Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2023-24
La Geografía social y de la población es una asignatura que analiza e interrelaciona los principales procesos sociales, poblacionales y territoriales contemporáneos así como sus diversos impactos a escala local, regional y global.
Se trata de una asignatura obligatoria que se imparte en tercer curso del grado en Humanidades como parte del módulo dedicado a mundo actual y patrimonio. Como tal, la asignatura está relacionada con las materias de antropología social, historia contemporánea y geografía humana o regional que se imparten en el grado y muy en especial con la Introducción a la geografía humana de primer curso.
La asignatura ofrece herramientas para analizar y entender la evolución de la sociedad, la población y el territorio en la actualidad. Se adapta por ello tanto al perfil de formación humanística que busca una parte de los estudiantes de Humanidades como a los perfiles profesionales del grado: el docente y el orientado a la gestión y difusión cultural.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24
Competències generals del títol (CG)
- CG4 : Raonament crític.
- CG5 : Capacitat d'anàlisi i síntesi.
- CG9 : Resolució de problemes i presa de decisions.
Competències específiques (CE)
- CE1 : Conèixer el comportament humà en societat mitjançant mètodes i tècniques d'anàlisis específiques i d'aquesta manera desenvolupar un compromís ètic amb la igualtat de gènere i una especial capacitat per a les relacions interpersonals.
- CE4 : Comprendre la realitat territorial, socioeconòmica, política i cultural contemporània, internacional i nacional, per a interpretar i transmetre críticament la configuració del món actual, amb particular atenció al procés d'integració europea, així com a la configuració de l'estat espanyol i la seua projecció en el món.
- CE6 : Conèixer i valorar els recursos del patrimoni cultural i natural propis per a contribuir a una gestió, sensible i dotada d'esperit crític, del desenvolupament sostenible.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Adquirir coneixements sobre les qüestions sociodemogràfiques més recents, de l'escala local a la global.
- Identificar les principals fonts per a l'estudi geodemogràfic i aplicar tècniques d'anàlisi pròpies de la geografia social per a valorar i interpretar-ne els resultats.
- Conèixer els efectes socials i territorials de fenòmens com la fecunditat, l'envelliment, les migracions i la mobilitat de la població, els tipus d'hàbitats, les polítiques socials i de benestar o les diferències de gènere.
- Fomentar un raonament crític respecte de les principals qüestions socials que afecten la relació home-medi.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24
- Capacitar a los estudiantes para la elaboración de indicadores sociodemográficos básicos y su representación gráfica y cartográfica.
- Valorar la sostenibilidad en los aspectos sociales, poblacionales y territoriales.
- Fomentar, desde una perspectiva crítica y multidisciplinar, la inquietud investigadora de los estudiantes respecto a la manifestación territorial de los desequilibrios sociales.
Dades generals
Codi:
29035
Professor/a responsable:
CUTILLAS ORGILES, ERNESTO
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,60
Crèdits pràctics:
0,80
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
GEOGRAFIA HUMANA
Àrea: GEOGRAFIA HUMANA
Crèdits teòrics: 1,6
Crèdits pràctics: 0,8
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN HUMANITATS
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 3)