Competencias y objetivos
Contexto de la asignatura para el curso 2025-26
L'assignatura pretén proporcionar als alumnes una introducció teòrica i pràctica dels coneixements bàsics necessaris per comprendre els aspectes històrics, socials i culturals de l'alimentació humana des d'una visió interdisciplinar, i abordar els elements que condicionen l'alimentació des d'una perspectiva relativista i fora de etnocentrismes. En l'acte de l'alimentació, l'ésser humà biològic i l'ésser humà social, cultural i històric, estan estretament lligats i recíprocament implicats.
Competencias de la asignatura (verificadas por ANECA en grados y másteres oficiales) para el curso 2025-26
Competències específiques (CE)
- E16 : Descriure i argumentar les desigualtats culturals i socials que poden incidir en els hàbits de l'alimentació.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de formació bàsica
- 10 : Descriure els fonaments antropològics de l'alimentació humana. Descriure i argumentar les desigualtats culturals i socials que poden incidir en els hàbits d'alimentació.
- 5 : Conèixer l'evolució històrica, antropològica i sociològica de l'alimentació, la nutrició i la dietètica en el context de la salut i la malaltia.
Resultados de aprendizaje (Objetivos formativos)
- Introduir l'alumnat en la diversitat de factors biològics, científics, culturals, econòmics, polítics, socials, etc., que han determinat i condicionat històricament el binomi alimentació-nutrició.
- Tractar els aspectes socials i culturals de l'alimentació humana, des de la perspectiva de l'antropologia social i cultural.
- Tractar el significat social del comportament alimentari de l'ésser humà.
Objetivos específicos indicados por el profesorado para el curso 2025-26
Objectius:
- Introduir l'alumne en la diversitat de factors biològics, científics, culturals, econòmics, polítics, socials, etc., que han determinat i condicionat històricament el binomi alimentació / nutrició.
- Introduir l'alumne en els aspectes socials i culturals de l'alimentació humana des de la perspectiva de l'Antropologia Social i Cultural i de la Sociologia.
Competències:
Competències generals:
- Conèixer l'evolució històrica, antropològica i sociològica de l'alimentació, la nutrició i la dietètica en el context de la salut i la malaltia.
- Adquirir habilitats de treball en equip com a unitat en la qual s'estructuren de forma uni o multidisciplinar els professionals i altre personal relacionat amb l'avaluació diagnòstica i tractament en dietètica i nutrició.
Competències específiques:
- Explicar, amb l'ajuda del mètode històric, la diversitat de factors que incideixen en els diferents sistemes de producció i consum d'aliments.
- Conèixer els fonaments antropològics de l'alimentació humana.
- Apropar l'alumne a la comprensió del fet alimentari des d'una perspectiva estructural i sistèmica.
Competències transversals:
- Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
- Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
- Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Datos generales
Código:
27505
Profesor/a responsable:
Ferrández Ferrer, Alicia
Crdts. ECTS:
6,00
Créditos teóricos:
2,00
Créditos prácticos:
0,40
Carga no presencial:
3,60
Departamentos con docencia
-
Dep.:
HUMANITATS CONTEMPORANIES
Área: ANTROPOLOGIA SOCIAL
Créditos teóricos: 0,67
Créditos prácticos: 0,13 -
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Área: HISTORIA DE LA CIENCIA
Créditos teóricos: 0,67
Créditos prácticos: 0,14
Este dep. es responsable de la asignatura.
Este dep. es responsable del acta. -
Dep.:
SOCIOLOGIA I
Área: SOCIOLOGIA
Créditos teóricos: 0,66
Créditos prácticos: 0,13
Estudios en los que se imparte
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipo de asignatura: BÀSICA (Curso: 1)
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipo de asignatura: BÀSICA (Curso: 1)