Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2022-23

Los microorganismos están implicados en multitud de procesos que tienen un impacto directo en la población humana. En este contexto, la asignatura de Microbiología Aplicada abarca el estudio tanto de aquellos microorganismos que intervienen en la producción (frecuentemente a gran escala) de diversos compuestos de utilidad para los seres humanos (área de Microbiología Industrial) como en los implicados en problemas de salud pública (área Microbiología Clínica).

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees)

Specific Competences:>>Theoretical

  • CE21 : Isolate, cultivate and modify microorganisms, cells and tissue of pluricellular organisms.
  • CE3 : Understand and apply mathematical and statistical methods for validating models from experimental data applied to Biology.

 

Specific Competences:>>Ability

  • CE30 : Interpret, evaluate, process and synthesis Biological data and information.
  • CE32 : Safe handling: biological material, reagents, instruments and devices used in Biology.
  • CE33 : Carry out standard laboratory procedures involved in analytical tasks.
  • CE35 : Interpret data gathered from observation and measurement in the laboratory and the field.
  • CE36 : Prepare, present and defend scientific and technical reports both in writing and orally to an audience.
  • CE37 : Ability to find, analyse, understand and write scientific and technical texts.
  • CE40 : Relate Biology to other disciplines.
  • CE41 : Acquire the ability to direct, advise, design and execute biological process projects and studies.
  • CE42 : Know how to identify, analyse and catalogue biological organisms.
  • CE45 : Carry out biological biotests and diagnoses.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2022-23

  • Saber manipular microorganismos de interés aplicado utilizando procedimientos estándares de laboratorios de microbiología.
  • Saber manipular microorganismos de importancia clínica.
  • Interpretar los datos procedentes de observaciones y medidas en el laboratorio de microbiología.
  • Entender y conocer la necesidad de las medidas de asepsia e higiene en la manipulación de instrumental y material.
  • Entender y conocer los métodos matemáticos y estadísticos aplicados en la Microbiología Industrial.
  • Conocer la patología y la terapéutica de los procesos infecciosos.
  • Realizar, presentar y defender informes científicos y técnicos, tanto escritos como orales.
  • Entender, en general, la importancia y el impacto de los microorganismos en sus distintas relaciones con la población humana.

 

 

;

General

Code: 26544
Lecturer responsible:
FERNANDEZ BOAN, ISABEL
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 1,12
Practical credits: 1,28
Distance-base hours: 3,60

Departments involved

  • Dept: PHYSIOLOGY, GENETICS AND MICROBIOLOGY
    Area: MICROBIOLOGY
    Theoretical credits: 1,12
    Practical credits: 1,28
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught