Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  SERRANO TORREGROSA, ELENA

Curriculum breu
Serrano Torregrosa, Elena

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 2224
Telèfon:
+34 965903400 x 1385
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A TITULAR D'UNIVERSITAT
Dep.:
QUIMICA INORGANICA
Instituts:
Sense dades.
Grups:

Formació acadèmica

  • Doctora en Química (Premio Extraordinario) - PhD in Materials Science (GPA: Suma Cum Laude. Outstand
    Universidad del País Vasco (20/12/2006)
  • Licenciatura en Química (B.Sc.Chemistry)
    Universitat d'Alacant (20/12/2001)
  • Diploma de Estudios Avanzados (DEA) - Master in Materials Science
    Universidad del País Vasco (UPV/EHU) (01/01/0001)

Elena és actualment professora titular del Departament de Química Inorgànica i investigadora sènior del Laboratori de Nanotecnologia Molecular (Nanomol) de la Universitat d’Alacant (UA), on coordina el grup de Materials Fotoactius. Elena és llicenciada en Química per la UA (2001) i doctora en Ciència de Materials per la Universitat del País Basc (2006, Premi Extraordinari de Doctorat). Va fer la seua primera estada postdoctoral en l’Institut de Ciències Aplicades (INSA) de Lió (França). L’any 2009, es va incorporar al grup Nanomol de la Universitat d’Alacant amb un contracte Juan de la Cierva (Pla Nacional R+D+i). Des d’aleshores, desenvolupa la seua activitat docent i investigadora en el Departament de Química Inorgànica de la Universitat, on imparteix docència en l’àrea de Química Inorgànica. A més, es tutora d’estudiants de pràctiques, codirectora de treballs de fi de màster (quatre) i tesis doctorals (quatre, una d’aquestes en curs) i supervisora de personal investigador doctor. L’any 2011 va gaudir d’una beca postdoctoral en la Universitat de Marsella (França), que va compaginar amb les seues tasques docents en la UA. En el període 2017-2021, va gaudir d’un contracte com a investigadora distingida, de cinc anys de duració , en el marc del Programa de Retenció de Talent de la UA, fins a obtenir la plaça de professora titular a l’octubre de 2021.

La seua activitat investigadora està orientada cap a la preparació de (foto)catalitzadors heterogenis, fonamentalment en la síntesi i la caracterització de materials híbrids fotoactius per a aplicacions en fotocatàlisi (tractament d’aigües residuals), eficiència energètica (fotoluminescència) i fotovoltaica. Ha publicat 66 articles en revistes científiques indexades en el JCR (la majoria en Q1), amb un total de 2.600 citacions i un índex h de 23 (Scopus, maig de  2023). Té, a més, una patent nacional. Així mateix, ha publicat 29 capítols de llibre (25 en l’àrea d’innovació docent en ciències) i la coeditat dos llibres amb Wiley-VCH (Chemistry Education: Best Practices, Opportunities and Trends i The Chemical Element. Chemistry’s Contribution to Our Global Future). Durant la seua trajectòria científica ha participat en 43 projectes d’investigació en l’àrea de ciència de materials (vuit europeus, 11 del Pla Nacional R+D+i del MINECO i 24 regionals, nou com a IP), 16 contractes de transferència de tecnologia (quatre com a IP) i 18 projectes d’innovació docent (dos com a IP). Gran part de la seua investigació s’ha divulgat en més de 120 contribucions a congressos, la majoria internacionals.

Té la Certificació I3 i tres sexennis d’investigació (ANECA). És avaluadora externa del Marie-Curie Individual Fellowship Programme (H2020) i del Pla Nacional R+D del MICINN, a més d’experta avaluadora de projectes R+D+i segons l’RD 1432/2003 i censora d’un bon nombre de revistes de l’àrea de ciència de materials (Q1 i Q2). És també membre de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) i de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT). Identificador de l’autora en Scopus: 7103238476, orcid.org/0000-0003-3340-6675.