Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
Els continguts impartits en aquesta assignatura donaran als estudiants d'habilitats i coneixements per comprendre els canvis que es produeixen dins dels patrons de salut i malaltia, així com per examinar els diferents elements que intervenen en l'estat de salut de les poblacions. També adquiriran eines per identificar i analitzar les necessitats de salut entre grups poblacionals, territoris, etc. prenent en consideració diferents perspectives teòriques i metodològiques. A més, l'assignatura inclou formació en epidemiologia social i política, així com anàlisi i avaluació de polítiques públiques.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències específiques (CE)
- CE12 : Identificar els determinants polítics i socials de la salut i aplicar els principis d'equitat i equitat en la salut en totes les polítiques.
- CE13 : Analitzar el principi de l'equitat amb relació a la classe social, el gènere, el grup ètnic i les discapacitats i afavorir una pràctica de la salut pública d'acord amb l'enfocament de drets humans.
- CE14 : Analitzar les dades d'estudis poblacionals en salut pública.
- CE16 : Construir i interpretar els diversos indicadors demogràfics, a partir de les fonts de dades disponibles i el paper dels factors demogràfics en les dinàmiques de salut.
- CE17 : Identificar les desigualtats socials, polítiques i econòmiques que influeixen en la distribució desigual de la salut de la població.
- CE18 : Descriure els principals problemes de salut internacional, els seus condicionants i els principis de gobernança global de la salut pública.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Ser capaç de definir i explicar la transició demogràfica, epidemiològica, sanitària i nutricional, a més de l'interés que té per a la salut pública.
- Identificar i utilitzar models teòrics i eines pràctiques per a analitzar les desigualtats i l'efecte que tenen en la salut.
- Exposar i explicar els principals reptes demogràfics de la salut pública i la influència que tenen en les dinàmiques de la salut.
- Identificar el corrent de pensament de la medicina social i l'impacte que té en l'epidemiologia.
- Valorar el coneixement aportat per l'epidemiologia social i la utilitat que té en salut pública.
- Establir els límits de l'epidemiologia social, per a abordar la influència del poder i dels processos polítics en la salut de la població, a més dels punts d'entrada per a l'acció en l'àmbit de les polítiques.
- Comprendre la influència de les relacions de poder polític com a determinant de la salut de la població.
- Distingir les diferències conceptuals i pràctiques de l'epidemiologia, l'epidemiologia social i l'epidemiologia política.
- Reconéixer l'epidemiologia política com a eina de recerca en els determinants polítics dels determinants socials de la salut.
- Fer anàlisis crítiques de les aplicacions en la pràctica de l'epidemiologia política.
- Desenvolupar hipòtesis potencialment testables d'epidemiologia política.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
1.1. Desarrollar una visió global sobre els antecedents històrics, models teòrics, conceptes i tècniques d'anàlisi per a l'estudi de les desigualdades en salut.
1.2. Desarrollar capacitats per identificar la/s font/s d'informació més apropiada/s per a l'anàlisi de les desigualdades en salut.
1.3. Promover la integració de les diferents eines adquirides per a l'anàlisi de les necessitats de salut.
2.1. Utilitzar el marc conceptual de les teories de la transició demogràfica, epidemiològica, sanitaria, nutricional i de riscos per entendre els canvis i l'evolució dels estats de salut de les poblacions.
2.2. Identifiqueu el paper de determinants de les dinàmiques de salut, que cabe otorgar als factors de naturalesa social, cultural, economic i medioambientaly razonar com interactuar entre ells.
3.1. Reconeix l'epidemiologia social com l'estudi dels determinants socials que influeixen en les distribucions de la salut i la malaltia en la població.
3.2. Entender l'enfocament i l'aplicació de la Teoria Ecosocial en la investigació sobre l'efecte dels determinants socials sobre la salut de la població.
3.3. Reconeix la Epidemiología política com una eina per a analitzar l'efecte de les institucions i les polítiques sobre la salut de la població.
3.4. Reconeix les principals característiques del disseny, aplicacions, avantatges i inconvenients dels estudis multinivell per a l'estudi dels determinants socials de les desigualdades en salut.
3.5. Entender la utilitat i finalitat de l'anàlisi i avaluació de polítiques públiques.
Dades generals
Codi:
12359
Professor/a responsable:
Pereyra Zamora, Pamela Eliana
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
2,40
Crèdits pràctics:
0,00
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Àrea: INFERMERIA
Crèdits teòrics: 0,4
Crèdits pràctics: 0 -
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Àrea: HISTORIA DE LA CIENCIA
Crèdits teòrics: 0,8
Crèdits pràctics: 0
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta. -
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Àrea: MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PUBLICA
Crèdits teòrics: 0,96
Crèdits pràctics: 0 -
Dep.:
UNIVERSITAT MIGUEL HERNANDEZ DE ELCHE
Àrea: UNIVERSITAT MIGUEL HERNÁNDEZ D'ELX
Crèdits teòrics: 0,24
Crèdits pràctics: 0
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER UNIVERSITARI EN SALUT PÚBLICA
Tipus d'assignatura: OPTATIVA (Curs: 1)