Competencias y objetivos

 

Contexto de la asignatura para el curso 2021-22

Aquesta assignatura obligatòria d’especialitat s’inclou en la matèria del mòdul d’especialitat “Llengua catalana: sincronia i diacronia” del Grau en Filologia Catalana, juntament amb “Fonètica i fonologia catalanes”, “Orígens i evolució de la llengua catalana”, “Sociolingüística catalana”, “Els parlars catalans” i “Morfologia catalana” de tercer curs; i “Sintaxi catalana” de quart; i “Fonaments de la norma lingüística catalana” de segon i “Història social de la llengua catalana” de primer curs.

Aquesta assignatura s’ocupa del component lexicosemànticde la llengua catalana; proveeix, per tant, els fonaments diacrònic dels quatre grans components lingüístic (fonològic, morfològic, sintàctic i lexicosemàntic), bàsics per a les tasques professionals futures en què intervindrà el català (docència, traducció, assessorament lingüístic i literari, planificació lingüística, etc.).

 

 

Competencias de la asignatura (verificadas por ANECA en grados y másteres oficiales)

Competencias Generales del Título (CG)

  • CG1 : Capacidad de dominar las teorías, perspectivas y conceptualizaciones clave para la construcción del marco teórico de las disciplinas lingüísticas y literarias aplicadas a la lengua y a la literatura catalanas como experto en la materia y en los diferentes perfiles profesionales.
  • CG2 : Capacidad para comprender el papel del lenguaje en la construcción del ser humano como miembro activo de una comunidad lingüística y cultural y relacionarlo con la función del individuo en la sociedad.
  • CG3 : Capacidad de desarrollar técnicas de lectura, análisis y síntesis.
  • CG4 : Capacidad para gestionar y para usar los recursos aportados por las tecnologías de la información y la comunicación y para aplicarlos a las industrias de la lengua y la literatura.
  • CG7 : Compromiso social cono la igualdad entre hombres y mujeres, la pluralidad y diversidad de realidades de la sociedad actual, la paz y la democracia.

 

Competencias Generales de la UA (CGUA)

  • CGUA2 : Ser capaz de utilizar como usuario herramientas básicas en TIC.
  • CGUA3 : Ser capaz de una comunicación efectiva y un conocimiento lingüístico en una de las dos lenguas oficiales de la Comunidad Valenciana (lengua castellana o lengua catalana), en su ámbito disciplinar.

 

Competencias específicas (CE)

  • CE1 : Capacidad para comunicar en la lengua catalana en situaciones comunicativas (orales y escritas) de forma que se pueda hacer viable una comunicación fluida en los medios profesionales y académicos en que se desarrollará el alumno/a en el futuro, teniendo en cuenta el conocimiento de la realidad histórica, social, institucional, cultural y artística del ámbito propio.
  • CE10 : Capacidad para utilizar los recursos y los materiales pertinentes para el autoaprendizaje (bibliográficos, diccionarios, obras de referencia, obras terminológicas, tutorías, nuevas tecnologías) y transmitir la información en lengua catalana.
  • CE11 : Ser capaz de desarrollar técnicas de lectura, análisis y síntesis; formular hipótesis de trabajo, demostrarlas con argumentos y llegar a conclusiones, así como también reconocer y aplicar la coherencia textual (estructura del texto, distribución de las ideas, progresión de la información, utilización de palabras clave), de forma que se desarrolle explicativa y argumentativamente cualquier contenido relacionado con la lengua y la literatura catalana, y poder así lograr el papel de conocedor, transmisor y asesor de los conocimientos adquiridos.
  • CE12 : Capacidad para comprender, valorar y aprovechar el plurilingüismo con una actitud favorable al proceso de normalización del catalán, para participar de la diversidad cultural y lingüística, así como también potenciarlo para un mejor desarrollo social de la lengua.
  • CE2 : Capacidad para conocer las características morfológicas, sintácticas, fonéticas y léxico-semánticas para utilizar, transmitir y aplicar los conocimientos al análisis, la comprensión y la producción del catalán en las manifestaciones orales y escritas.
  • CE3 : Capacidad para conocer las características pragmáticas, textuales y discursivas de la lengua catalana para utilizar, transmitir y aplicar los conocimientos al análisis, la comprensión y la producción del catalán en las manifestaciones orales y escritas.
  • CE4 : Ser capaz de conocer y analizar las variantes de registro diacrónicas, diatópicas y diastráticas de la lengua catalana reconociendo el valor y la riqueza de la variación como patrimonio de los valencianos, catalanes y baleares.
  • CE5 : Capacidad para comprender la historia de la lengua catalana a través de los textos, los cambios sociales, culturales y políticos de forma que se pueda establecer una ordenación histórica, social y cultural.
  • CE6 : Ser capaz de utilizar el modelo estándar (y los diferentes subestándares) de la lengua catalana así como también conocer y saber aplicar los mecanismos de creación e innovación léxica, para adecuarse a las necesidades comunicativas del mundo actual.

