Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Curriculum breve
  BELLOT ABAD, JUAN FRANCISCO

Curriculum breu
BELLOT ABAD, JUAN FRANCISCO

Dades personals

Correu:
Telèfon:
+34 965903400 x 3555
Ubicació:

Situació professional actual

Plaça:
CATEDRÀTIC/A D'UNIVERSITAT
Dep.:
ECOLOGIA
Instituts:
IUMEM RAMON MARGALEF (IMEM)
Grups:

Formació acadèmica

  • TESIS DOCTORALES CIENCIAS
    Facultad de Ciencias (03/02/1989)
  • LICENCIADO CIENCIAS BIOLÓGICAS
    Universidad de Valencia (01/06/1978)
  • Doctorado Ciencias Biológicas
    Universidad de Alicante (01/01/0001)

El treball desenvolupat des de la dècada dels 80, es relaciona amb el paper de la coberta vegetal mediterrània sobre la generació de vessaments, retenció de l'erosió, els continguts d'aigua en el sòl, i els balanços hídrics a escala d'ecosistema. Fins a 1990 els treballs se centren principalment en l'encinar mediterrani, per a passar en els últims anys a l'estudi del matoll autòcton mediterrani i principalment de les espècies rebrotadoras, en relació a la seua dinàmica hídrica i interacció solc-planta en ambients de sotabosc de pins o en zones desboscades. L'objectiu d'aquests estudis ha sigut ampliar coneixements per a entendre el funcionament dels ecosistemes mediterranis, i millorar la seua gestió, analitzant les relacions ecològiques centrades en aspectes aplicats a la gestió dels recursos naturals mediterranis, i més concretament en els forestals i el cicle de l'aigua. 

Durant les últimes 2 dècades, la principal linea de recerca ha sigut l'estudi de la dinàmica hídrica i ressò-hidrologia en ecosistemes mediterranis de clima semiárido (pinedes, matolls i espartales), i els seus efectes sobre els balanços hidricos i recarrega d'aqüífers, en el context de canvi climàtic. Ha desenvolupat el model ressò-hidrològic HYDROBAL per al càlcul de balanços i recarrega d'aqüífers, en funció dels canvis de cobertura vegetal i del canvi climàtic.

Les principals línies de recerca han sigut: Ressò-hidrologia en mitjans semiárido; Anàlisi dels canvis d'ús i planificació del territori; Canvi climàtic i dinàmica hídrica en ecosistemes; Restauració d'ecosistemes degradats; Conservació de la biodiversitat,  Pertorbacions i dinàmica vegetal

Dirigeix el grup de recerca en la UA: Gestió d'Ecosistemes i de la Biodiversitat Biològica