Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  ALBEROLA ROMA, ARMANDO

Curriculum breu
ALBEROLA ROMA, ARMANDO

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 3444
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
CATEDRÀTIC/A D'UNIVERSITAT
Dep.:
HIST. MEDIEVAL, HIST. MODERNA I CIENCIES
Instituts:
Sense dades.
Grups:
Codi UNESCO:
Sense dades.

Formació acadèmica

  • DOCTOR EN HISTORIA
    UNIVERSIDAD DE ALICANTE (29/09/1983)
  • LICENCIADO EN FILOSOFÍA Y LETRAS (GEOGRAFÍA E HISTORIA)
    UNIVERSIDAD DE VALENCIA (04/07/1978)

Armando Alberola Romá es Llicenciat en Filosofia i Lletres (Geografia i Història, 1979), Doctor en Història (1983, amb Premi Extraordinari), Catedràtic d'Història Moderna en la Universitat d'Alacant des de 1996 sóc autor de 163 publicacions (19 llibres, bé com a autor, editor o coordinador; 84 capítols de llibre i 60 articles en revistes científiques) i he presentat 136 contribucions a congressos (85 nacionals i 51 internacionals). La meua activitat investigadora es va centrar inicialment en l'estudi dels aspectes relacionats amb l'economia agrària, la qüestió de l'aigua en els regadius deficitaris, els problemes del senyoriu i l'anàlisi del poder territorial i local a el País Valencià; activitat que va donar com resultat la publicació, entre uns altres, dels llibres "El pantano de Tibi y el sistema de riegos en la Huerta de Alicante (1984, 1994 2ª ed. corregida i augmentada), "Jurisdicción y propiedad de la tierra en Alicante, siglos XVII y XVIII (1984) i "Ordenanzas Municipales. Alacant, 1459-1669" (1989). L'anàlisi de la figura i l'obra del científic i marí Jorge Juan Santacilia constitueixen una línia de recerca que desenvolupe en col·laboració amb Rosario Die des de l'any 2000 que ha procurat significatius avanços en el coneixement de l'univers personal del marí i d'aspectes generalment no tractats per la historiografia a l'ús. Els resultats més significatius, entre uns altres, són la publicació dels llibres "La herencia de Jorge Juan. Muerte, disputas familiares y legado intelectual" (2002), l'edició crítica de la "Breve Noticia de la vida del Exmo. Sr. D. Jorge Juan Santacilia (…), 1773" (2013) i "Jorge Juan Santacilia. De «pequeño filósofo» a «Newton español» (2016).

En la dècada dels noranta del segle passat vaig iniciar una línia de treball que estudia l'impacte que sobre la societat i economia dels segles moderns van tenir les diferents catàstrofes d'índole natural, meteorològica, biològica o sanitària esdevingudes durant aquesta centúria. Fruit d'ella són, entre altres publicacions, els llibres "Catástrofe, economía y acción política en la Valencia del segle XVIII" (1999), "Desastre natural, vida cotidiana y religiosidad popular en la España moderna y contemporánea" (2009; en col. amb Jorge Olcina), "Quan la pluja no sap ploure. Sequeres i riuades al País Valencià l'època moderna" (2010), el volum col·lectiu "Clima, naturaleza y desastre. España y América durante la Edat Moderna" (2013), "Los cambios climáticos. La Pequeña Edad del Hielo en España" (2014), en col·laboració amb el professor Luis A. Arrioja, "Clima, desastres y convulsiones sociales en España e Hispanoamèrica, siglos XVII-XX" (2016) i, com editor i autor d'un capítol, el llibre  "Riesgo, desastre y miedo en la penísnula Ibérica y México durante la Edad Moderna" (2017).

Sóc membre fundador de la Xarxa ALARMIR (Xarxa Internacional de Seminaris en Estudis Històrics sobre Desastres, 2014) i de la Xarxa Temàtica «Societat, vuln