Faculties and centres
Administrative Services
General Services
Impartida pel Departament de Filologia Catalana, la Literatura Catalana Medieval i Literatures Europees forma part del grup d'assignatures que constitueixen el Minor oferit pel Grau en Filologia Catalana i que permet els alumnes del grau completar la seua formació amb una sèrie de matèries optatives i els alumnes d'altres titulacions accedir a la Capacitació docent per a l'ensenyament en valencià. Es tracta d’una assignatura dissenyada amb dos propòsits fonamentals:
1. D’un banda, donar als estudiants del grau la possibilitat d’acostar-se, a partir de la literatura catalana medieval, a d'altres manifestacions literàries afins en el context europeu, de manera que la producció literària en català medieval s’emmarca en un context més ample, que ofereix possibilitats de contrast i d'anàlisi en relació amb produccions semblants procedents d'altres literatures.
2. D’altra banda, oferir als estudiants de la resta dels graus filològics que imparteix la Facultat de Filosofia i Lletres, la possibilitat de relacionar les manifestacions literàries medievals estudiades en el propi grau amb la literatura produïda en català i observar els punts de connexió i l’amplitud del context literari europeu.
L'assignatura és optativa tant per als estudiants del grau en Filologia catalana com per als dels graus Espanyol: Llengua i Literatures, Estudis Anglesos, Estudis Francesos, Estudis Àrabs i Islàmics. Té caràcter semestral i s’imparteix en el primer semestre del curs. Consta de 6 crèdits, dels quals 2,4 són presencials i 3,6 no presencials; alhora, dels presencials 1,8 són teòrics mentre que 0,6 tenen caràcter pràctic.
Dins dels plans d’estudis en què s’insereix, es justifica pel fet que una part essencial de la formació del filòleg ha de ser l’estudi sistemàtic de la història literària (principals etapes, corrents, gèneres, autors i obres) a través de l’anàlisi i de la valoració estètica i conceptual dels textos més representatius de cada moment històric, així com dels seus contextos de producció, amb especial referència a la seua aportació al cànon literari europeu.
Aquesta assignatura complementa les altres de literatura medieval catalana estudiades en el grau: Literatura Catalana, primeres grans obres (2n curs), Literatura catalana del segle XV (I) (3r curs) i Literatura catalana del segle XV (II)(4t curs). Per altra banda, complementa les assignatures de literatura medieval que els alumnes han cursat en les seues pròpies titulacions: literatura espanyola, francesa i anglesa, bàsicament i ve a arrodonir l’estudi introductori que es realitza en l’assignatura Introducció a la literatura catalana medieval de primer curs oferida als graus filològics que imparteix la Facultat de Filosofia i Lletres.
El perfil del filòleg especialitzat en català ha d'incloure les matèries de literatura catalana medieval, juntament amb les que el pla d’estudis dedica a l’estudi de la literatura moderna i contemporània, les relacions de la literatura catalana amb altres literatures, la literatura popular, el teatre, les relacions entre literatura, cultura i art i la didàctica de la llengua i literatura (en català).
General Competences (CG)
Specific Competences (CE)
Transversal Competences
General Competences (CG)
General Competences acquired at University of Alicante (CGUA)
Specific Competences (CE)
Generic Degree Course Competences
Generic UA Competences
Specific Competences (CE):>>Conceptual
Specific Competences (CE):>>Procedural
Specific Competences (CE):>>Attitude
No data
Objectius formatius:
1. Acostar-se des d'una perspectiva comparatista a les tendències estètiques, els gèneres, els autors i les obres de les lletres catalanes medievals en relació amb els d’altres literatures europees del mateix període.
2. Conéixer els trets més característics del context literari, social i cultural de l’Europa de l’edat mitjana.
3. Conéixer alguns dels textos i autors més representatius a partir de la lectura i l’anàlisi comparada d'algunes obres.
4. Conéixer la importància i la funció de les traduccions catalanes medievals de textos d’altres literatures europees del mateix període.
5. Conéixer algunes de les aportacions bibliogràfiques específiques més rellevants sobre la matèria.
6. Assolir un nivell alt en les tècniques d’anàlisi literària comparada de textos corresponents a l’àmbit de l’assignatura.
7. Assolir un nivell alt de correcció lingüística i d’acurament en l’elaboració de textos escrits pertanyents al registre científic propi de la matèria.
Objectius específics aportats pel professorat:
1. Promoure en l'alumnat l'interés per la recerca en la cultura literària catalana de l'edat mitjana.
2. Estimular en l'alumnat la indagació de les relacions entre la literatura catalana medieval i les altres literatures romàniques, com també en relació amb altres manifestacions culturals ideològiques i artístiques de la mateixa època.
3. Promoure l'agilitat en la lectura comprensiva, comparativa i crítica de les obres proposades.
4. Motivar la creació de discursos orals i escrits de comunicació acadèmica per tal de verbalitzar i ser capaç de transmetre els continguts treballats a classe.
5. Fer servir correctament i amb eficàcia comunicativa la normativa (especialment la pronúncia però també l’ortografia, la gramàtica, la lexicosemàntica i la fraseologia) que regula l’ús de la llengua en el registre formal de l’àmbit acadèmic, sobretot dels textos expositivoargumentatius (en el canal oral: exposició, debat, lectura expressiva i entrevista; en el registre escrit: informe i treball acadèmic).
6. Fer servir correctament les convencions ortotipogràfiques del registre formal escrit de l’àmbit acadèmic.