Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  CASADO DIAZ, JOSE MANUEL

Curriculum breu
CASADO DIAZ, JOSE MANUEL

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 3192
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
CATEDRÀTIC/A D'UNIVERSITAT
Dep.:
ANALISI ECONOMICA APLICADA
Instituts:
IU INVESTIGACIONS TURISTIQUES
I. INTERUNIVERSITARI ECONOMIA INTERN.
Grups:
Codi UNESCO:
Sense dades.

Formació acadèmica

  • Doctorado en Ciencias Económicas y Empresariales.
    Universidad de Alicante. (27/06/1998)
  • Licenciatura en Ciencias Económicas y Empresariales.
    Universidad de Alicante. (01/06/1993)

Les meues línies d'investigació principals són (a) la delimitació i anàlisi d'àrees funcionals, amb un èmfasi especial en els mercats locals de treball, i (b) l'estudi del mercat de treball a partir de microdades.

En el camp de la delimitació i anàlisi d'àrees funcionals, el meu treball, que va començar amb estades com a investigador visitant en l'Institute for Employment Research (U. de Warwick), s'ha centrat en l'adaptació de mètodes internacionals al cas espanyol i en el desenvolupament d'un nou grup de procediments de regionalització amb un enfocament d'optimització, aplicat a casos nacionals i internacionals. Els resultats d'aquesta línia s'han publicat en revistes com a Regional Studies, Urban Geography, Papers in Regional Science, Expert Systems with Applications, Spatial Economic Analysis, Applied Spatial Analysis and Policy, Moravian Geographical Reports i International Journal of Automation and Computation, i com a capítols publicats per, entre d’altres, Springer i Thomson-Civitas. Un dels articles més recents d'aquesta línia ha rebut el 2018 Regional Studies Association Best Paper Award for the journal Spatial Economic Analysis.

La segona línia se centra en l'anàlisi del mercat de treball i hi he tractat temes com la mobilitat quotidiana dels treballadors, l'educació i els salaris, la sobreeducació, la satisfacció i la desigualtat salarial, amb freqüència en l'àmbit del sector turístic. Els resultats d'aquests treballs s'han publicat en revistes com Regional Studies, Applied Economics Letters, Revista de Economía Aplicada, Tourism Management, Tourism Economics, Current Issues in Tourism i Tourism Geographies, i en capítols de llibre publicats per, entre d’altres, Edward Elgar.

Des de 2003 he sigut IP en 6 projectes finançats pel Pla Estatal de R+D+i. En l'actualitat sóc co-IP del projecte "Nous desenvolupaments en l'anàlisi territorial del mercat de treball. Mercats locals de treball i mobilitat quotidiana" (CSO2017-86474-R). Coordine el grup "Territori i mobilitat. Mercats de treball i habitatge", que va ser reconegut com el "Grup de Recerca de la Universitat d'Alacant amb major nombre de publicacions en revistes indexades en la Web of Science" en el camp de les Ciències Socials i Jurídiques.

Quant a la transferència de resultats de la recerca a administracions públiques, he participat en nombrosos contractes. Entre d'altres, en els últims anys he sigut investigador principal en treballs realitzats per a l'Institut Valencià d'Estadística (delimitació d'àrees NUTS 4 i d'àrees funcionals per a l'elaboració de l'EPA) i he coordinat (juntament amb M. Coombes) un estudi finançat per Eurostat, Study on comparable Labour Market Areas (https://ec.europa.eu/eurostat/cros/content/study-comparable-labour-market-areas_en), que ha guiat la nova política de la UE en aquest camp.

Avaluador de projectes per a l'ANEP i la Czech Science Foundation.