Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2009-10

Sense dades

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG1 : Adquirir una comprensió del mètode científic a través de la realització de les pràctiques experimentals de laboratori seguint de manera explícita les diferents etapes: observació, anàlisi i presa de dades, avaluacio comparació de resultats i conclusions.
  • CG12 : Coneixements adequats dels aspectes científics i tecnològics de mètodes matemàtics, analítics i numèrics de l'enginyeria.
  • CG13 : Capacitat per a abordar i resoldre problemes matemàtics avançats d'enginyeria, des del plantejament del problema fins al desenvolupament de la formulació i la seua implementació en un programa d'ordinador.
  • CG2 : Ser capaç d'estudiar, comprendre i criticar objectivament bases de dades i publicacions cientificotèniques.
  • CG3 : Coneixement, comprensió i capacitat per a aplicar la legislació necessària en l'exercici professional i investigador.
  • CG4 : Comprensió dels condicionaments de caràcter tècnic, legal i de la propietat que es plantegen en els difererents camps de l'enginyeria, i capacitat per a establir diverses alternatives vàlides, triar-ne l'òptima i plasmar-la adequadament, a més de preveure els problemes i utilitzar els mètodes i les tecnologies més adients, amb la finalitat d'aconseguir la major eficàcia i afavorir el progrés i un desenvolupament de la societat sostenible i respectuós amb el medi ambient.
  • CG5 : Capacitació cientificotènica i metodològica per al reciclatge continu de coneixements i l'exercici de les funcions professionals d'assessoria, anàlisi, disseny, càlcul, projecte, planificació, direcció, gestió, construcció, manteniment, conservació i explotació en els camps de l'enginyeria civil.

 

Competències específiques:>>de Fonaments Fisicomatemàtics Aplicats a l'Enginyeria

  • C1.23 : Interpretar i aplicar els fenòmens d'interferència, difracció i polarització d'ones per a la caracterització de materials.
  • C1.24 : Adquirir estratègies per a resoldre problemes de les construccions civils davant de les vibracions transmeses via terreny.
  • C1.25 : Analitzar la propagació dels fenòmens sísmics segons les característiques mecàniques del terreny.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Interpretar i aplicar els fenòmens d'interferència, difracció i polarització d'ones per a la caracterització de materials.
  • Adquirir estratègies per a la resolució de problemes de les construccions civils davant les vibracions transmeses via terrè.
  • Aplicar tècniques per a l'avaluació de les propietats físiques de materials.
  • Analitzar la propagació dels fenòmens sísmics en funció de les característiques mecàniques del terrè.
  • Caracteritzar els diferents tipus de sòl per diverses tècniques no invasives: Georadar, soroll sísmic, ultrasons, etc.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2009-10

Objetivos:
- Interpretar y aplicar los fenómenos de interferencia, difracción y polarización de ondas para la caracterización de materiales. 
- Aplicar técnicas para la evaluación de las propiedades físicas de materiales
- Caracterizar los distintos tipos de suelo por varias técnicas no invasivas: Georadar, ruido sísmico, ultrasonidos.
- Analizar la propagación de los fenómenos sísmicos en función de las características mecánicas del terreno. 
- Adquirir estrategias para la resolución de problemas de las construcciones civiles ante las vibraciones transmitidas vía terreno. 

Competencias:
La asignatura aportará al alumnado la asimilación del método científico en su vertiente más aplicada: la experimental. Con lo que aparte de la adquisición de estrategias lógicas para la resolución de problemas reales desde un planteamiento teórico, serán capaces de abordar la resolución de estos en el entorno donde se producen, y mediante las técnicas experimentales encauzar su posible resolución o al menos acotar los riesgos de sus consecuencias. Los conocimientos dados en esta asignatura permitirán una actuación medioambiental preventiva y predictiva de gran alcance en la interacción de las obras civiles y su entorno físico: 

-  Será capaz de comprender y utilizar técnicas de la óptica coherente para la caracterización del terreno, propiedades fisicoquímicas del agua. Conocer y utilizar las técnicas basadas en fibra óptica. 
-  Aplicar las metodologías acústicas para caracterizar propiedades físico-mecánicas propias de la respuesta elástica de los sólidos. Evaluar las propiedades de propagación de las ondas sonoras en la superficie de los materiales para la extracción de coeficientes de absorción y su posterior implementación en el modelado acústico de impacto medioambiental.  
-  Reconocer los diferentes tipos de ondas sísmicas y su propagación a través de la corteza terrestre. Y aplicar los métodos de reflexión y refracción sísmica para determinar perfiles en 2 dimensiones de la corteza.
- Reconocer y aplicar las técnicas más comunes de análisis de ruido sísmico: método de Nakamura, ReMi (refracción microsísmica) y FK (frecuencia-numero de onda). Reconocer y utilizar diferentes aplicaciones software para la estimación de las propiedades del terreno y la obtención de perfiles en 2D y 3D.
- Reconocer los fundamentos básicos de funcionamiento del georadar. Aplicar las técnicas de georadar a la caracterización del suelo 
- Modelar la respuesta de sólidos estructurados una vez conocida la acción vibratoria del terreno sobre éstos.

 

 

Dades generals

Codi: 11922
Professor/a responsable:
ROSA HERRANZ, JULIO LUIS
Crèdits ECTS: 3,00
Crèdits teòrics: 0,60
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 1,80

Departaments amb docència

  • Dep.: FÍSICA, ENGINYERIA DE SISTEMES I TEORIA DEL SENYAL
    Àrea: FÍSICA APLICADA
    Crèdits teòrics: 0,64
    Crèdits pràctics: 0,56
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix