Facultades y centros
Otros centros
Servicios administrativos
Servicios generales
Aquesta assignatura pretén augmentar la competència lingüística i comunicativa en català, especialment mitjançant la producció i l'anàlisi de textos de l'àmbit acadèmic. És una assignatura de primer curs (3 crèdits teòrics i 3 crèdits pràctics), oferida als estudiants d’altres graus de llengua i literatura de la Facultat de Filosofia i Lletres diferents de Filologia Catalana i del grau d’Humanitats.
Aquesta assignatura proveeix una formació bàsica atès el caràcter instrumental que té, ja que l'alumnat aprofitarà l'aprenentatge adquirit per a altres assignatures. També proporciona una formació fonamental per a les futures tasques professionals en què el català estiga involucrat (docència, traducció, assessorament lingüístic i literari, planificació lingüística, etc.). Està directament relacionada amb l’assignatura Pràctica de la Normativa Catalana de segon curs i també amb les de continguts literaris Introducció a la Literatura Catalana Medieval (primer curs) i Literatura Catalana Actual (segon curs). Forma part de l’itinerari de Capacitació Docent en Valencià dels estudis de llengües i literatures i del grau d'Humanitats de la Facultat de Filosofia i Lletres.
L'assignatura condueix a l’obtenció del nivell de llengua C1 de valencià en els diferents graus de llengua i literatura i d'Humanitats de la Facultat de Filosofia i Lletres.
A més, l'assignatura incorpora la perspectiva de gènere als objectius, continguts, avaluació i metodologia i fomenta el pensament crític com un dels objectius bàsics de les disciplines humanístiques contemporànies.
Competencias Generales del Título (CG)
Competencias específicas (CE)
Competencias Generales del Título (CG)
Competencias específicas (CE)
Competencias Transversales
Competencias específicas (CE)
Competencias Genéricas de Grado
Competencias Genéricas de la UA
Competencias Genéricas de Grado
Competencias Genéricas de la UA
Competencias específicas (CE):>>Conceptuales
Competencias específicas (CE):>>Procedimentales
Competencias específicas (CE):>>Actitudinales
Competencias Generales del Título (CG)
Competencias específicas (CE)
Competencias Transversales Básicas de la UA
Objectius generals
Augmentar la competència lingüística i la competència comunicativa en català.
Objectius conceptuals
• Conèixer els conceptes de llengua i dialecte, normalització i normativització, així com les característiques de la variació diafàsica, especialment els factors que condicionen el registre.
• Conèixer les propietats dels textos escrits i orals (adequació, coherència i cohesió) i els distints tipus de text.
• Conèixer els mecanismes d’elaboració d'un text tant oral com escrit: generar, seleccionar i ordenar les idees, recursos per a lligar les idees (paràgrafs, marques en el text i connectors), adequar el text al destinatari i revisió i correcció del text.
• Conèixer les característiques de la llengua escrita, així com les diferències amb la llengua oral i les condicions de llegibilitat d'un text.
• Conèixer la normativa del català i les característiques i les peculiaritats de l'estàndard i els subestàndards orals i escrits de la llengua catalana.
• Conèixer els sons de la llengua catalana amb valor de fonema, els fenòmens de contacte vocàlic (elisió i sinalefa) i els fenòmens de contacte consonàntic (neutralitzacions, emmudiments, sonoritzacions, assimilacions i geminacions).
• Conèixer els processos de preparació de qualsevol intervenció oral en públic: debat, taula redona, exposició i les tècniques d'execució d'una intervenció oral en públic.
Objectius procedimentals
• Produir diferents tipus de texts orals i escrits que permeten satisfer les necessitats comunicatives que genera el context social immediat, el medi acadèmic universitari, i el medi professional del futur.
• Transformar un text oral col·loquial en un text escrit estàndard.
• Confegir diferents tipus de textos utilitzant l'ordinador, especialment expositius (ressenyes, comentaris, exposicions orals) i argumentatius (sobre un tema d'actualitat) de manera reeixida (adequats, coherents, cohesionats, correctes i llegibles).
• Reproduir adequadament tots els sons en qualsevol posició sil·làbica, incloent la fonètica sintàctica.
• Fer una exposició oral en públic amb claredat, precisió i bona prosòdia (entonació, ritme i accentuació).
• Analitzar i valorar l'acceptabilitat del model de llengua oral i escrit emprat en els mitjans audiovisuals.
• Descriure i comparar les diferències entre el model de llengua col·loquial de l'entorn social amb l'estàndard i adaptar un text del model col·loquial a l’estàndard oral.
• Analitzar críticament la manera com el llenguatge construeix el discurs sobre el gènere i la sexualitat.
Objectius actitudinals
• Valorar la importància de la reflexió sobre els mecanismes de producció de textos per a millorar les destreses comunicatives.
• Valorar positivament l'ús públic del català en qualsevol situació comunicativa.
• Valorar la importància d’aconseguir un model de llengua adequat des del punt de vista normatiu i de la màxima acceptabilitat social possible.
• Fer servir un llenguatge inclusiu i no discriminatori en relació al gènere i la sexualitat.