Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  BELTRAN I CALVO, VICENT

Curriculum breu
BELTRAN I CALVO, VICENT
BELTRAN I CALVO, VICENT
RUA

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 2570
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
PROFESSOR/A TITULAR D'UNIVERSITAT
Dep.:
Instituts:
I. INTERUNIVERSITARI FILOLOGIA VALENCIAN
Grups:
Sense dades.

Formació acadèmica

  • DOCTORADO EN LENGUA Y LITERATURA CATALANAS
    Centro de Estudios de Doctorado y Posgrado (28/01/2000)

La meua línia de recerca és la lingüística diacrònica i sincrònica, sobretot la dialectologia, però també he publicat treballs sobre antroponímia i cultura popular. Impartisc docència de dialectologia, gramàtica històrica, lingüística contrastiva i normativa. D'una banda, he treballat amb profunditat la variació lingüística del català en la varietat valenciana. Vaig realitzar la meua tesi doctoral, publicada per la Universitat d'Alacant, sobre la influència del mallorquí en el parlar de la comarca valenciana de la Marina, resultat d'un procés migratori d'illencs datat al segle XVII arran de l'expulsió dels moriscos l'any 1609. En general, he centrat l'atenció especialment en la variació geogràfica: entre els títols publicats destaquen Aproximació geolingüística als parlars de la Marina Alta, Aproximació geolingüística als parlars de la Marina Baixa (amb Teresa Herrero), Atles Lingüístic de la Marina (amb Teresa Herrero), El valencià de Torís (juntament amb Carles Segura Llòpez), El parlar de les Valls del Vinalopó i del Carxe, El parlar de Callosa d'en Sarrià i de les valls de Tàrbena i de Guadalest,entre d'altres. Tot i això, destaca la monografia Els parlars valencians, juntament amb Carles Segura Llòpez, publicada per la Universitat de València. Aquest treball ha rebut el premi Joan Coromines de Lexicografia i Onomàstica de l'Institut d'Estudis Catalans (2017) i ha esdevingut un referent citat en múltiples treballs fins a l'actualitat i va ser el 2017 el llibre més venut a la Fira del Llibre de València. Sense deixar aquest àmbit, he participat com a investigador al projecte CorDiVal: Elaboració d'un corpus oral dialectal del valencià col·loquial (Ref. GV/2017/094), que té com a objectiu l'elaboració del corpus oral PARLARS del valencià col·loquial que permetrà comptar amb una font de dades crucial per elaborar estudis sobre la variació. Darrerament he publicat un treball contrastiu entre el català i el romanés (Casa meua, casa voastr¿).
En segon lloc, he desenvolupat anàlisis lingüístiques des de la perspectiva diacrònica, les quals ofereixen una base teòrica i metodològica molt eficient per estudiar el canvi lingüístic. En aquesta perspectiva, he realitzat un treball centrat en la categoria gramatical dels pronoms personals forts, juntament amb M. Isabel Guardiola, que és fruit d'un encàrrec d'un capítol de la Gramàtica del Català Antic que es publicarà properament. També m'he centrat en els processos de canvi semàntic, com ara en un estudi sobre el concepte 'posar en un lloc arrecerat', juntament amb Carles Segura Llópez.
El meu interés per les llengües eslaves, romàniques, germàniques i el grec modern, m'han permés poder fer incursions a la lingüística contrastiva, que, de fet, és una assignatura que impartisc actualment. A les hores d'ara curse el quart any dels estudis del Grau de Llengües i Literatures Modernes: Rus i alemany a la Universitat de Barcelona.
He participat com a investigador en diversos projectes finançats per administracions públiques.
També he ocupat un càrrec de gestió a la Universitat d'Alacant com a subdirector del Departament de Filologia Catalana (2004-2007) i he exercit  la tasca de tutor PAT durant un grapat d'anys.