Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2023-24
La asignatura "Retos jurídicos de la Inteligencia Artificial y la robótica" se enmarca dentro del Máster en Derecho de la Sociedad Digital, que pretende formar profesionales capacitados para enfrentarse a los desafíos jurídicos que plantean las nuevas tecnologías, un perfil cada vez más demandado por despachos de abogados, empresas e instituciones. El programa parte de un enfoque multidisciplinar, para lo que cuenta con la participación de expertos procedentes de diversos ámbitos académicos y profesionales.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24
MÁSTER EN DRET DE LA SOCIETAT DIGITAL
Competències generals
- CG1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació.
- CG10 : Ser capaç d'obtenir i seleccionar la informació i les fonts rellevants per a la resolució de problemes, l'elaboració d'estratègies d'actuació i l'assessorament a clients, fent un ús eficaç de les Tics.
- CG11 : Contemplar en conjunt i tenir en compte els diferents aspectes i implicacions de les decisions adoptades, sabent triar o aconsellar les més convenients dins de l'ètica, la legalitat i els valors de la convivència social.
- CG12 : Elaborar i manejar els escrits, informes i procediments d'actuació més idonis per als problemes suscitats.
- CG2 : Manejar diferents tècniques d'exposició oral, escrita i visual per a la preparació, comunicació i debat de casos, problemes, situacions i solucions.
- CG3 : Ser capaç de prendre decisions individuals i de participar activament en la presa de decisions col·lectives.
- CG4 : Assimilar la necessitat de fer un treball professional amb una actitud coherent amb el respecte als drets fonamentals i als principis d'igualtat d'oportunitats i d'igualtat entre homes i dones, i d'acord amb valors democràtics com el respecte a les diferències i la resolució pacífica de conflictes.
- CG5 : Ser capaç d'aplicar els coneixements adquirits i de resoldre problemes jurídics nous en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi, en aquest cas, el Dret en la societat digital.
- CG6 : Ser capaç d'integrar coneixements i formular judicis que, amb base en una consciència crítica, incloguen reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- CG7 : Saber comunicar conclusions, així com els coneixements i raons últimes que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- CG8 : Posseir habilitats d'aprenentatge que permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
- CG9 : Saber identificar les necessitats i demandes dels contextos en els quals es treballa i aprendre a proposar solucions apropiades.
Competències Específiques
- CE1 : Conèixer i manejar les implicacions de la revolució digital en la regulació de les relacions jurídic-privades, especialment en l'àmbit internacional.
- CE10 : Conèixer i comprendre l'impacte de les tecnologies basades en la Intel·ligència Artificial i robots autònoms en el món del Dret.
- CE20 : Adquirir habilitats i destreses interpersonals que faciliten l'exercici de la professió en les seues relacions amb els ciutadans, amb altres professionals, amb les institucions i amb les administracions públiques.
MÀSTER DE FORMACIÓ PERMANENT EN DRET DE LA SOCIETAT DIGITAL
Habilitats/Destreses
- HD1 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- HD10 : Contemplar en conjunt i tenir en compte els diferents aspectes i implicacions de les decisions adoptades, sabent triar o aconsellar les més convenients dins de l'ètica, la legalitat i els valors de la convivència social.
- HD2 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions ¿i els coneixements i raons últimes que les sustenten¿ a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- HD3 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
- HD4 : Manejar diferents tècniques d'exposició oral, escrita i visual per a la preparació, comunicació i debat de casos, problemes, situacions i solucions.
- HD5 : Ser capaç de prendre decisions individuals i de participar activament en la presa de decisions col·lectives.
- HD6 : Assimilar la necessitat de fer un treball professional amb una actitud coherent amb el respecte als drets fonamentals i als principis d'igualtat d'oportunitats i d'igualtat entre homes i dones, i d'acord amb valors democràtics com el respecte a les diferències i la resolució pacífica de conflictes.
- HD7 : comunicar conclusions, així com els coneixements i raons últimes que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
- HD8 : Desenvolupar capacitats d'aprenentatge autònom i autodirigido
- HD9 : Obtenir i seleccionar la informació i les fonts rellevants per a la resolució de problemes, l'elaboració d'estratègies d'actuació i l'assessorament a clients, fent un ús eficaç de les Tics.
Coneiximents/Continguts
- CON1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
- CON2 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació.
- CON3 : Conèixer i manejar les implicacions de la revolució digital en la regulació de les relacions jurídic-privades, especialment en l'àmbit internacional.
Capacitats/Competències
- C1 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
- C2 : Aplicar els coneixements adquirits i de resoldre problemes jurídics nous en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi, en aquest cas, el Dret en la societat digital
- C4 : Integrar coneixements i formular judicis que, amb base en una consciència crítica, incloguen reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- C5 : Identificar les necessitats i demandes dels contextos en els quals es treballa i aprendre a proposar solucions apropiades
- C6 : Elaborar processos per a l'avaluació de riscos de ciberseguretat
- C9 : Identificar i analitzar els problemes ètics i jurídics de les tecnologies basades en la Intel·ligència Artificial i robots autònoms.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24
La Inteligencia Artificial (IA) comprende una amplia gama de métodos, algoritmos y tecnologías con capacidad sustitutiva de los procesos decisorios propios del ser humano. Cuando a esa capacidad decisoria se le añade la posibilidad de actuar físicamente sobre el mundo exterior para realizar las más variadas tareas, hasta ahora desarrolladas por el hombre, entramos en el mundo de la robótica. La IA y los robots autónomos se presentan hoy en día como las tecnologías con mayor potencial en la transformación digital y motor de la que se ha convenido en llamar la cuarta revolución industrial. Pero al mismo tiempo plantean innegables problemas jurídicos que es preciso analizar separadamente, pues afectan a diferentes áreas del Derecho, como la atribución de personalidad jurídica a las máquinas dotadas de inteligencia artificial, la responsabilidad civil y el aseguramiento de los daños producidos por vehículos autónomos, drones y robots autónomos, o la protección por derechos de propiedad intelectual de las creaciones o invenciones producidas por herramientas de IA.
Dades generals
Codi:
79341
Professor/a responsable:
LOPEZ RICHART, JULIAN
Crèdits ECTS:
3,00
Crèdits teòrics:
0,60
Crèdits pràctics:
0,60
Càrrega no presencial:
1,80
Departaments amb docència
-
Dep.:
DRET CIVIL
Àrea: DRET CIVIL
Crèdits teòrics: 0,6
Crèdits pràctics: 0,6
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER DE FORMACIÓ PERMANENT EN DRET DE LA SOCIETAT DIGITAL
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)
-
MÁSTER EN DRET DE LA SOCIETAT DIGITAL
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)