Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2017-18
Es tracta d'una assignatura que té com a finalitat que la persona que es dedique a elaborar gelats de forma artesanal tinga nocions bàsiques de les contaminacions microbianes i químiques que poden patir els gelats així com defectes en els mateixos per una elaboració o conservació defectuosa.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)
EXPERT EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Competències generals
- CG2 : Conèixer i descriure totes les substàncies que integren un gelat i les característiques funcionals de les mateixes.
- CG4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.
Competències Específiques
- CE11 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent.
- CE7 : Conèixer la microbiologia dels gelats i aliments usats per a la producció dels mateixos.
EXPERT/A EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Coneiximents/Continguts
- CON1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
- CON3 : Identificar les principals substàncies que integren un gelat i comprèn les seues característiques funcionals
- CON4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.
- CON9 : Conèixer la microbiologia dels gelats i aliments emprats per a la producció d'aquests.
Habilitats/Destreses
- HD1 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions ¿i els coneixements i raons últimes que les sustenten¿ a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- HD2 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
- HD9 : Elaborar, aplicar, i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos a l'elaboració de gelats
Capacitats/Competències
- C1 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
- C2 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2017-18
Generals
L'assignatura té la finalitat que l'alumne adquirisca una àmplia visió d'higiene i control de qualitat microbiològic i químic en l'elaboració de gelats.
Específics
L'alumne sabrá/comprenderá:
- Els conceptes bàsics de microbiologia alimentària i la importància del control microbiològic.
- Els microorganismes patògens transmesos pel consum de gelats, informació sobre l'alteració microbiana dels gelats o L'ecologia microbiana en els aliments, incloent els factors que afecten el desenrotllament, supervivència i mort dels microorganismes en els aliments, així com les conseqüències del seu creixement i presència en els aliments i específicament en els gelats.
- L'ecologia microbiana en els aliments, incloent els factors que afecten el desenrotllament, supervivència i mort dels microorganismes en els aliments, així com les conseqüències del seu creixement i presència en els aliments i específicament en els gelats
- El concepte de criteri microbiològic o Les tècniques de mostratge i presa de mostra. o L'anàlisi microbiològica en la indústria gelatera.
- Els controls higiénco-sanitarios en la indústria gelatera.
- La sistemàtica d'implantació d'un sistema d'anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC) .
- El concepte de qualitat d'aliments i diferents nivells de qualitat
- Paràmetres químic físics bàsics de control de qualitat d'aliments
- Aspectes bàsics del control de qualitat sensorial dels aliments i en concret en els gelats.
- Anàlisi sensorial. Importància en la qualitat dels gelats. o Mesures higièniques necessàries per a manipular
L'alumne serà capaç de:
- Entendre els mètodes analítics microbiològics empleats en el control de qualitat dels gelats.
- Planificar un mostratge i realitzar una presa de mostra.
- Interpretar els resultats d'una anàlisi microbiològica.
- Saber que tendències de detecció i identificació microbianes poden ser utilitzades en cada moment de la cadena de producció alimentària.
- Dissenyar un sistema de control de qualitat microbiològica d'aire i superfícies.
- Definir i implantar un sistema d'anàlisi de perills i punts de control crítics (APPCC) .
- Tindre una visió general dels principals mètodes d'anàlisis químics i físics que s'utilitzen en el control de qualitat de gelats
- Saber quins poden ser els defectes que es poden trobar en els gelats o Identificar quin tipus d'anàlisi sensorial és necessari utilitzar segons la necessitat que tinga l'empresa o bé el fabricant de gelats.
- Treballar en condicions higièniques en tot el procés de eleboraciò de geltats
Dades generals
Codi:
78106
Professor/a responsable:
PRATS MOYA, MARIA SOLEDAD
Crèdits ECTS:
2,00
Crèdits teòrics:
0,80
Crèdits pràctics:
0,00
Càrrega no presencial:
1,20
Departaments amb docència
-
Dep.:
FISIOLOGIA, GENÈTICA I MICROBIOLOGIA
Àrea: MICROBIOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,3
Crèdits pràctics: 0 -
Dep.:
QUÍMICA ANALÍTICA, NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
Àrea: NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,3
Crèdits pràctics: 0
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
EXPERT EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)