Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  PALOMAR SANZ, MANUEL JAVIER

Curriculum breu
PALOMAR SANZ, MANUEL JAVIER

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 7244
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
CATEDRÀTIC/A D'UNIVERSITAT
Dep.:
Instituts:
IU INVESTIGACIO INFORMATICA
Grups:

Formació acadèmica

  • Doctor en Informática
    Universidad Politécnica de Valencia (23/09/1996)
  • Licenciado en Informática
    Universidad Politécnica de Valencia (28/05/1989)

Doctor i llicenciat en Informàtica per la Universitat Politècnica de València. Catedràtic d’universitat de l’àrea de Llenguatges i Sistemes Informàtics en la Universitat d’Alacant. Professor de la Universitat d’Alacant des del 1991.

Rector de la Universitat d’Alacant (2012–2020). Vicerector d’Investigació, Desenvolupament i Innovació (2005–abril de 2011). Director del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics (2000–2004). Subdirector coordinador de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant (1998–1999). Subdirector d’Informàtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant (1996–1997).

President de la Societat Espanyola per al Processament del Llenguatge Natural (SEPLN) (1996–2006). Membre de la Junta Directiva de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE) (2004–2009).

La meua docència se centra en l’anàlisi, el disseny, l’administració i l’explotació de bases de dades, ciència de dades, sistemes d’informació i processament del llenguatge natural.

La meua investigació se centra principalment en el processament del llenguatge natural (PLN), en concret en la cerca i recuperació d’informació, la producció de resums automàtics, l’anàlisi intel·ligent de la informació, la mineria de textos, l’aprenentatge automàtic o el descobriment de coneixement, entre d’altres, aplicat a diversos sectors: salut, turisme, jurídic, etcètera.

Impulsor del Centre d’Intel·ligència Digital (CENID); intel·ligència digital s’entén com el conjunt de les habilitats i el coneixement digital que una empresa, una institució o una persona ha de tenir per a afrontar la gran revolució digital que s’està produint. Cal definir un nou relat amb la tecnologia i la informació en el centre; ara bé, han d’anar acompanyades d’educació, cultura, dret, ètica, ocupabilitat, connectivitat, accessibilitat, solidaritat, sostenibilitat... Aquestes són directrius clau per a afrontar una vertadera transformació social i econòmica.