Facultats i centres
Serveis administratius
Serveis generals
L'assignatura de COMPOSICIÓ ARQUITECTÒNICA 6 (CA6) desenvolupa un temari específic sobre teories i projectes d'intervenció en el patrimoni arquitectònic (històric i modern) i culmina les matèries de l'àrea de coneixement de la Composició Arquitectònica (història, teoria, crítica i patrimoni de l'arquitectura i la ciutat) en Grau de Fonaments en Arquitectura. Es planteja un enfocament conceptual i aplicat sobre la intervenció (restauració, rehabilitació, reutilització i reciclatge) en el patrimoni territorial, urbà i arquitectònic, entés com un tema disciplinar que pot abordar-se també des de la sostenibilitat i la tradició. S'emfatitzaran les condicions legislatives i urbanístiques en matèria de protecció del patrimoni arquitectònic i urbà, així com les actituds d'intervenció enfront del mateix. Per a això es proposen temes de reflexió com la dualitat patrimoni-monument, els instruments de catalogació, les actituds crítiques enfront del patrimoni o els criteris d'intervenció, entre altres. Mitjançant aquest temari es pretén complementar l'aproximació tecnològica que s'aborda del patrimoni urbà i arquitectònic des d'altres àrees de coneixement.
Competències generals del títol (CG)
Competències bàsiques i del MECE (Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior)
Competències transversals pròpies:>>instrumentals cognitives
Competències transversals bàsiques de la UA
Competències transversals pròpies:>>instrumentals metodològiques
Competències transversals pròpies:>>instrumentals lingüístiques
Competències transversals pròpies:>>interpersonals individuals
Competències transversals pròpies:>>interpersonals socials
Competències transversals pròpies:>>sistèmiques d'assoliment
Competències específiques:>>Bloc Projectual
Sense dades
L'assignatura CA6 té com a objectiu una aproximació als problemes derivats de la intervenció en el patrimoni urbà i arquitectònic existent, el qual acumula una sèrie de valors rememoratius i de contemporaneïtat per representar la memòria construïda de la societat. Es proporciona a l'alumne/a, d'una banda, un cos hermenèutic de teories per a valorar el patrimoni arquitectònic i, per un altre, es construeix una metodologia de treball tant per a valorar (i catalogar) com per a procedir a la intervenció sobre les diverses situacions del patrimoni arquitectònic històric i modern; també s'incidirà en la necessària difusió dels valors per tota mena de circuits, inclosos els digitals.
En aquesta assignatura es pretén que l'alumnat siga capaç de percebre i comprendre els processos d'estratificació temporal de les ciutats i les seues arquitectures, el pas del temps i la conservació de la memòria i del saber identitari acumulats, així com els mètodes i les eines per a la valoració del patrimoni urbà i arquitectònic, la seua protecció i la seua intervenció (restauració, rehabilitació o reutilització) per a prolongar i revalidar els seus valors davant les generacions esdevenidores. També se subministren criteris i eines per a la consideració contemporània dels monuments i els memorials. Per a això, els continguts teòrics i l'aprenentatge dels mateixos es validarà en les proves i en els treballs pràctics d'estudi i anàlisi de casos, en la presa de dades i investigació sobre el construït, sobre propostes de recuperació d'obres patrimonials, així com sobre treballs de catalogació (i divulgació) del patrimoni, i els plantejaments i reflexions sobre l'actualitat de monuments i memorials.