Competencies and objectives
Course context for academic year 2020-21
Esta asignatura se impartirá en el primer semestre del segundo curso del Grado en Nutrición Humana y Dietética. La Fisiopatología relaciona el funcionamiento normal del cuerpo con los cambios fisiológicos que se producen con la enfermedad y la capacidad del organismo para adaptarse a esos cambios. Para poder comprender bien la asignatura, el estudiante, previamente, debe haber superado otras materias con contenidos relacionados, que son impartidas con anterioridad como:Fisiología humana, Anatomía humana, Biología y Bioquímica.
Por otro lado, la Fisiopatología abarca aspectos relacionados con los procesos desencadenantes de las enfermedades de los distintos aparatos y/o sistemas que posteriormente servirán de base para abordar los contenidos en el tratamiento nutricional de distintas patologías que se verán en dietoterapia y nutrición clínica, siendo un puente de unión entre la patologia y su abordaje desde el punto de vista dietético nutricional, tanto en las asignaturas teóricas como en el prácticum.
Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees)
Transversal Competences
- CT1 : Leer y comprender textos en un idioma extranjero.
- CT2 : Demostrar destrezas y habilidades en informática y sistemas informacionales.
- CT3 : Demostrar habilidades en comunicación oral y escrita.
General Competences
- CG26 : Apply Food and Nutritional Sciences to dietary practice.
- CG27 : Understand nutrients, their functions and metabolic use.
- CG28 : Understand the basics of nutritional balance and its control.
- CG29 : Evaluate and calculate nutritional requirements in situations of sickness and health at any stage of the life cycle.
- CG30 : Identify the foundations of healthy eating (sufficient, balanced, varied and tailored).
- CG31 : Take part in designing total diet studies.
- CG32 : Understand, detect early and evaluate quantitative and qualitative deviations of nutritional balance due to excess or deficiency.
- CG33 : Plan, implement and interpret the evaluation of the nutritional status of individuals and/or groups, both healthy (in all physiological situations) and ill.
- CG34 : Understand the physiopathological illnesses related to nutrition.
- CG35 : Identify the dietary-nutritional problems of patients, as well as risk factors and inappropriate practices.
- CG36 : Prepare and interpret the dietary history of healthy and ill individuals.
- CG37 : Interpret a medical history.
- CG38 : Understand and use the terminology used in the health sciences field.
- CG39 : Interpret and integrate clinical, biochemical and pharmacological data in the nutritional assessment of the patient and his/her dietary-nutritional treatment.
- CG40 : Apply the foundations of clinical nutrition to diet therapy.
- CG41 : Plan, implant and evaluate therapeutic diets for individuals and/or groups.
- CG42 : Understand hospital organisation and various stages of the food service.
- CG43 : Participate in the multidisciplinary team of a Hospital Nutrition Unit.
- CG44 : Understand the different techniques and products used for basic and advanced nutritional support.
- CG45 : Develop and implement dietetic-nutritional transition plans.
- CG46 : Plan and implement dietetic-nutritional education programmes with sick and healthy subjects.
- CG47 : Understand clinical pharmacology and the interaction between medicines and nutrients.
- CG48 : Master the basic ITC tools used in the field of Food, Nutrition and Dietetics.
- CG49 : Understand the legal and ethical limits of dietetic practice.
- CG50 : Prescribe specific treatment corresponding to the area of competence of the dietetist-nutritionist.
- CG51 : Be able to demonstrate the scientific principles underpinning the intervention of the dietetist-/nutritionist, with their professional activity conditional on the scientific evidence.
Specific Competences
- E49 : Identificar, desde una perspectiva biopsicosocial integradora, las variables relacionadas con los trastornos del comportamiento alimentario.
- E50 : Disponer de los conocimientos psicológicos necesarios para actuar de forma precisa y fiable en la prevención, detección, valoración, diagnóstico y tratamiento multidisciplinar de los trastornos del comportamiento alimentario.
- E51 : Desarrollar una visión empática y receptiva con el paciente y su entorno a la hora de abordar el tratamiento de posibles desórdenes alimentarios.
- E52 : Adquirir la formación básica para la actividad investigadora siendo capaces de formular hipótesis, recoger e interpretar la información para la resolución de problemas siguiendo el método científico, y comprendiendo la importancia y las limitaciones del pensamiento científico en materia sanitaria y nutricional. Comprender y utilizar la terminología empleada en ciencias de la salud.
Learning outcomes (Training objectives)
No data
Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2020-21
No data
General
Code:
27550
Lecturer responsible:
GONZALEZ RODRIGUEZ, ESTELA
Credits ECTS:
6,00
Theoretical credits:
1,20
Practical credits:
1,20
Distance-base hours:
3,60
Departments involved
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Dept:
NURSING
Area: NURSING
Theoretical credits: 1,2
Practical credits: 1,2
This Dept. is responsible for the course.
This Dept. is responsible for the final mark record.
Study programmes where this course is taught
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UNDERGRADUATE DEGREE IN HUMAN NUTRITION AND DIETETICS
Course type: COMPULSORY (Year: 2)