Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2021-22

La asignatura, de carácter optativo, se encuentra ubicada en el 2º curso del Master en Ingeniería Informática dentro del itinerario: "Auditoría y Calidad de los Sistemas Informáticos" y proporciona una visión global e integradora de los diversos aspectos de la investigación pericial en el contexto de los dispositivos y sistemas informáticos, de forma que se conozcan las pautas a seguir en la búsqueda de evidencias de carácter digital.
La figura del perito informático constituye un perfil profesional cada vez más demandado y que está reconocido legalmente dentro de la figura del perito especializado en nuevas tecnologías, tanto en la jurisdicción civil como en la jurisdicción penal, pudiendo ser contratado para un caso por el bufete de abogados de alguna de las partes litigantes o bien por el propio juzgado. El contexto actual necesita de profesionales que sean capaces de identificar y evaluar los riesgos de los sistemas de información y sean capaces de establecer los controles necesarios para asegurar la eficiencia y seguridad de los sistemas.
Es fundamental, para el correcto desempeño de la labor pericial, conocer las herramientas en cada contexto tecnológico, desarrollar las habilidades de recolección y tratamiento de evidencias y velar por afianzar la cadena de custodia, ser capaces de analizar cada caso desde diferentes puntos de vista y con altos niveles de autoexigencia, documentar cada paso que se da y redactar el informe evitando toda ambigüedad y con un lenguaje asequible para los no expertos. Los profesores de la asignatura han actuado como peritos informáticos, pudiendo trasladar a la asignatura, de forma directa, su experiencia.
Esta asignatura introduce al estudiante en el mundo del peritaje informático y establece las bases técnicas y legales para el correcto desempeño de las tareas propias del análisis forense digital.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG1 : Capacitat per a projectar, calcular i dissenyar productes, processos i instal·lacions en tots els àmbits de l'enginyeria informàtica.
  • CG10 : Capacitat per a aplicar els principis de l'economia i de la gestió de recursos humans i projectes, a més de la legislació, regulació i normalització de la informàtica.
  • CG2 : Capacitat per a dirigir obres i instal·lacions de sistemes informàtics, complint la normativa vigent i assegurant la qualitat del servei.
  • CG7 : Capacitat per a posar en marxa, dirigir i gestionar processos de fabricació d'equips informàtics, amb garantia de la seguretat per a les persones i els béns, la qualitat final dels productes i l'homologació d'aquests.
  • CG8 : Capacitat per a aplicar els coneixements adquirits, resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts, dins de contextos més amplis i multidisciplinaris, i integrar aquests coneixements.
  • CG9 : Capacitat per a comprendre i aplicar la responsabilitat ètica, la legislació i la deontologia professional de l'activitat de la professió d'enginyer en informàtica.

 

Competències específiques (CE)

  • CE4 : Capacitat per a modelar, dissenyar, definir l'arquitectura, implantar, gestionar, operar, administrar i mantenir aplicacions, xarxes, sistemes, serveis i continguts informàtics.
  • CE6 : Capacitat per a assegurar, gestionar, auditar i certificar la qualitat dels desenvolupaments, els processos, els sistemes, els serveis, les aplicacions i els productes informàtics.
  • CE7 : Capacitat per a dissenyar, desenvolupar, gestionar i avaluar mecanismes de certificació i garantia de seguretat en el tractament i accés a la informació en un sistema de processament local o distribuït.

 

Competències bàsiques i del MECE (Marc Espanyol de Qualificacions per a l'Educació Superior)

  • CB8 : Ser capaç d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclou reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels coneixements i judicis propis.

 

Competències transversals

  • CT3 : Capacitat per a contribuir al desenvolupament futur de la informàtica.
  • CT4 : Capacitat de comunicar-se en contextos internacionals.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Ser capaç de projectar, calcular i dissenyar productes, processos i instal·lacions en tots els àmbits de l'enginyeria informàtica.
  • Ser capaç d'aplicar els coneixements adquirits i resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts, dins de contextos més amplis i multidisciplinaris, a més de ser capaç d'integrar aquests coneixements.
  • Ser capaç de comprendre i aplicar la responsabilitat ètica, la legislació i la deontologia del professional en enginyeria informàtica.
  • Ser capaç d'aplicar els principis de l'economia i la gestió de recursos humans i projectes, a més de la legislació, regulació i normalització de la informàtica.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2021-22

Los objetivos se concretan en los siguientes apartados:

  • Proporcionar una visión general e introductoria del análisis forense digital.
  • Sensibilizar en la importancia de mantener el control sobre la información corporativa y fomentar la educación de los empleados en las buenas prácticas en el uso y seguridad de la información.
  • Proporcionar las pautas adecuadas para la correcta extracción y manipulación de las evidencias digitales, preservando su integridad y cadena de custodia.
  • Conocer las herramientas forenses digitales y su uso en el contexto del análisis de las evidencias digitales.
  • Aprender a documentar adecuadamente los hallazgos digitales encontrados de manera objetiva y sin ambigüedades, así como a redactar el informe forense de forma comprensible y con validez en un juicio.

 

 

;

Dades generals

Codi: 47003
Professor/a responsable:
MORA PASCUAL, JERONIMO MANUEL
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 0,60
Crèdits pràctics: 1,80
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: TECNOLOGIA INFORMÀTICA I COMPUTACIÓ
    Àrea: ARQUITECTURA I TECNOLOGIA DE COMPUTADORS
    Crèdits teòrics: 0,6
    Crèdits pràctics: 1,8
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix