Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2022-23
L'assignatura pretén situar als i les futures professionals de la nutrició humana i dietètica en el marc de les ciències de la salut i en els pressupostos conceptuals i metodològics que les conformen. Així mateix, l'assignatura també aporta, amb l'ajuda del mètode històric, una aproximació a les bases científiques que han permés configurar les disciplines de la nutrició humana i la dietètica contemporànies. Finalment, en la seua condició de matèria introductòria al grau, s'intentarà familiaritzar a l'alumnat de les ciències de la salut amb la terminologia específica i amb els paràmetres bàsics del procés de comunicació científica.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2022-23
Competències específiques (CE)
- E12 : Realitzar la comunicació de manera efectiva, sabent utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació especialment les relacionades amb nutrició i hàbits de vida.
- E13 : Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar i aplicar les fonts d'informació relacionades amb nutrició, alimentació, estils de vida i aspectes sanitaris.
- E14 : Tenir capacitat d'elaborar informes i emplenar registres relatius a intervenció professional del dietista nutricionista.
- E15 : Reconèixer els elements essencials de la professió de dietista nutricionista i desenvolupar la professió en relació amb altres professionals de la salut.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de formació bàsica
- 5 : Conèixer l'evolució històrica, antropològica i sociològica de l'alimentació, la nutrició i la dietètica en el context de la salut i la malaltia.
- 7 : Conèixer les bases i fonaments de l'alimentació i la nutrició humana.
- 8 : Adquirir habilitats de treball en equip com a unitat en la qual s'estructuren de manera unidisciplinària o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i altre personal relacionats amb l'avaluació diagnòstica i tractament de dietètica i nutrició.
- 9 : Conèixer el sistema sanitari espanyol i els aspectes bàsics relacionats amb la gestió dels serveis de salut, fonamentalment els que estiguen relacionats amb aspectes nutricionals.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul dela nutrició, la dietètica i la salut
- 38 : Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Oferir una visió general i integradora, que puga servir de punt de connexió entre les disciplines i especialitats de les ciències de la salut i la de dietètica i nutrició.
- Aportar una visió diacrònica dels elements conceptuals i metodològics de les disciplines que estudien l'ésser humà en estat de salut i de malaltia, les bases científiques de l'acte clínic i la relació entre professionals de la salut i pacients, l'acció terapèutica i els diversos marcs assistencials, a més de la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut.
- Analitzar les principals característiques del procés de professionalització en l'àmbit de les ciències de la salut.
- Aportar una visió diacrònica dels fonaments i principis teòrics i metodològics de la nutrició humana i la dietètica.
- Abordar, en el marc del raonament crític i el procés de recuperació, producció i difusió de la informació científica, l'evolució de la terminologia i els descriptors en l'àmbit de les ciències de la salut, a més de les característiques dels sistemes de recuperació de la informació i les eines bàsiques de la redacció científica, amb una atenció particular a la informació relacionada amb nutrició i alimentació.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2022-23
- Oferir una visió general i integradora que puga servir de punt de connexió entre les disciplines i especialitats de les ciències de la salut i la de Dietista-Nutricionista.
- Aportar una visió diacrònica dels diversos elements conceptuals i metodològics que han permés la configuració de les disciplines que s'ocupen d'estudiar l'ésser humà en estat de salut, en estat de malaltia, les bases científiques de l'acte clínic i la relació entre professionals de la salut i pacients, l'acció terapèutica i els diferents marcs assistencials, i la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut.
- Analitzar les principals característiques del procés de professionalització en l'àmbit de les ciències de la salut.
- Aportar una visió diacrònica dels fonaments i principis teòrics i metodològics de la nutrició humana i la dietètica.
- Abordar, en el marc del raonament crític i el procés de recuperació, producció i difusió de la informació científica, l'evolució de la terminologia i els descriptors en l'àmbit de les ciències de la salut, les característiques dels sistemes de recuperació de la informació i les eines bàsiques de la redacció científica, amb una atenció particular a la informació relacionada amb la nutrició i l'alimentació.
Dades generals
Codi:
27504
Professor/a responsable:
TORMO SANTAMARIA, MARIA
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,80
Crèdits pràctics:
0,60
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
INFERMERIA COMUNITÀRIA, MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PÚBLICA
Àrea: HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA
Crèdits teòrics: 1,8
Crèdits pràctics: 0,6
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)