Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  ARACIL VARON, BEATRIZ

Curriculum breu
ARACIL VARON, BEATRIZ

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 3419
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A TITULAR D'UNIVERSITAT
Dep.:
Instituts:
Sense dades.
Grups:

Formació acadèmica

  • Doctora en Filología Hispánica
    Universidad de Alicante (19/06/1998)
  • Licenciada en Filología Hispánica
    Universitat d'Alacant (19/08/1991)

Doctora en Filologia Hispànica. Professora Titular de Literatura Hispanoamericana en la Universitat d'Alacant (Espanya). Especialista en literatura hispanoamericana colonial, les meues principals línies d'investigació giren entorn del teatre virregnal, la Crònica d'Índies i, de forma més àmplia, a les relacions entre la literatura i la història a Amèrica Llatina fins a l'època actual. Sobre aquests temes he sigut convidada com a ponent o conferenciant en diverses universitats llatinoamericanes i europees com la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, la Universitat de Guadalajara, la Catòlica de Lima, la de Concepción, la Lliure de Brussel·les o la de Perpignan, entre altres.
 
Sóc autora dels monogràfics El teatre evangelitzador. Societat, cultura i ideologia en la Nova Espanya del segle XVI (Bulzoni, 1999) i Abel Posse: de la crònica al mite d'Amèrica (Universitat d'Alacant, 2004) i responsable de l'edició d'Entorn del personatge històric (Universitat d'Alacant, 2007) i la coedició dels treballs Festa i teatralitat de la pastorela mexicana (UNAM, 2004), Festa religiosa i teatralitat popular a Mèxic (Universitat d'Alacant, 2006), Amèrica en l'imaginari europeu (Universitat d'Alacant, 2009) i Amèrica Llatina i Europa. Espais compartits en el teatre contemporani (Visor, 2015), així com nombrosos articles que formen part de revistes i obres col·lectives editades a Europa i Amèrica.
Des de fa més d'una dècada he dedicat especial atenció a la figura d'Hernán Cortés com a cronista i com a personatge en obres de creació, sent la meua publicació més destacada en aquest sentit el llibre “Jo, don Hernando Cortés”. Reflexions entorn de l'escriptura cortesiana (Iberoamericana, 2016).
 
Sóc membre del comitè de redacció de la revista Amèrica sense nom de la Universitat d'Alacant.
 
Vaig ser responsable de l'àrea d'Amèrica Llatina en el Comitè Científic de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes des de març de 2005 fins a desembre de 2012 i membre del Consell Científic d'aquesta institució des de febrer de 2013 fins a febrer de 2017.
 
He co-dirigit el Projecte I+D “Construcció / reconstrucció del món precolombí i colonial en l'escriptura de dones a Mèxic”.
 
Des de setembre de 2021 sóc directora del Centre d'Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti.