Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  MOLINA CARMONA, RAFAEL

Curriculum breu
MOLINA CARMONA, RAFAEL

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 2989
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A TITULAR D'UNIVERSITAT
Dep.:
Instituts:
IU INVESTIGACIO INFORMATICA
Grups:

Formació acadèmica

 • Premio Extraodinario de Doctorado
  Escuela Politécnica Superior. Universidad de Alicante (22/12/2004)
 • Doctorado en Ingeniería Informática.
  Escuela Politécnica Superior. Universidad de Alicante. (29/07/2002)
 • DOCTORADO EN INGENIERÍA INFORMÁTICA Y COMPUTACIÓN
  Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (29/07/2002)
 • Licenciado en Informática.
  Facultad de Informática. Universidad Politécnica de Valencia. (15/09/1994)

Llicenciat en Informàtica per la Universitat Politècnica de València, i Doctor Enginyer en Informàtica per la Universitat d'Alacant, Apte “Cum laude” per unanimitat, i Premi Extraordinari de Doctorat en 2004.

Actualment és Professor Titular d'Universitat de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial. Dirigeix el grup d'investigació “Smart Learning, Tecnologies Intel·ligents per a l'Aprenentatge”. Ha ocupat els llocs de Secretari (2002-2008), i Director de Departament (2008-2012).

És director del Laboratori d'Educació de la Unitat Científica d'Innovació Empresarial “Ars Innovatio”, de l'Agència Valenciana de la Innovació en la UA.

Forma part de GTI4U, equip d'investigadors i professionals de les TU de diferents universitats, a nivell internacional, per a la investigació i implantació de sistemes de govern de les TU i la transformació digital en les universitats. És membre de la Càtedra Santander-UA de Transformació Digital i forma part d'AENUI, Associació de Professors Universitaris d'Informàtica.

Ha sigut avaluador de projectes d'investigació en la Agencia Nacional de Evaluación y Prospectiva (ANEP) i en l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP).

Com a membre del grup d'investigació “I3A, Informàtica Industrial i Intel·ligència Artificial” en primer lloc, i com a director del grup “Smart Learning” posteriorment, ha participat en set projectes nacionals i autonòmics, dels quals ha sigut IP en dos. Ha sigut membre de l'equip investigador en dos projectes europeus, i ha sigut IPl en tres contractes d'investigació amb empreses i altres institucions, i ha participat en altres sis convenis més.

Com a docent, ha participat en més de 30 projectes d'Innovació Docent, sent un dels promotors de l'experiència d'Aprenentatge Basat de Projectes d'Enginyeria Multimèdia, una de les experiències més potents d'ABP a nivell nacional.

Com a membre de GTI4U, és membre de l'equip investigador de les dues últimes edicions d'UNIVERSITIC, informe sobre l'estat del Sistema Universitari Espanyol en relació amb les TIC, realitzat per a la Sectorial TIC de CRUE. És coautor del Model de Maduresa Digital per a Universitats (MD4U), marc de referència per a mesurar la maduresa digital del Sistema Universitari Espanyol i d'altres sistemes europeus i llatinoamericans.

Els seus interessos investigadors són les aplicacions de la Intel·ligència Artificial en diferents camps: disseny i fabricació assistits per ordinador, aprenentatge, educació i govern de les TI. Els seus primers treballs es van centrar en Intel·ligència Artificial aplicada al disseny i fabricació assistits per ordinador, reconstrucció espacial i models gramaticals per a la generació de mons virtuals.Actualment està desenvolupant una línia d'investigació sobre l'aprenentatge i educació millorats per la tecnologia, incloent videojocs, ludificació, analítiques d'aprenentatge, sistemes intel·ligents d'aprenentatge i representació de la informació. Ha dirigit set tesis en total, i ha publicat 38 articles en revistes científiques d'alt impacte, 29 capítols de llibre en editorials científiques, 4 llibres d'investigació, un manual docent i ha participat amb més de 80 ponències en congressos i conferències nacionals i internacionals relacionats amb la seua investigació i la seua doc&egrav