Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Course description
  BIOSTATISTICS

Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2021-22

El objetivo de esta asignatura es la adquisición de los conocimientos y habilidades necesarios para la cuantificación, análisis y evaluación del estado nutricional de un individuo o de una comunidad mediante instrumentos como diagnósticos, encuestas alimentarias y nutricionales, etc. También se enseñará el cálculo y el análisis de indicadores como el Índice de Masa Corporal (IMC) o Índice de Quetelet y otros que permiten evaluar las características alimentarias y nutricionales de la población.

La asignatura se centra en el aprendizaje de los fundamentos teóricos del análisis cuantitativo aplicado en nutrición dentro del ámbito clínico, de diagnóstico o de investigación. El alumno o alumna adquirirá la capacidad de utilizar las técnicas estadísticas e interpretar resultados en un entorno profesional. Además, la formación adquirida permitirá al alumno/a disponer de herramientas transversales a otras asignaturas del plan de estudios como la Nutrición Comunitaria, la Salud Publica y la Epidemiología.

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees)

Specific Competences (CE)

  • E20 : Base Health Care Science professional intervention on scientific evidence and the resources available.
  • E21 : Establish assessment mechanisms, taking into account scientific, technical and quality factors.
  • E22 : Understand health care information systems.
  • E23 : Apply the methods and procedures required in one's field to identify health problems.
  • E24 : Explain the overall sequence for the quantitative and statistical study of the nutritional status and health of a population.
  • E25 : Analyse statistical data referring to population studies.
  • E26 : Use computer resources to analyse questionnaires and other tools for assessing the nutritional status and health of a population.
  • E27 : Interpret and communicate the results of nutritional studies.

 

Specific transversal competences of the degree course :>>Foreign language proficiency

  • CT1 : Read and understand texts in a foreign language.

 

Specific transversal competences of the degree course :>>IT and information competences

  • CT2 : Show computer and information system skills and abilities.

 

Specific transversal competences of the degree course:>>Oral and written communication competences

  • CT3 : Show oral and written communication skills.

 

General Competences of the Degree Course (CG):>>Basic training module

  • 3 : Understand statistics applied to Health Sciences.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2021-22

No data

 

 

General

Code: 27509
Lecturer responsible:
PEREYRA ZAMORA, PAMELA ELIANA
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 1,00
Practical credits: 1,40
Distance-base hours: 3,60

Departments involved

  • Dept: COMMUNITY NURSING, PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Area: NURSING
    Theoretical credits: 1
    Practical credits: 1,4
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught