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Course description
  FOOD TECHNOLOGY

Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2019-20

La asignatura Tecnología de los Alimentos se encuadra en la materia Ciencias de los Alimentos y complementa los contenidos impartidos en las otras dos asignaturas de este módulo, Ciencia y Tecnología Culinaria y Bromatología Descriptiva. Esta asignatura propone impartir al alumno un conocimiento general sobre el procesado de alimentos, la modificación de las características nutricionales causadas por las operaciones unitarias de los alimentos procesados y las distintas formas de presentación comercial de los alimentos, listos para su consumo. Esta asignatura es la única dentro del plan de estudios del Grado en Nutrición Humana y Dietética que presenta estos conceptos, básicos para la adecuación de dietas y consideración de los aspectos nutricionales de los alimentos tal como se pueden encontrar en el mercado. Es por ello que esta asignatura es esencial para que los alumnos conozcan y comprendan la realidad de los alimentos procesados. Dentro de esta asignatura se emplearán conceptos ya adquiridos por los alumnos en otras asignaturas del Grado, como conceptos físico-químicos básicos (estequiometría, enlace químico, termodinámica, cinética y equilibrio químico). La localización de la asignatura dentro del Plan de Estudios de Grado en el segundo semestre del segundo curso es la adecuada para que los alumnos ya hayan asimilado los conceptos previos en Química, así como en Bromatología y Análisis de Alimentos.

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees)

Specific Competences (CE)

  • E33 : Reconocer los objetivos y particularidades de la producción industrial de alimentos.
  • E34 : Understand the main effects of the application of heat and humidity on the nutritional and organoleptic properties of foodstuffs, give scientific and technical advice on food products and the development of the same. Evaluate compliance with said assessment.
  • E35 : Use science to explain certain phenomena that occur in the kitchen.
  • E36 : Understand the different sources (bibliographical, Internet, etc.) of information related to food science and technology.

 

Specific transversal competences of the degree course :>>Foreign language proficiency

  • CT1 : Read and understand texts in a foreign language.

 

Specific transversal competences of the degree course :>>IT and information competences

  • CT2 : Show computer and information system skills and abilities.

 

General Competences of the Degree Course (CG):>>Food sciences module

  • 11 : Identify and classify foodstuffs, food products and food ingredients.
  • 12 : Understand their chemical composition, physicochemical properties, nutritional value, bioavailability, organoleptic characteristics and the modifications they undergo as a result of technological and culinary processes.
  • 13 : Understand the basic production processes and systems for elaborating, transforming and preserving the main foodstuffs.
  • 14 : Understand and apply the basic principles of nutritional and sensorial analysis of foodstuffs.
  • 15 : Interpret and handle food composition databases and tables.
  • 17 : Understand the culinary techniques used to optimise the organoleptic and nutritional qualities of food, compared to traditional gastronomy.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2019-20

No data

 

 

General

Code: 27516
Lecturer responsible:
VALDES GARCIA, ARANTZAZU
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 1,00
Practical credits: 1,40
Distance-base hours: 3,60

Departments involved

  • Dept: CHEMICAL ANALYSIS, NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Area: NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Theoretical credits: 1
    Practical credits: 1,4
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught