Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2023-24

L'assignatura "Dret de la Unió Europea" és una matèria obligatòria que s'imparteix en el primer quadrimestre del quart curs del Grau en Dret. Es troba en íntima connexió amb l'assignatura obligatòria de "Dret Internacional Públic", que s'imparteix en el segon quadrimestre del tercer curs, amb l'assignatura “Organitzacions Internacionals”, que s'impartix en el segon quadrimestre del segon curs,", i amb l'assignatura optativa "Introducció a les Relacions Internacionals", impartides per l'Àrea de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals. Persegueix com a finalitat formativa, el coneixement i anàlisi de l'origen i evolució del procés d'integració europea, els objectius, principis i valors de la Unió Europea, així com les seues Institucions, sistema jurídic i la seua relació amb els ordenaments interns, el seu sistema jurisdiccional, la protecció dels drets fonamentals i l'estatut de ciutadania. Aquesta assignatura contribueix al perfil professional del títol i al desenvolupament de les competències específiques i genèriques del mateix en oferir el coneixement de la base de tot l'ordenament europeu Els coneixements adquirits obrin el camí per a la recerca, l'exercici professional, la carrera diplomàtica o l'accés a diferents llocs de funcionaris públics en l'àmbit de la Unió Europea. Aquest aprenentatge, a més, adquireix un caràcter estratègic si s'encamina cap a una major especialització posterior, aprofitant les noves oportunitats en el camp de les expectatives de creixent integració regional de caràcter transfronterer i les necessitats d'internacionalització de les empreses, entitats públiques i tot tipus d'organitzacions.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Capacitats informàtiques i informacionales
  • CT2 : Ser capaç de comunicar-se correctament tant de forma oral com a escrita
  • CT3 : Capacitat d'anàlisi i síntesi
  • CT4 : Capacitat d'organització i planificació

 

Competències generals

  • CG1 : Redactar i interpretar textos jurídics en l'àmbit internacional
  • CG2 : Valorar amb esperit crític la realitat internacional i els seus problemes específics
  • CG5 : Liderar, organitzar i gestionar equips de treball en contextos internacionals

 

Competències Específiques

  • CE19 : Conèixer el sistema institucional i normatiu de la Unió Europea.
  • CE23 : Comprendre el paper que exerceix la Unió Europea com a actor global.
  • CE24 : Comprendre el paper que exerceix Espanya en la societat internacional.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

Es pretén que l'alumne adquirisca la capacitat d'emetre judicis crítics sobre la realitat jurídica europea a través del coneixement i anàlisi de l'origen i evolució del procés d'integració europea, els objectius, principis i valors de la Unió Europea, així com les seues Institucions, sistema jurídic i la seua relació amb els ordenaments interns, el seu sistema jurisdiccional, la protecció dels drets fonamentals i l'estatut de ciutadania. Així com afavorir l'adquisició d'habilitats en el maneig de la terminologia jurídica específica del Dret de la Unió Europea i l'aprenentatge autònom per a emprendre amb aprofitament estudis posteriors.

Aquesta assignatura contribueix al perfil professional del títol i al desenvolupament de les competències específiques i genèriques
del mateix en oferir el coneixement de la base de l'ordenament europeu Els coneixements adquirits obrin el camí per a la recerca, l'exercici professional, la carrera diplomàtica o l'accés a diferents llocs de funcionaris públics en l'àmbit de la Unió Europea.

Aquest aprenentatge, a més, adquireix un caràcter estratègic si s'encamina cap a una major especialització posterior, aprofitant les noves oportunitats en el camp de les expectatives de creixent integració regional i les necessitats d'internacionalització de les empreses, entitats públiques i tot tipus d'organitzacions.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24

Es pretén que l'alumne adquirisca la capacitat d'emetre juís crítics sobre la realitat jurídica europea a través del coneixement i anàlisi de l'origen i evolució del procés d'integració europea, els objectius, principis i valors de la Unió Europea, així com les seues Institucions, sistema jurídic i la seua relació amb els ordenaments interns, el seu sistema jurisdiccional, la protecció dels drets fonamentals i l'estatut de ciutadania. Així com afavorir l'adquisició d'habilitats en el maneig de la terminologia jurídica específica del Dret de la Unió Europea i l'aprenentatge autònom per a emprendre amb aprofitament estudis posteriors. Esta assignatura contribuïx al perfil professional del títol i al desenrotllament de les competències específiques i genèriques del mateix a l'oferir el coneixement de la base de l'ordenament europeu Els coneixements adquirits obrin el camí per a la investigació, l'exercici professional, la carrera diploma

 

 

Dades generals

Codi: 28222
Professor/a responsable:
ANTON GUARDIOLA, MARIA DEL CARMEN
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,80
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: DRET INTERNACIONAL PÚBLIC I DRET PENAL
    Àrea: DRET INTERNACIONAL PÚBLIC I RELACIONS INTERNACIONALS
    Crèdits teòrics: 0,9
    Crèdits pràctics: 0,3
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.
  • Dep.: ESTUDIS JURÍDICS DE L'ESTAT
    Àrea: DRET CONSTITUCIONAL
    Crèdits teòrics: 0,9
    Crèdits pràctics: 0,3

Estudis en què s'imparteix