El Màster en Història de la ciència i comunicació científica forma investigadors en història de la ciència amb habilitats en la comunicació científica i als comunicadors i investigadors en comunicació de la ciència amb sòlids coneixements en els temes, mètodes i tècniques de la investigació històrica. Té dues especialitats, una acadèmica, que s'orienta cap al doctorat i a la investigació, i una altra professional, encaminada al treball en museus i mitjans de comunicació científica.Se s'imparteix de manera semipresencial aprofitant els recursos de les noves tecnologies de la informació i la comunicació.
Per tractar-se d'un màster interuniversitari, la informació completa sobre aquesta assignatura es pot trobar al web del màster, en la següent adreça: http://www.historia-ciencia-comunicacion.org
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)
Competències generals del títol (CG)
CG1 :
Conèixer el desenvolupament general de la història de la ciència, la medicina i la tecnologia en el seu context social i cultural al llarg del temps.
CG3 :
Identificar els principals períodes i contextos geogràfics del desenvolupament històric de la ciència, la medicina i la tecnologia.
CG4 :
Conèixer les biografies dels principals protagonistes del desenvolupament de la història de la ciència, la medicina i la tecnologia.
CG5 :
Analitzar i interpretar textos clàssics de la medicina i de la ciència.
CG9 :
Identificar les principals fonts d'informació relacionades amb la història de la ciència, la medicina i la tecnologia, a més de les eines de recuperació d'aquesta informació, com ara els principals repertoris bibliogràfics i bases de dades.
Competències específiques (CE)
CE1 :
Comprendre les relacions entre la ciència, la medicina i la tecnologia amb les societats i les cultures en què es desenvolupen al llarg dels diversos períodes històrics.
CE10 :
Conèixer les biografies de protagonistes de la ciència, la medicina i la tecnologia en determinats moments històrics i contextos socials i culturals.
CE11 :
Diferenciar les principals tendències en els estudis sobre ciència, medicina i gènere.
CE13 :
Discutir i valorar les perspectives, els debats historiogràfics i els mètodes de treball de les principals línies de recerca històrica sobre la ciència, la tecnologia i la medicina.
CE15 :
Conèixer i utilitzar amb destresa les principals fonts d'informació relacionades amb la comunicació científica, a més d'altres eines de recuperació d'informació (principals repertoris bibliogràfics i bases de dades).
CE4 :
Conèixer i analitzar críticament els processos de circulació de sabers i pràctiques científiques, a més dels principals protagonistes, escenaris, mitjans, mecanismes i conseqüències que presenten.
CE5 :
Conèixer i analitzar críticament els processos de divulgació de la ciència, considerant-ne els diversos protagonistes, contextos, mitjans, pràctiques, finalitats i resultats.
CE6 :
Identificar i analitzar críticament textos clàssics de la medicina i de la ciència en les diverses modalitats que tenen.
CE8 :
Identificar els principals trets de la cultura material de la ciència, la medicina i la tecnologia.
CE9 :
Identificar els principals espais en què es desenvolupa l'activitat científica, tecnològica i mèdica (laboratoris, aules, acadèmies, observatoris, entorns naturals, museus, hospitals, fàbriques, etc.).
Competències bàsiques i del MECE (Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior)
CB10 :
Tenir les habilitats d'aprenentatge que permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser, en gran part, autodirigida o autònoma.
CB6 :
Tenir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
Competències transversals bàsiques
CT4 :
Aplicar mètodes d'anàlisi crítica per a estudiar fonts textuals, iconogràfiques i materials, relacionades amb la medicina, la ciència i la tecnologia.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
S'ofereix a l'alumnat una visió de síntesi i conjunt del desenvolupament històric de la medicina i la ciència, a més d'una introducció a l'evolució històrica de disciplines com la medicina, la farmàcia, la química i la biologia, basant-se en teories, sabers, discursos, pràctiques, professions, institucions, instruments, ensenyament, etc.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2021-22
Per tractar-se d'un màster interuniversitari, la informació completa sobre aquesta assignatura es pot trobar al web del màster, en la següent adreça: http://www.historia-ciencia-comunicacion.org
Dades generals
Codi:44200 Professor/a responsable: GARCIA BELMAR, ANTONIO Crèdits ECTS:9,00
Crèdits teòrics:
1,20
Crèdits pràctics:
1,50
Càrrega no presencial:
6,30
Departaments amb docència
Dep.:
INFERMERIA COMUNITÀRIA, MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PÚBLICA Àrea:
HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA Crèdits teòrics: 1,2 Crèdits pràctics: 1,5
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.