Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2023-24

Assignatura que tracta diversos processos històrics que atenen àmbits de la història social, política, econòmica i cultural de la Corona d'Aragó i el Mediterrani medieval en els segles XII-XVI.

En aquests cursos-taller de les 14 sessions temàtiques pretenem aprofundir en les diferents processos històrics (qüestions de colonització, expansió marítima, formació i formes econòmiques i de vida quotidiana, intercanvis culturals i de tota mena) que es formen, expressen i categoritzen en les societats medievals de la Corona d'Aragó en sòl peninsular ibèric i també mediterranis, des del punt de vista històric.

 

Bibliografia

• M. BARCELÓ (ed.): “Los antiguos territorios de la Corona de Aragón”, Historia de los pueblos de España, Barcelona, 1984.
• E. BELENGUER, La Corona de Aragón en la monarquía hispánica: del apogeo del siglo XV a la crisis del XVII. Madrid 2001.
• E. BELENGUER, La Corona d'Aragó : segles XII-XVIII . Valencia. 2006.
• E. BELENGUER (dir), Història de la Corona dAragó, Barcelona, Edicions 62, 2007.
• T.N. BISSON, Història de la Corona d'Aragó a l'Edat Mitjana, Barcelona, Crítica, Barcelona, 1988.
• J. CARRASCO, J.M. SALRACH, J. VALDEÓN, M.J. VIGUERA, Historia de las Españas medievales, Madrid, Crítica, 2002. (Caps. Cataluña y Aragón, Corona de Aragón)
• L. GONZÁLEZ, R. FERRER, P. CATEURA, La Corona d'Aragó. La consolidació, Saragossa, ed. Aragó, (sin fecha).
• E. GUINOT, La Baja Edad Media: economía y sociedad, Madrid, Síntesis, 2003. (Caps. Corona de Aragón)
• P. IRADIEL, S. MORETA, E. SARASA, Historia Medieval de la España cristiana, Cátedra. Madrid, 1988. (Caps. Corona de Aragón)
• J.L. MARTÍN RODRÍGUEZ. Historia de la Corona de Aragón. Madrid. 2002.
• J. REGLÁ, Introducció a la història de la Corona d'Aragó: (dels origens a la Nova Planta) 2a ed. Palma de Mallorca. 1973.
• E. RODRÍGUEZ-PICAVEA MATILLA. La Corona de Aragón en la Edad media. Madrid. 1999.
• F, SABATÉ i CURULL: “Corona de Aragón”, La época medieval:administración y gobierno, Madrid, 2003.
• Josep Mª SALRACH: “La Corona de Aragón”, Historia de España (ed. per M. Tuñón de Lara), vol. IV, Barcelona, 1980, 201-366.
• J.M. SALRACH, Història dels Països Catalans. Dels orígens a 1714, Barcelona, EDHASA, 1980.
• J. M SALRACH, La Corona de Aragón, plenitud y crisis: de Pedro el Grande a Juan II. (1276-1479). Historia 16. Barcelona, 1996.
• Esteban SARASA: La Corona de Aragón en la Edad Media, Zaragoza, 2001.
• J. A. SESMA MUÑOZ, La Corona de Aragón: una introducción crítica. Zaragoza. 2000
• J. A. SESMA MUÑOZ, La Corona de Aragón en el centro de su historia, 1208-1458: la monarquía aragonesa y los reinos de la Corona. Zaragoza 2010.
• VV.AA. La corona de Aragón [exposición] : el poder y la imagen de la Edad Media a la Edad Moderna (siglos XII-XVIII) = La corona d'Aragó : el poder i la imatge de l'Edat Mitjana a l'Edat Moderna (segles XII-XVIII). Barcelona. 2006.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Sense dades

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24


Els objectius són extraordinàriament ambiciosos per la importància de la temàtica seleccionada, la seua globalitat i la seua transcendència actual, el coneixement dels dos professors i la metodologia proposada en les intervencions que combinen anàlisis històriques, sincrònics i diacrònics, amb la perspectiva transversal, gràcies a l'aportació d'altres enfocaments procedents de ciències socials, i la interacció i participació activa dels alumnes/as. Els temes proposats abastaran les següents pautes d'anàlisis:
1. Explicació i reflexió sobre realitats, mites i llegendes entorn de la Corona d'Aragó. Historiografia acadèmica. Usos i abusos socials en mitjans de divulgació, polítics, ideològics i mass media.
2. Conceptualització i explicació les relacions socials i econòmiques com a expressions ideològiques, categories socials, comportaments vitals i activitats socioeconòmiques en la Corona d'Aragó durant els segles medievals.
3. Valoració del procés històric de construcció de societats de la Corona d'Aragó, això és, les formes de contactes, violència i negoci en l'Edat mitjana. Radiografia dels diferents. Balanç històric i visions historiogràfiques. Comparació i crítica amb l'època actual.
4. Anàlisi del llegat patrimonial històric de la Corona d'Aragó a través de discurs, memòria, restes arquitectòniques i culturals actuals.
5. La memòria i escriptura del poder. Discursos, cròniques i imatges de la reialesa femenina en la Corona d'Aragó. La representació d'altres grups socials.
6. La violència i marginació a les ciutats i societats de l'Edat mitjana, des del punt de vista econòmic però també polític, com a conflictes socials i variabilitat en l'accés a les xarxes poder. Pirates, corsaris i captius.
7. L'anàlisi de l'elaboració de prototips; sistemes de jerarquies socials i culturals a través de la conformació de grups de poder i la contestació als mateixos baix forma de revoltes, sistemes alimentosos i pautes de consum amb la vestimenta i moda.
8. L'examen dels paisatges històrics de la Corona d'Aragó com a contenidors i recursos de patrimoni històric i cultural, i precedents de la riquesa i variabilitat dels nostres paisatges actuals.

 

 

Dades generals

Codi: 92201
Professor/a responsable:
SOLER MILLA, JUAN LEONARDO
Crèdits ECTS: 4,00
Crèdits teòrics: 4,00
Crèdits pràctics: 0,00
Càrrega no presencial: 0,00

Departaments amb docència

Sense dades

Estudis en què s'imparteix