Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2017-18

La Higiene de los Alimentos comprende las "prevenciones y medidas necesarias para la preparación, manipulación, almacenado y venta de alimentos para garantizar productos intachables, sanos y adecuados para el consumo humano". La materia de esta asignatura está, por tanto, íntimamente relacionada con la Microbiología, ciencia que estudia los microorganismos. En esta asignatura se pretende dar una visión básica de las características esenciales de los microorganismos, con especial énfasis en las bacterias y los virus. La asignatura se cursa en el tercer semestre del Grado en Nutrición Humana y Dietética.

Los microorganismos son los seres vivos más abundantes del planeta Tierra, contribuyen de manera esencial al funcionamiento global del mismo y ayudan al desarrollo sostenible de la biosfera. Juegan, además, una función muy relevante en las actividades humanas, tanto como agentes patógenos como por sus funciones protectoras o su utilización en procesos de gran interés económico y medioambiental. En este contexto, los alimentos pueden ser considerados como un entorno más en el cual los microorganismos pueden estar presentes y donde potencialmente han tenido un papel relevante en aspectos tan fundamentales como el deterioro y preservación, la transmisibilidad de agentes dañinos e incluso la elaboración de los mismos.

El conocimiento de la Microbiología es, por tanto, especialmente necesaria en el ejercicio profesional dentro del ámbito sanitario (en el laboratorio clínico o en el control de la seguridad alimentaria, por ejemplo), en determinadas actividades industriales y en muy distintos ámbitos de la investigación.

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees) for academic year 2017-18

Specific Competences (CE)

  • E37 : Adquirir coneixements bàsics sobre toxicologia i el fenomen tòxic.
  • E38 : Conèixer les principals bases de dades i fonts d''informació sobre les propietats toxicològiques de substàncies químiques.
  • E39 : Identificar els diferents tipus de substàncies tòxiques presents en els aliments i els seus riscos.
  • E40 : Avaluar l''exposició a través de la dieta a una determinada substància química.
  • E41 : Conèixer, comprendre i aplicar el procés d'avaluació dels regs tòxics de les substàncies químiques.
  • E42 : Aplicar el procés administratiu com a eina de gestió en un servei de dietètica i nutrició.
  • E43 : Adquirir les habilitats pertinents per a treballar en equip com a unitat en les unitats en què s'estructuren de manera unidisciplinària o multidisciplinària els professionals i altre personal relacionat amb l'avaluació diagnòstica i tractaments en dietètica i nutrició.
  • E44 : Conèixer els aspectes bàsics del sistema sanitari espanyol relacionats amb la gestió dels serveis de salut, fonamentalment els que estan relacionats amb factors nutricionals.
  • E45 : Saber quins canals de comunicació interna o externa s'han d'implantar en tota organització perquè el servei de nutrició aconseguisca l'objectiu que tots els professionals coneguen els seus projectes.
  • E46 : Conèixer els sistemes d'acreditació d'implantació de circuits de qualitat.
  • E47 : Diferenciar entre qualitat real i qualitat percebuda.

 

General Competences of the Degree Course (CG):>>Food sciences module

  • 13 : Conèixer els sistemes de producció i els processos bàsics en l'elaboració, transformació i conservació dels principals aliments.
  • 16 : Conèixer la microbiologia, parasitologia i toxicologia dels aliments.

 

General Competences of the Degree Course (CG):>>Hygiene, food safety and quality management module

  • 18 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant-hi la legislació vigent.
  • 19 : Participar en el disseny, organització i gestió dels diferents serveis d'alimentació.
  • 20 : Col·laborar en la implantació de sistemes de qualitat.
  • 21 : Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària.
  • 22 : Conèixer els aspectes relacionats amb l'economia i gestió de les empreses alimentàries.
  • 23 : Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el seu desenvolupament. Avaluar el compliment d'aquest assessorament.
  • 24 : Participar en els equips empresarials de màrqueting social, publicitat i al·legacions saludables.
  • 25 : Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2017-18

No data

 

 

General

Code: 27511
Lecturer responsible:
SANTOS SANCHEZ, FERNANDO
Credits ECTS: 9,00
Theoretical credits: 2,28
Practical credits: 1,32
Distance-base hours: 5,40

Departments involved

  • Dept: PHYSIOLOGY, GENETICS AND MICROBIOLOGY
    Area: MICROBIOLOGY
    Theoretical credits: 2,28
    Practical credits: 1,32
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught