Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  SOLANO RUIZ, MARIA DEL CARMEN

Curriculum breu
SOLANO RUIZ, MARIA DEL CARMEN

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 2100
Telèfon:
+34 965903400 x 3518
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A TITULAR D'UNIVERSITAT
Dep.:
Instituts:
Sense dades.
Grups:

Formació acadèmica

  • DOCTORADO EN ENFERMERÍA Y CULTURA DE LOS CUIDADOS
    Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (13/12/2007)
  • Vivencias de las personas que han padecido un Infarto Agudo de Miocardio tras un año de evolución: U
    Universidad de Alicante (13/12/2007)
  • Licenciatura en Antropologaia Social y Cultural
    Universidad Miguel Hernandez Elche (17/07/2001)
  • Diplomada en Enfermería.
    Universidad de Alicante. (26/06/1991)

María del Carmen Solano Ruiz és professora titular de l’àrea d’Infermeria en el Pacient Crític per la Universitat d’Alacant. Diplomada en Infermeria per la Universitat d’Alacant el 1991 i llicenciada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Miguel Hernández el 2001. L’any 2007 va concloure la seua tesi doctoral sobre les vivències de les persones que han experimentat un infart de miocardi, per la qual va obtenir la màxima qualificació (excel·lent cum laude) i el premi al millor treball d’investigació atorgat per la Fundació San Juan de Dios.

La seua activitat assistencial com a infermera de l’àrea de cures crítiques es va desenvolupar entre els anys 1991 i 1997 en l’Hospital General Universitari d’Elx (Alacant, Espanya).

Des del 1997, treballa com a docent universitària en el Departament d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant, on ha impartit diverses assignatures del grau d’Infermeria, com Infermeria Clínica Avançada, Cures d’Infermeria en Unitats Especials i Infermeria Medicoquirúrgica. La seua formació com a antropòloga li ha permès impartir assignatures vinculades amb la investigació qualitativa. Des del 2006 imparteix docència en el programa de màster en Ciències de la Infermeria, en assignatures com Antropologia Educativa de les Cures, Investigació Qualitativa Aplicada en Ciències de la Salut i Fenomenologia. Els cursos de doctorat impartits, en els programes de doctorat d’Infermeria i Cultura de les Cures i d’Infermeria Pràctica i Educació, són Anàlisi de Dades en Investigació Qualitativa i Fenomenologia Aplicada.

Les seues àrees d’investigació en infermeria se centren en dues línies: d’una banda, l’antropologia educativa aplicada a les pràctiques clíniques d’alumnes del grau en Infermeria i, de l’altra, les vivències en relació amb la salut i les malalties. Els seus treballs més destacats han sigut publicats en revistes internacionals de gran impacte, com Nursing Education Today, Nursing Ethics, Journal of Advanced Nursing o Journal of Clinical Nursing, entre d’altres. Ha dirigit un total d’onze tesis doctorals, totes les quals han obtingut la màxima qualificació. Té dos sexennis d’investigació avalats per la CNEAI.

Ha publicat tres llibres, així com nombrosos capítols de llibre vinculats amb l’àmbit de la pedagogia de les cures. Ha participat com a investigadora principal i col·laboradora en diferents projectes d’investigació sobre temàtiques relacionades amb les cures d’infermeria i la docència dels alumnes d’Infermeria en les pràctiques clíniques.

En l’àmbit de la gestió, ha sigut vicedegana d’Ordenació Acadèmica de la Facultat de Ciències de la Salut i secretària de la Direcció del Departament d’Infermeria, i en aquests moments ocupa el càrrec de directora de Departament d’Infermeria.