Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  MURTULA LAFUENTE, VIRGINIA

Curriculum breu
MURTULA LAFUENTE, VIRGINIA

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 3644
Ubicació:

Situació professional actual

Formació acadèmica

 • DOCT. ORDENAM.JURID.ESPAÑOL EN EL MARCO DE NTRA.CONSTIT. Y DE LA COM.INTER
  Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (14/04/1997)
 • Doctora en Derecho
  Facultad de Derecho. Universidad de Alicante (14/04/1997)
 • Grado en Derecho (Sobresaliente por unanimidad)
  Facultad de Derecho. Universidad de Alicante (19/07/1995)
 • Licenciada en Derecho
  Facultad de Derecho. Universidad de Alicante (02/08/1991)

Professora Titular de Dret Civil en la Universitat d'Alacant (des de 2001). Llicenciada en Dret per aquesta mateixa Universitat (1991). Doctora en Dret amb excel·lent "cum laude" per unanimitat (1997). Compta amb 3 sexennis d'investigació reconeguts per la CNEAI. 

Les seues principals línies d'investigació abasten temes relacionats amb Dret de consum, Dret de danys, violència de gènere, protecció de persones vulnerables i innovació docent. Aquesta tasca investigadora ha donat lloc a la publicació de 5 monografies d'autoria única, la codirecció d'una obra col·lectiva i prop de cinquanta articles i capítols de llibre. Així com la seua participació en ponències en congressos nacionals i internacionals i la cita de dues de les seues monografies en sentències dels més alts tribunals d'altres països (com Colòmbia, Panamà, l'Uruguai i Puerto Rico).

En l'actualitat, és directora del Títol d'Expert/a i del Curs Superior de Formació Contínua en Gestió i Intermediació Immobiliària de la Universitat d'Alacant. Coordinadora del Grup consolidat d'Investigació en Discapacitat i família (GIDF) VIGROB-175. Membre investigador de l'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de Gènere (UA), del Grup d'investigació en Responsabilitat Civil (RC) i col·laboradora de la Xarxa Internacional de Juristes Experts en Vulnerabilitat (INJEV).

Ha sigut co-IP del Projecte: "Harmonització del Dret de Família derivat de les Tècniques de Reproducció Humana Assistida" (MINECO 2018-2021), i participat també en altres Projectes d'Investigació finançats en convocatòries públiques. Actualment, és membre investigador dels Projectes: "Nous desafiaments del Dret Biomèdic en la protecció jurídic-civil de les persones majors" (MCIU 2023-2026); "La irrupció de la intel·ligència artificial en el Dret de danys i la seua adaptació a les noves tecnologies" (MICINN, 2021-2024); i “La nova era dels algorismes i la intel·ligència artificial i la seua tutela jurídic-privada en el marc de la Unió Europea” (PROMETEU, 2023-2026).

És avaluadora de Projectes d'Investigació de la DEVA-AAC, de l'ANEP, i d'Agència Nacional de Recerca i desenvolupament de Xile. Així mateix, col·labora com a avaluadora externa de diverses revistes científiques (entre elles, ADC, RDP, DPC, InDret i BMJ).

Ha realitzat estades breus d'investigació en l'Institut de droit vaig comparar, Pathéon-Assas (París II) i en la Universitat de Münster.

En l'àmbit docent, ha impartit una vintena d'assignatures diferents vinculades al Dret civil en diverses Llicenciatures, Diplomatures, Graus i estudis de postgrau. Com el Màster en Dret de Danys (UA), el Màster de Responsabilitat Civil Extracontractual (URJC), el Màster en Dret de la Societat Digital (UA) i els Títols d'Expert/a en Prevenció i Intervenció en Violència de Gènere i de Gestió i Intermediació Immobiliària (UA) .

Ha participat també en una dotzena de Projectes d'innovació docent i educativa dels quals han resultat diverses publicacions docents, sent coordinadora d'un d'ells.