Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  MARCILLAS PIQUER, ISABEL

Curriculum breu
MARCILLAS PIQUER, ISABEL

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 3556
Ubicació:

Situació professional actual

Formació acadèmica

  • DOCT. INTERUNIV. EN EST. FILOLÓGICOS INTERDISCIPL. (FIL. CATALANA Y AFINES)
    Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (14/07/2011)
  • Diploma d`Estudis Avançats (DEA). Suficiència Investigadora
    Universitat d`Alacant (10/07/2009)
  • LLICENCIADA FILOLOGIA CATALANA
    UNIVERSTAT D` ALACANT (30/06/2006)
  • DOCTORA EN FILOLOGIA CATALANA
    UNIVERSITAT D`ALACANT (01/01/0001)

Isabel Marcillas Piquer és especialista en Literatura Catalana Contemporània. Ha centrat pràcticament tota la tasca investigadora en la recuperació de les veus de les dones a través de la literatura. En aquest sentit, en una primera fase es va dedicar a l'estudi de l'autora Aurora Bertrana, a qui va dedicar la seua tesi doctoral (realitzada mitjançant beca C-FPU-UA), atorgant una rellevància especial a la literatura derivada dels seus viatges i comparant-la amb altres viatgeres europees. L'exili d'aquesta escriptora i les vivències que se'n deriven han estat també part important dels seus estudis. Després d'aquesta primera línia d'anàlisi, va reorientar la investigació en dos eixos principals: 1) La dramatúrgia catalana contemporània escrita per dones. 2) La memòria (democràtica) i la seua recuperació a partir de la producció literària (autobiogràfica o no) de les dones.

 

Compta amb una seixantena de publicacions (articles en revistes especialitzades, capítols de llibre, publicacions derivades d'investigacions en xarxes docents, introduccions, edicions i ressenyes en revistes científiques) i ha presentat comunicacions també en una seixantena de congressos, tant de l'àmbit nacional com internacional, entre els quals destaquen els promoguts per la North American Catalan Society (Temple University, University of Toronto, Indiana University, University of Chicago). Ha participat en diversos projectes de recerca, entre els quals cal destacar Accions de Recuperació de la Memòria (Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana JSRDUN/2016/2), Seminari Internacional d'Història i Poètiques de la Memòria (Projecte Investigador JSRDUN/2017 /2), Alacant i la Recuperació de la Memòria Democràtica, (Justícia/2018/01) i Història i poètiques de la memòria: la violència en la representació del franquisme (1977-2007) (GRE13-29).

 

En l'àmbit de la literatura autobiogràfica ha participat en els projectes El coneixement de l'altre: biografia i retrats a la literatura catalana del segle XX (FFI2011-26027) i Literatura autobiogràfica catalana: diaris i cànon (FFI2008-02573/FILO), finançat pel Ministeri d'Educació i Ciència al Pla Nacional R+D+I.

 

Actualment està adscrita al grup investigador Memòria, Identitat i Ficcions (MIF) i al grup de treball Història i Poètiques de la Memòria (HISPOME), tots dos pertanyents a la UA. Ha estat convidada a diverses universitats europees, especialment en el marc de mobilitat internacional ERASMUS. Algunes de les seues publicacions més recents són: “Memòria, educació i patrimoni a la ciutat d'Alacant. Una proposta didàctica” (2021), “Aurora Bertrana a l'exili. Visita als camps concentracionaris francesos de Saint-Cyprien i Le Barcarès” (2020) o les edicions dels volums Corbí Sáez, M.I. & Marcillas Piquer, I. Les femmes et la guerre. Mémoire démocratique et droits humans, Peter Lang AG, (2020) i Sansano, G.; Marcillas, I.; Ruiz-Núñez, J.B. (Eds.), Història i poètiques de la memòria. La violència política a la representació del franquisme, Publicacions de la Universitat d’Alacant (2016). També cal destacar la direcció acadèmica del documental Alacant, ciutat en guerra (1936-1939), produït per Ambra Projectes Culturals.