Facultades y centros
Otros centros
Servicios administrativos
Servicios generales
Es tracta d’una assignatura impartida pel Departament de Filologia Catalana i dissenyada com a segona literatura per a la resta de titulacions del Pla Formatiu de Grau de la Facultat de Filosofia i Lletres. La naturalesa de l’assignatura està plenament justificada com a complement formatiu, i sobretot, per tractar-se d’una introducció a la literatura d’una de les llengües cooficials de la Comunitat Valenciana. Així apareix en les memòries dels diferents graus, atenent una disposició general de la Universitat d’Alacant sobre el coneixement del valencià.
Pel que fa a la contribució concreta de l’assignatura a cada titulació en què s’impartirà, aquesta es presenta com una possibilitat d’ampliar el ventall d’opcions d’expansió cultural més enllà de les matèries específiques del grau.
L’assignatura té caràcter semestral i s’imparteix en el segon semestre del curs. Consta de 6 crèdits, dels qual 2,4 són presencials i 3,6 no presencials; alhora, dels presencials 1,8 són teòrics mentre que 0,6 es dediquen a la realització de pràctiques.
Quant al contingut, l’assignatura ofereix una introducció general a la literatura catalana medieval. Amb l'ajuda de materials diversos (reproduccions digitals, gravats, pintura...) es presentarà el vast món de la cultura medieval. D’altra banda, amb edicions solvents tot i que degudament adaptades al nivell dels estudiants, es treballaran les obres més representatives.
L'alumne així adquirirà coneixements i competències que li permetran assolir una formació vàlida per a les tasques docents, investigadores, de crítica literària, d’assessorament i dinamització culturals o de creació. Serà capaç de llegir i d'analitzar amb esperit crític i amb una adequada interpretació les obres rellevants estudiades i de poder parlar-ne amb arguments i amb criteris científics.
L'assignatura es coordina especialment amb la resta d’assignatures de literatura catalana medieval, moderna i contemporània de la matèria Literatura Catalana que completen el Pla Formatiu. A més, estableix les relacions pertinents amb la resta de literatures romàniques amb les quals té contactes.
Aquesta assignatura forma part de l'itinerari per a l'obtenció del C1 (valencià).
Competencias Generales del Título (CG)
Competencias específicas (CE)
Competencias Generales del Título (CG)
Competencias específicas (CE)
Competencias Transversales
Competencias específicas (CE)
Competencias Genéricas de Grado
Competencias Genéricas de la UA
Competencias Genéricas de Grado
Competencias Genéricas de la UA
Competencias específicas (CE):>>Conceptuales
Competencias específicas (CE):>>Procedimentales
Competencias específicas (CE):>>Actitudinales
Competencias Generales del Título (CG)
Competencias específicas (CE)
Competencias Transversales Básicas de la UA
Assolir una formació filològica i una capacitació bàsica per a poder llegir i interpretar textos literaris medievals en llengua catalana.
Conéixer el context social i cultural que propicia el naixement i el desenvolupament de les lletres catalanes medievals així com també les relacions culturals i literàries entre les diferents llengües de la península Ibèrica a l’edat mitjana, fonamentalment les interrelacions català-castellà en relació amb l’àmbit romànic de què en formen part.
Conéixer i familiaritzar-se amb la llengua literària antiga, amb les diferents manifestacions genèriques, poesia i prosa, i amb els diferents nivells estilístics.
Assolir un coneixement bàsic de les aportacions bibliogràfiques essencials sobre la literatura catalana medieval
Assolir un nivell competencial bàsic en la metodologia i pràctica de l’anàlisi i interpretació de textos literaris catalans medievals.
Conéixer les eines bàsiques per a poder argumentar, oralment o per escrit, sobre les principals idees relacionades amb els textos i amb els continguts que es treballaran.
Assolir un grau de capacitació notable en la utilització dels conceptes bàsics que es tractaran en l’assignatura, relacionats amb el món medieval i amb la distància cronològica i conceptual que ens hi separa.
Assolir un maneig raonable dels múltiples recursos i materials pertinents per a l’estudi de l’assignatura.
Fomentar la curiositat intel·lectual pels clàssics catalans medievals i, per extensió, del món medieval.
Respectar la memòria històrica i observar en quina mesura existeix una herència medieval en el món actual en la pervivència d’alguns temes i tòpics de la cultura medieval en la literatura i art contemporanis: pintura, arquitectura, música, cinema.