Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2010-11

La Sociología en la educación, tiene sentido si consideramos que la educación es un proceso social, es decir, que el hecho de aprender se realiza en relación a las principales instituciones sociales, la escuela, la familia, los medios de comunicación, los grupos de iguales. Esa interacción con otros se da a lo largo de nuestra vida y está condicionada con la cultura en la cual aprendemos. A través de esta asignatura se pretende introducir al estudiante, futuro profesor de infantil, en el ámbito social de la ciencia, comprendiendo cómo trabaja la Sociología a partir de sus métodos e instrumentos, y cómo aborda los determinados temas que hemos considerado importantes. En este proceso de comprensión científica de la sociedad se hace hincapié tanto en la estructura como en la dinámica de las sociedades y de sus instituciones, y por ello se pretende el estudio de los distintos agentes que influyen en la educación desde la perspectiva de la evolución y cambio social y su repercusión en la reorganización del sistema de enseñanza actual. En los primeros temas se trabajarán aspectos de carácter conceptual general, creando así la base de introducción a la Sociología, y al proceso de socialización, en el que cumple un papel importante el sistema educativo. Una vez introducidos en el contexto socioeducativo, se abordarán algunos temas de actualidad que rodean al profesor como centro del subsistema escolar, y por ello algunos de los contenidos que hemos seleccionado son las nuevas formas familiares, la relevancia que están tomando los medios de comunicación en los niños, la evolución social de situaciones de desigualdad de género, la nueva configuración intercultural de la sociedad y por tanto de las escuelas. Hemos intentado seguir los objetivos generales de la titulación, promoviendo así el respeto a los derechos fundamentales entre hombres y mujeres o de contextos de convivencia de culturas. Estos materiales se trabajarán desde el punto de vista de las perspectiva sociológica y también relacionándolos con la cultura que nos rodea. En esta asignatura se pretende que el futuro profesor adquiera un conocimiento variado y global al mismo tiempo que desarrolle un sentido crítico sobre los temas de carácter socioeducativo para seguir observando la realidad de sus alumnos desde una perspectiva sociológica, por ello se combinan las sesiones de teoría con sesiones de práctica que otorgan el enfoque del descubrimiento científico, de la comprobación de las opiniones e ideas sobre la realidad más cercana.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG1 : Compromís ètic. Mostrar actituds coherents amb les concepcions ètiques i deontològiques, respectant i fomentant alhora els valors democràtics, la igualtat de gènere, la no-discriminació de persones amb discapacitat, l'equitat i el respecte als drets humans. Capacitat de crítica i autocrítica constructiva.
  • CG10 : Ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació. Comprendre i valorar les funcions de les tecnologies de la informació i de la comunicació cada vegada més diversificades i saber-les usar adequadament en la vida quotidiana.
  • CG3 : Capacitat d'adaptació a noves situacions. Analitzar àgilment els canvis que es produeixen en l'entorn i ser capaç de prendre decisions raonades per a donar-los resposta. Planificar i organitzar noves accions amb capacitat reflexiva.
  • CG4 : Treball en equip. Col·laborar amb altres persones per a construir un projecte comú. Ser capaç de col·laborar en equips interdisciplinaris, d'assumir diferents rols en les dinàmiques dels equips de treball i de liderar-los si escau.
  • CG5 : Habilitats en les relacions interpersonals. Mostrar empatia, sociabilitat i tacte en la comunicació amb els altres, així com una actitud contrària a la violència, als prejudicis i als estereotips sexistes. Crear una atmosfera agradable i cooperativa. Transmetre benestar, seguretat, tranquil·litat i afecte en les relacions interpersonals.
  • CG6 : Capacitat creativa i emprenedora. Formular, dissenyar i gestionar projectes innovadors per a donar resposta a les necessitats detectades. Buscar i integrar nous coneixements i actituds en experiències tant internacionals com del propi territori amb la finalitat d'emprendre canvis de manera creativa en les pràctiques professionals.
  • CG7 : Reconeixement de la diversitat i de la multiculturalitat. Valorar positivament la diversitat de tota mena, respectar altres visions del món i gestionar amb creativitat les interaccions multiculturals amb la finalitat d'enriquir-se mútuament.

 

Competències específiques (CE)

  • CE12 : Assumir que l'exercici de la funció docent s'ha d'anar perfeccionant i adaptant als canvis científics, pedagògics, tecnològics, socials i culturals al llarg de la vida.
  • CE13 : Comprendre la importància del paper del mestre per a poder actuar com a col·laborador i orientador de pares i mares en relació amb l'educació familiar en el període de 0-6 anys i dominar les habilitats socials en el tracte i la relació amb la família de cada xiquet i amb el conjunt de les famílies.
  • CE15 : Comprendre la funció, les possibilitats i els límits de l'educació en la societat actual i les competències fonamentals que afecten els centres d'educació infantil i els seus professionals. Capacitat d'analitzar les desigualtats socials en el marc de la complexa relació educació-societat i el paper de l'escola per a reproduir-les o transformar-les. Aplicar en els centres educatius elements de millora segons diferents models de qualitat.
  • CE2 : Promoure i facilitar els aprenentatges en la primera infància, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, lingüística, emocional, motriu, social, filosòfica, cultural i volitiva.
  • CE3 : Dissenyar i regular entorns harmònics d'aprenentatge en contextos de diversitat en l'educació Infantil que atenguen les necessitats educatives singulars de cada estudiant, les dificultats d'aprenentatge, la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans.
  • CE4 : Fomentar la convivència dins i fora de l'aula d'educació infantil i abordar la resolució pacífica de conflictes.
  • CE5 : Observar sistemàticament en contextos propis de l'educació Infantil ambients d'aprenentatge i de convivència, interpretar les pràctiques educatives segons els marcs teòrics de referència, reflexionar sobre aquests i actuar en conseqüència.
  • CE9 : Reconèixer les implicacions educatives de les tecnologies de la informació i la comunicació i, en particular, de la televisió en la primera infància.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Comprendre la dimensió social i cultural de l'ésser humà per a establir relacions entre la construcció de la seua identitat i el medi social i cultural en què viu.
  • Analitzar de manera crítica les qüestions més rellevants de la societat actual que afecten l'educació familiar i escolar.
  • Conèixer les funcions socials de l'educació en el món actual.
  • Conèixer l'evolució històrica de la família, així com els nous models familiars i les seues noves funcions socialitzadores i educatives.
  • Desenvolupar habilitats socials per a millorar la relació família – institució educativa.
  • Conèixer les característiques de les societats plurals actuals i els reptes educatius que plantegen amb la finalitat de desenvolupar projectes d'educació democràtica i intercultural en l'educació infantil.
  • Reconèixer situacions de desigualtat en relació amb el gènere i promoure accions educatives que fomenten la igualtat entre homes i dones en la institució escolar, en la família i en el grup d'iguals.
  • Comprendre la influència de les tecnologies i dels llenguatges audiovisuals en la infància i els desafiaments educatius que plantegen.
  • Capacitar els futurs mestres perquè analitzen , des de la perspectiva sociològica, la situació de l'educació  en el marc de societats multiculturals, democràtiques i desiguals, de manera que s'afavorisca el compromís ètic, educatiu i de justícia social.
  • Capacitar als futurs mestres per a l'anàlisi social i cultural amb la finalitat de dissenyar i desenvolupar projectes educatius que incloguen la perspectiva sociològica de l'educació.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2010-11

Clasificar el hecho social desde las distintas perspectivas sociológicas.

Explicar el proceso de construcción social y de socialización.

Conocer las dimensiones de las instituciones sociales más influyentes en la educación.

Describir escenarios interculturales, posicionamientos sociales y su relación con la escuela.

Explicar una perspectiva global de género en la sociedad en general y en la escuela en particular.

Desarrollar el pensamiento crítico sobre la influencia de los medios de comunicación en la educación actual.

Tomar conciencia sobre la importancia de las diferencias sociales que se generan por la inclusión educativa, por discriminación de género o por problemas relacionados con la inmigración. 

 

 

Dades generals

Codi: 17106
Professor/a responsable:
GARCIA GARCIA, ELOY
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: SOCIOLOGIA II
    Àrea: SOCIOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix