les relacions entre ciutat i literatura. En aquesta línia, destaquen els llibres Lima en la tradició literària del Perú, de la llegenda urbana a la dissolució del mite (2003), La ciutat en l'obra de Julio Ramón Ribeyro (2003), i l'edició de la casa de cartó de Martín Adán (Huerga i Fierro, 2006), així com treballs sobre nombrosos autors llatinoamericans: entre altres, Ricardo Palma, Martín Adán, Aberto Hidalgo, Carlos Oquendo d'Amat, Abraham Valdelomar, Clorinda Matto de Turner, Rubén Darío, Pablo Neruda, Jorge Eduardo Benavides, Blanca Varela, Raúl Zurita, Ricardo Sumalavia, Grècia Càceres, Fernando Iwasaki, etc. Un altre tema principal de la seua trajectòria investigadora se centra en les relacions culturals entre Espanya i Amèrica Llatina en les albors del segle XX, i en l'obra americanista de Rafael Altamira, que ha donat lloc, entre altres treballs, al llibre Rafael Altamira i la “reconquesta espiritual” d'Amèrica (2003); l'edició de llibres col·lectius en col·laboració: Rafael Altamira: història, literatura i dret (2004), La manera de mirar. Estudis sobre Rafael Altamira (2012); i La labor periodística de Rafael Altamira, vols. 1 i 2 (2008 i 2011). Cal destacar també els treballs dedicats a intel·lectuals uruguaians i argentins del canvi de segle com José Enrique Rodó, José Gálvez, Ricardo Rojas, Fernando Ortiz, entre altres. Així mateix, ha abordat el tema del Quixot a Amèrica en diversos treballs. És editora de les antologies El Quixot al Perú i El Quixot a Mèxic en el Centre Virtual Cervantes, i autora del llibre Després de les petjades del Quixot a l'Amèrica virregnal (Roma, Bulzoni, 2010). En la línia dels estudis colonials, ha publicat  Ercilla i L'Araucana en dos temps. Del Segle d'Or a la posteritat, Sevilla, Renaixement, 2016.

És editora d'altres volums col·lectius com a Relacions culturals entre els països del Riu de la Plata, en Revista del Riu de la Plata, nº 29-30, 2005; Mite, paraula i història en la tradició literària llatinoamericana, Iberoamericana-Vervuert, 2013; Raúl Zurita. Al·legoria de la desolació i l'esperança, Visor, 2016; dos monogràfics de la revista Amèrica sense nom dedicats a la literatura peruana (2009 i 2012); i Literatura i globalització. Llatinoamèrica en el nou mil·lenni, editat al costat d'Oswaldo Estrada en l'editorial Anthropos (2019). 

És Editora de la revista Amèrica sense nom i de la col·lecció Quaderns d'Amèrica sense nom, membre del Comitè editorial de Revista de Crítica Literària Llatinoamericana, Anals cervantinos, Acta literària, Mitologies, avui. Revista de pensament, crítica i estudis literaris llatinoamericans, i de la Col·lecció “Hispanoamericana” (Col·lecció d'estudis hispanoamericans) d'Università Editrice Sapienza (Roma). És membre corresponent estranger de l'Institut Ricardo Palma (el Perú), i membre de Consell d'honor