 

 

 

Resultados de aprendizaje (Objetivos formativos)

  • Conèixer les aportacions dels diversos corrents de la lingüística en els àmbits de la semàntica, la lexicologia i la lexicografia, especialment les de la lingüística d’orientació cognitiva.
  • Conèixer el procés evolutiu i la variació (diafàsica, diastràtica, diatòpica i diafàsica) del lèxic català, en general, i del valencià, en particular, i dels factors externs i interns que hi han intervingut.
  • Conèixer els àmbits d’aplicació de la semàntica i la lexicologia
  • Conèixer els recursos lèxics i fraseològics propis de les diverses situacions comunicatives formals i informals
  • Conèixer les fonts (corpus textuals orals i escrits, diccionaris, la xarxa...) per a l’estudi del lèxic, la producció neològica i lexicogràfica.
  • Conèixer els criteris de fixació del model lèxic normatiu i estàndard del català.
  • Fer servir amb propietat les aportacions dels diversos corrents de la lingüística en els àmbits de la semàntica, la lexicologia i la lexicografia en tasques concretes com ara a) explicar el procés de generació i de canvi del significat; b) produir neologia; c) avaluar material lexicogràfic real i produir-ne.
  • Fer servir les propostes de la semàntica cognitiva en la descripció dels fenòmens que afecten el significat (generació, canvi, polisemització, gramaticalització, etc.) especialment i, especialment, analitzar el procés evolutiu i la variació (diafàsica, diastràtica, diatòpica i diatòpica) del lèxic català, en general, i del valencià, en particular, i dels factors externs i interns que hi han intervingut.
  • Explicar els àmbits d’aplicació de la semàntica i la lexicologia (lexicografia, terminologia, correcció de textos, constitució i explotació de corpus lingüístics, etc.)
  • Fer servir recursos lèxics i fraseològics variats i adequats en situacions comunicatives formals i no formals.
  • Fer servir eficaçment les fonts (corpus textuals orals i escrits, diccionaris, la xarxa...) per a l’estudi del lèxic, la producció neològica i lexicogràfica.
  • Aplicar els criteris de fixació del model lèxic normatiu i estàndard del català a situacions comunicatives reals, amb especial atenció als conceptes d’adequació i de correcció.
  • Explicar el canvi lexicosemàntic com a procés constant d’adaptació del sistema lingüístic a les necessitats comunicatives, cognitives i pragmàtiques dels parlants (sense prejudicis derivats de criteris sociopolítics, estètics, morals, etc.).
  • Explicar el contacte de llengües com a fet constant en la realitat actual i històrica i la influència del contacte de llengües sobre el canvi lexicosemàntic (sense prejudicis parlants (sense prejudicis derivats de criteris sociopolítics, estètics, morals, etc.
  • Aplicar els criteris de correcció i d’adequació en l’ús del lèxic (sense prejudicis derivats de criteris sociopolítics, estètics, morals, etc.).
  • Mostrar una actitud crítica davant els postulats dels diversos corrents de la semàntica i la lexicologia.
  • Mostrar una actitud crítica davant els productes lexicogràfics, quant a les característiques tècniques i quant a la càrrega ideològica que puguen incorporar.
  • Mostrar actitud positiva i crítica davant la reflexió teòrica i l’abstracció com a mitjans per a l’anàlisi de la llengua i, particularment, del component lexicosemàntic.

 

 

Objetivos específicos indicados por el profesorado para el curso 2021-22

Objectius formatius

  1. Explicar els elements constitutius del component lexicosemàntic de la llengua catalana, segons una perspectiva sincrònica i diacrònica i amb una aplicacióadequada de les aportacions dels diversos corrents de la lingüística en els àmbits de la semàntica i la lexicologia, especialment aquells que procedeixen de la lingüística cognitiva i de la pragmàtica.
  2. Explicar la variació i el canvi lexicosemàntics com a adaptacions del sistema lingüístic a les necessitats cognitives, socials i pragmàtiques dels parlants.
  3. Fer servir l’estudi del component lexicosemàntic en els àmbits de la lingüística aplicada.
  4. Fer servir  adequadament les eines bàsiques per al desenvolupament l’activitat científica en l’estudi del component lexicosemànticen català; concretament, quant a l’àmbit de la lingüística: a) els corrents teòrics de la lingüística més importants, b) la bibliografia bàsica disponible, c) els corpora del català i d’altres llengües i els diccionaris i els atles del català i de la resta de llengües romàniques; i quant a les habilitats intel·lectuals fonamentals: a) la recaptació, el tractament  i la interpretació de les dades, b) l’elaboració i la comprovació d’hipòtesis de treball, c) l’extracció de conclusions, etc.                                                         
  5. Expressar-se oralment i per escrit en un registre formal adequat per a l’àmbit acadèmic.

Objectius específics aportats pel professorat

  1. Fer servir adequadament els conceptes teòrics basics de la semàntica i la lexicologia.
  2. Aplicar les eines teòriques de la semàntica i la lexicologia cognitives en l’estudi dels fenòmens que afecten el significat i la producció lèxica (generació, canvi, polisemització, gramaticalització, subjectivació, etc.).
  3. Identificar els factors i els mecanismes cognitius, socials i pragmàticsque condicionen l’ús de la llengua al llarg dels eixos de la variació.
  4. Explicar la relació que hi pot haver entre un marcador concret de la variació i el canvi lexicosemàntics i les necessitats cognitives, socials i pragmàtiquesdels parlants.
  5. Analitzar el procés evolutiu i la variació (diafàsica, diastràtica, diatòpica i diatòpica) del lèxic català i dels factors externs i interns que hi han intervingut.
  6. Saber quins són els àmbits d’aplicació de la semàntica i la lexicologia, sobretot, quant a la planificació del corpus (codificació i estandardització: lexicografia normatives, terminologia, neologia), la fixació i l’edició de textos, la traducció i la correcció de textos, la constitució de corpora textuals, la història cultural, etc.

 

 

;

Datos generales

Código: 30040
Profesor/a responsable:
MARTINEZ PEREZ, JOSEP
Crdts. ECTS: 6,00
Créditos teóricos: 1,80
Créditos prácticos: 0,60
Carga no presencial: 3,60

Departamentos con docencia

  • Dep.: FILOLOGÍA CATALANA
    Área: FILOLOGIA CATALANA
    Créditos teóricos: 1,8
    Créditos prácticos: 0,6
    Este dep. es responsable de la asignatura.
    Este dep. es responsable del acta.

Estudios en los que se imparte