Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2023-24

Esta asignatura se imparte en el segundo curso (3º semestre) de la titulación de Graduado en Ingeniería Civil y tiene por finalidad introducir a los alumnos en los principios básicos que rigen el diseño tanto de redes de abastecimiento como de saneamiento y flujo en lámina libre. Se aborda también el ciclo hídrico del agua en la naturaleza desde todos los puntos de vista necesarios para un ingeniero intensificando los aspectos de transformación de precipitación en escorrentía

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals bàsiques de la UA

  • CT-10 : Capacitat d'enfrontar, projectar i resoldre problemes reals demandats per la societat en l'àmbit de l'enginyeria.
  • CT-11 : Capacitat d'aprendre i aplicar, de forma autònoma i interdisciplinària, nous conceptes i mètodes.
  • CT-12 : Capacitat d'assimilar i adaptar-se a l'evolució contínua de la tecnologia en l'àmbit de desenvolupament professional.
  • CT-13 : Capacitat d'adoptar el mètode científic en el plantejament i realització de treballs diversos tant a nivell acadèmic com a professional.
  • CT-14 : de la capacitat d'autocrítica necessària per a l'anàlisi i millora de la qualitat d'un projecte.
  • CT-7 : Capacitat d'exposició oral i escrita.
  • CT-8 : Capacitat de planificar tasques i comprometre's en el compliment d'objectius i terminis.
  • CT-9 : Capacitat de treball en grup.

 

Competències específiques (branca Civil)

  • CE-7 : Coneixement i comprensió de la mecànica dels fluids i les equacions fonamentals del flux per a la seua aplicació als sistemes de conduccions, tant en pressió com en làmina lliure.
  • CE-8 : Coneixement, comprensió i aplicació dels conceptes d'hidrologia superficial i subterrània. Capacitat per a avaluar i regular recursos hídrics.

 

Competències transversals bàsiques

  • CB-3 : Que els estudiants tinguen la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seua àrea d'estudi) per a emetre judicis que incloguen una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Tenir capacitació cientificotècnica per a ser enginyer tècnic d'obres públiques, a més de conèixer i exercir les funcions d'assessoria, anàlisi, planificació, disseny, càlcul, projecte, direcció, construcció, gestió, manteniment, conservació i explotació en l'àmbit de l'enginyeria civil.
  • Comprendre els múltiples condicionaments de caràcter tècnic i legal que es plantegen en la construcció d'una obra pública, i ser capaç d'emprar mètodes contrastats i tecnologies acreditades, amb la finalitat d'aconseguir la major eficàcia en la construcció dins del respecte pel medi ambient i la protecció de la seguretat i salut dels treballadors i usuaris de l'obra pública.
  • Conèixer, comprendre i ser capaç d'aplicar la legislació necessària com a enginyer tècnic d'obres públiques.
  • Ser capaç de fer estudis i dissenys de captacions d'aigües superficials o subterrànies, en l'àmbit de l'enginyeria civil.
  • Conèixer la història de l'enginyeria civil i ser capaç d'analitzar i valorar les obres públiques en particular i la construcció en general.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24

Seguint el compromís adoptat per la UA per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible promulgats per l'ONU, l'assignatura de Tecnologies Industrials contribueix específicament a la consecució dels objectius següents:
ODS 4. Educació de Qualitat
ODS 6. Aigua neta i sanejament
ODS 9. Indústria, innovació i infraestructura.
ODS 11. Ciutats i comunitats sostenibles.

Continguts de digitalització: l'assignatura s'imparteix utilitzant la plataforma Moodle, on es deixen a disposició dels alumnes els materials audiovisuals necessaris per al seguiment correcte de l'assignatura (presentacions i vídeos). Addicionalment, per al desenvolupament de l'assignatura, s'utilitzen l'aplicació “Kahoot”.

Compressió bàsica dels conceptes fonamentals de la Hidràulica.

Capacitat de dissenyar xarxes de circulació d'aigua, tant en làmina lliure com en fluxos confinats.

Adquirir una visió global del cicle hídric.

Adquirir consciència de laigua com a recurs limitat.

Adquirir la capacitat de projectar obres hidràuliques, des de la quantificació del cabal trasbalsat fins a les dimensions, formes i tipologia de les obres d'avenament.

Adquisició de la capacitat d'analitzar de manera crítica els resultats obtinguts

 

 

Dades generals

Codi: 33518
Professor/a responsable:
PARDO PICAZO, MIGUEL ANGEL
Crèdits ECTS: 9,00
Crèdits teòrics: 1,80
Crèdits pràctics: 1,80
Càrrega no presencial: 5,40

Departaments amb docència

  • Dep.: ENGINYERIA CIVIL
    Àrea: ENGINYERIA HIDRÀULICA
    Crèdits teòrics: 1,8
    Crèdits pràctics: 1,8
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix