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Course description
  INTRODUCTION TO HEALTH SCIENCES

Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2010-11

La asignatura pretende situar al futuro profesional de la nutrición humana y dietética en el marco de las ciencias de la salud y en los presupuestos conceptuales y metodológicos que las informan. Así mismo, la asignatura también aporta, con la ayuda del método histórico, una aproximación a las bases científicas que han permitido configurar las disciplinas de la nutrición humana y la dietética contemporáneas. Por último, en su condición de materia introductoria al grado, se intentará familiarizar al alumno/a de las ciencias de la salud con la terminología específica, y con los parámetros básicos del proceso de comunicación científica.

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees)

Specific Competences (CE)

  • E12 : Communicate effectively, know how to use information and communication technologies, especially those associated with nutrition and habits.
  • E13 : Understand, evaluate critically and know how to use information sources related to nutrition, diet, lifestyles and health factors.
  • E14 : Capacity to write reports and complete records involved in the professional work of a Dietetist-Nutritionist.
  • E15 : Understand the essential elements of the profession of a Dietetist-Nutritionist and carry out one's profession respecting other health care professionals.

 

Specific transversal competences of the degree course :>>Foreign language proficiency

  • CT1 : Read and understand texts in a foreign language.

 

Specific transversal competences of the degree course :>>IT and information competences

  • CT2 : Show computer and information system skills and abilities.

 

Specific transversal competences of the degree course:>>Oral and written communication competences

  • CT3 : Show oral and written communication skills.

 

General Competences of the Degree Course (CG):>>Basic training module

  • 5 : Understand the historical, anthropological and sociological evolution of diet, nutrition and dietetics in the context of sickness and health.
  • 7 : Understand the basis and foundations of human diet and nutrition.
  • 8 : Acquire teamworking skills as a uni-, multi- or inter-disciplinary unit with professionals and other personnel related to the diagnostic assessment and treatment of diet and nutrition.
  • 9 : Understand the Spanish health care system and the basic factors related to the management of health care services, basically those related to nutrition.

 

General Competences of the Degree Course (CG):>>Nutrition, dietetics and health module

  • 38 : Understand and use the terminology used in the health sciences field.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2010-11

- Ofrecer una visión general e integradora, que pueda servir de punto de conexión entre las disciplinas y especialidades de las ciencias de la salud y la de Dietista-Nutricionista.
- Aportar una visión diacrónica de los diversos elementos conceptuales y metodológicos que han permitido la configuración de las disciplinas que se ocupan de estudiar el ser humano en estado de salud, en estado de enfermedad, las bases científicas del acto clínico y la relación entre profesionales de la salud y pacientes, la acción terapéutica y los diferentes marcos asistenciales, y  la prevención de la enfermedad y la promoción de la salud.
- Analizar las principales características del proceso de profesionalización en el ámbito de las ciencias de la salud.
- Aportar una visión diacrónica de los fundamentos y principios teóricos y metodológicos de la nutrición humana y la dietética.
- Abordar, en el marco del razonamiento crítico y el proceso de recuperación, producción y difusión de la información científica, la evolución de la  terminología y los descriptores, en el ámbito de las ciencias de la salud, las características de los sistemas de recuperación de la información, y las herramientas básicas de la redacción científica, con una atención particular a la información relacionada con nutrición y alimentación.

 

 

General

Code: 27504
Lecturer responsible:
BERNABEU MESTRE, JOSEP
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 1,80
Practical credits: 0,60
Distance-base hours: 3,60

Departments involved

  • Dept: COMMUNITY NURSING, PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Area: HISTORY OF SCIENCE
    Theoretical credits: 1,8
    Practical credits: 0,6
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught