Competencias y objetivos
Contexto de la asignatura para el curso 2016-17
L'assignatura pretén introduir a l'alumne al món de la gastronomia i les tradicions culinàries. A la llum de les dades disponibles, no sembla desgavellat afirmar que existeix un problema amb la nostra alimentació i nutrició i que no ens alimentem de forma adequada i saludable. Per corregir molts dels problemes de salut que es deriven d'aquesta situació, la gastronomia pot jugar un paper rellevant. No es menja només per salut, també es menja per plaer, i, sobretot, es menja d'acord amb uns hàbits alimentaris. En programar una dieta, encara que siga correcta des del punt de vista nutricional, si no es té en compte el plaer i els hàbits, és a dir la gastronomia, molt probablement fracassarà. La gastronomia apareix, així, lligada o relacionada amb el concepte d'alimentació de qualitat, és a dir d'aquella que a més de ser nutricionalment adequada, variada i saludable, adquireix també la dimensió de “saborosa, apetible i adaptada als gustos i necessitats dels consumidors”. Promoure i preservar la salut, pansa per desenvolupar i adquirir, a partir de les tradicions culinàries i gastronòmiques, uns hàbits alimentaris adequats; d'aquí la importància d'integrar en el discurs de la nutrició humana i la dietètica, la idea que la gastronomia (l’art i la ciència del bon menjar) constitueix un dels pilars fonamentals de la cultura de la salut.
Competencias de la asignatura (verificadas por ANECA en grados y másteres oficiales) para el curso 2016-17
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Resultados de aprendizaje (Objetivos formativos)
- Integrar els conceptes gastronòmics en l'activitat del dietista i nutricionista i proporcionar-li una formació gastronòmica.
- Conèixer l'evolució i les tendències gastronòmiques i la utilitat que tenen per a aconseguir una nutrició saludable.
- Conèixer la tradició culinària valenciana i el seu desenvolupament en el context de la gastronomia occidental i la dieta mediterrània.
Objetivos específicos indicados por el profesorado para el curso 2016-17
•Integrar els conceptes gastronòmics en l'activitat del dietista/nutricionista i proporcionar-li una formació gastronòmica
• Conèixer l'evolució i les tendències gastronòmiques i la seva utilitat per aconseguir l'objectiu d'una nutrició saludable
• Conèixer la tradició culinària valenciana i el seu desenvolupament en el context de la gastronomia occidental i la dieta mediterrània
• Analitzar el paper que poden jugar les tradicions culinàries en la recuperació i promoció d'una alimentació saludable
Datos generales
Código:
27535
Profesor/a responsable:
Bernabéu Mestre, Josep
Crdts. ECTS:
6,00
Créditos teóricos:
1,80
Créditos prácticos:
0,60
Carga no presencial:
3,60
Departamentos con docencia
-
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Área: HISTORIA DE LA CIENCIA
Créditos teóricos: 1,8
Créditos prácticos: 0,6
Este dep. es responsable de la asignatura.
Este dep. es responsable del acta.
Estudios en los que se imparte
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipo de asignatura: OPTATIVA (Curso: 4)