Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2018-19

El estudio de la composición y las características de los alimentos constituye una herramienta clave para todos aquellos profesionales que esten o vayan a desarrollar su carrera profesional en el cualquier ámbito que aborde la producción, la manipulación y la prescripción de alimentos. Sólo con el dominio de esta información se pueden comprender aspectos tan diversos como el papel que desempeñan los distintos alimentos en la nutrición humana, sus posibilidades en la cocina y la restauración y, los cuidados y precauciones que hay que tener presentes a la hora de su transformación, tanto a nivel industrial como culinario. Es por ello que esta materia se integra en el plan de estudios del Grado en Gastronomía y Artes Culinarias como materia de formación básica, cursada en el primer semestre de la titulación y que ha de contribuir a que los estudiantes adquieran competencias conceptuales y metodológicas relacionadas con la fuentes de datos, recopilación, análisis e interpretación de la información existente y actualizada sobre composición química de alimentos.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionales
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita

 

Competències generals

  • CG1 : Ser capaç de treballar en equip i d'organitzar i planificar activitats en l'àmbit de les empreses del sector gastronòmic
  • CG2 : Mostrar capacitat de síntesi i raonament crític en l'anàlisi dels entorns gastronòmics i culinaris.
  • CG3 : Resoldre tasques o realitzar treballs professionals en l'àmbit gastronòmic en el temps assignat per a açò, mantenint la qualitat del resultat.

 

Competències Específiques

  • CE24 : Conèixer el paper dels ingredients i additius sobre les propietats sensorials dels productes alimentaris elaborats
  • CE34 : Conèixer els components dels aliments, les seues propietats físiques i químiques, i el seu valor nutritiu

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

En finalitzar la matèria s'espera que l'alumne siga capaç de descriure els aliments, els components bàsics i les propietats funcionals i nutritives que aquests components donen als aliments, conèixer les tècniques d'anàlisi d'aliments per a caracteritzar aquests productes, a més de conèixer i utilitzar les fonts de dades sobre composició d'aliments, en particular les disponibles en la web.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2018-19

-Identificar y clasificar los alimentos, productos alimenticios e ingredientes alimentarios de acuerdo con la legislación actual.

-Dominar la composición química y propiedades (nutritivas y no nutritivas) de los grupos de alimentos y productos derivados.

-Conocer los fundamentos de la química de los alimentos.

-Saber qué sustancias pueden ser las responsables de intolerancias y alergias y en qué alimentos pueden encontrarse.

-Interpretar y manejar tablas de composición de alimentos de diferentes fuentes. Conocer sus posibilidades y limitaciones.

-Conocer y manejar las técnicas básicas de análisis de alimentos.

-Manejar las bases de datos de publicaciones sobre composción de alimentos disponbiles.

-Desarrollar habilidades de trabajo en grupo.

 

 

;

Dades generals

Codi: 21700
Professor/a responsable:
BELTRAN SANAHUJA, ANA
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: QUÍMICA ANALÍTICA, NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
    Àrea: NUTRICIÓ I BROMATOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix