Facultats i centres
Serveis administratius
Serveis generals
Aquesta assignatura té per objectius principals augmentar les competències lingüística i didàctica necessàries per a l'ensenyament-aprenentatge de la llengua i de la literatura catalanes en Educació Primària. Això implica el domini de la varietat estàndard de la llengua catalana en àmbits formals i acadèmics (en un nivell B2+ del MECR) i la formació en didàctica de la llengua i de la literatura en el context educatiu valencià i per als diferents nivells de l'Educació Primària. Encara que els continguts de l'assignatura se centren en la didàctica de la llengua catalana (com a L1 o com a L2) l'assignatura té present que l'ensenyament-aprenentatge de la llengua i de la literatura catalanes es produeix en el marc de programes educatius plurilingües.
És una assignatura del segon curs (que consta de 3 crèdits teòrics i 3 de pràctics) per a l'Educació Primària. Aquesta assignatura proveeix les competències professionals necessàries per a la formació dels futurs mestres en didàctica de la llengua i de la literatura, i està directament relacionada amb la resta d'assignatures del mòdul didàctic i disciplinar i del mòdul optatiu impartides pel Departament de Filologia Catalanes. Assignatura que condueix a l’obtenció del nivell de llengua C1 de Valencià.
Competències generals del títol (CG)
Competències específiques (CE)
1. Conéixer les característiques del model de llengua de l'escola i utilitzar un model de llengua adequat a les circumstàncies comunicatives escolars i les necessitats de l'alumnat.
2. Aplicar estratègies per a millorar les actituds de l'alumnat respecte de la valoració i l'ús del valencià com a llengua minoritzada.
3. Conéixer les característiques del Currículum Educatiu Valencià, especialment de l'assignatura València: llengua i literatura i aplicar-lo al disseny d'activitats docents en l'Educació Primària.
4. Conéixer les característiques principals dels models escolars plurilingües i multiculturals.
5. Analitzar quins models educatius plurilingües són més adequats als contextos sociolingüístics valencians.
6. Conéixer les principals teories psicolingüístiques sobre l'educació plurilingüe i multicultural.
7. Conéixer i dissenyar estratègies per al treball integrat de les llengües (TIL).
8. Conéixer les característiques del tractament integrat de llengües i continguts (TILC) i saber-les aplicar al context escolar valencià.
9. Dissenyar estratègies per a la integració lingüística i cultural de l'alumnat nouvingut.
10. Conéixer les principals seqüències didàctiques per a l'alfabetització inicial dels estudiants.
11. Analitzar l'estadi d'evolució de les nenes i nens respecte de l'aprenentatge inicial de la llengua escrita d'acord amb el constructivisme i dissenyar estratègies docents per afavorir el procés de descobriment de la llengua escrita.
12. Conéixer les característiques dels enfocaments comunicatius i les aportacions de la gramàtica del text i del MECR a l'aprenentatge de llegües i saber-les aplicar al disseny d'activitats d'aula.
13. Conéixer les principals metodologies per al treball de l'oralitat i de la llengua escrita des d'un enfocament comunicatiu i aplicar-les al disseny i avaluació de situacions d'aprenentatge.
14. Conéixer i aplicar estratègies didàctiques per al treball de la literatura i el foment de la lectura de manera integrada amb la resta de matèries del currículum, especialment de l'àrea lingüística.
A més dels objectius formatius de l'apartat anterior, l’alumnat ha d’assolir el nivell B2+ en català del MECR, que es resumeix en:
- Comunicar-se oralment amb espontaneïtat i una fluïdesa i una facilitat d’expressió remarcables, fins i tot en discursos complexos i llargs.
- Escriure textos clars i detallats sobre una extensa gamma de temes relacionats amb la seua àrea d’interés i amb els contextos educatius. Sintetitzar i avaluar la informació i els arguments procedents de fonts diverses.
- Comprendre el llenguatge oral estàndard i els discursos col·loquials més habituals, tant si es tracta de converses com de discursos sobre qualsevol temàtica relacionats amb la vida personal, social, acadèmica o professional.
- Llegir amb un alt grau d’autonomia, adaptar l’estil i la velocitat de lectura a diferents textos i objectius. Tenir un vocabulari de lectura ampli i actiu.
- Utilitzar la llengua oral i escrita amb fluïdesa, correcció i eficàcia en una gamma extensa de temes d’ordre general, educatiu, professional i relatius al temps lliure. Comunicar-se espontàniament amb un bon domini gramatical sense que faça la impressió que ha de limitar el que vol dir i utilitzar un grau de formalitat adaptat a les circumstàncies.