Facultats i centres
Serveis administratius
Serveis generals
L'assignatura Desenvolupament i Aprenentatge motor, forma part del grup de matèries de formació bàsica que s'imparteix en el primer quadrimestre del primer curs del grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport. En ella, s'estudia l'evolució motora de l'ésser humà al llarg de la seva vida, els processos de creixement i maduració, i paral·lelament, els factors afectius, cognitius i socials que incideixen en l'adquisició de la competència motriu.
Aquesta assignatura té la seva base en la Psicologia Evolutiva i en la Neuromotricidad, analitzant l'estructura del comportament motor i la seva relació amb la xarxa neuronal. Des de l'aprenentatge dels primers gestos motors i el seu desenvolupament, s'estudien les variables que influeixen en el control motor. Per a això, aprofundim en les bases biomecàniques i fisiològiques del moviment humà, així com en els principis de la psicopedagogia de l'activitat física i l'esport.
S'abordarà l'anàlisi de la riquesa de la conducta motriu de l'individu, emprant instruments i metodologies d'avaluació motora, des de la simple observació fins a l'anàlisi notacional del moviment. Aquesta anàlisi tindrà un doble objectiu, l'educació motriu i la reeducació motriu per a poblacions especials.
Des d'una comprensió de les variables motrius bàsiques, implicades en la formació de l'esquema corporal, s'estudiaran els processos psicobiològics i de transferència, en relació al procés d'adquisició i desenvolupament de les habilitats motrius i destreses bàsiques.
Competències generals del títol (CG)
Competències específiques (CE)
1. Aprofundir en l'estudi del desenvolupament motor i en les teories més rellevants.
2. Estudiar el comportament motor en les diferents etapes maduratives de l'ésser humà.
3. Conèixer els processos psicobiològics i metodològics relacionats amb el desenvolupament de la neuromotricidad i amb l'entrenament de les habilitats i capacitats físiques bàsiques.
4. Analitzar els processos psicològics bàsics que influeixen en la competència motriu.
5. Conèixer les principals teories sobre l'activitat lúdica infantil i el valor del joc com a recurs didàctic per excel·lència.
6. Adquirir les estratègies psicopedagògiques per facilitar i consolidar el desenvolupament neuromotor.
7. Estudiar els aspectes psicosocials i ambientals en relació al desenvolupament de la competència motriu.
8. Integrar els principis i enfocaments pedagògics per a la inclusió dels valors en la pràctica de l'activitat física i l'esport.
9. Iniciar-se en l'anàlisi de la motricitat mitjançant instruments d'avaluació específics.