Facultats i centres
Serveis administratius
Serveis generals
Aquesta assignatura obligatòria d'especialitat se situa en la matèria del mòdul d'especialitat "Llengua catalana: sincronia i diacronia" del Grau en Filologia Catalana, juntament amb "Fonètica i fonologia catalanes", "Sociolingüística catalana", "Els parlars catalans" i "Orígens i evolució de la llengua catalana" de tercer curs; "Sintaxi catalana" i "Semàntica i lexicologia catalana" de quart; i "Fonaments de la norma lingüística catalana" de segon i "Història social de la llengua catalana" de primer curs. Amb "Fonètica i fonologia catalanes", "Sintaxi catalana" i "Semàntica i lexicologia catalanes" representen l’estudi aprofundit dels subsistemes lingüístics, amb un grau de reflexió important pel que fa a la flexió gramatical (nominal, pronominal i verbal) i a la formació de mots.
Aquesta assignatura proveeix una formació fonamental per a les futures tasques professionals en què prenga part el català (docència, traducció, assessorament lingüístic i literari, planificació lingüística, etc.).
Competències generals del títol (CG)
Competències generals de la UA (CGUA)
Competències específiques (CE)
Sense dades
Objectius formatius:
1. Explicar els elements constitutius de la morfologia del català segons una perspectiva sincrònica.
2. Fer servir l’estudi de la morfologia del català en l’àmbit de la lingüística aplicada (específicament, codificació i estandardització, terminologia i neologia, ensenyament de la llengua, traducció i gramàtica comparada).
3. Explicar a) la variació morfològica com a adaptació del sistema lingüístic a les necessitats comunicatives, cognitives i socials dels parlants i b) el model morfològic estàndard com a eina fonamental per a difusió de l’ús social de les llengües.
4. Fer servir adequadament les eines bàsiques per al desenvolupament l’activitat científica en l’estudi de la morfologia del català; concretament, quant a l’àmbit de la lingüística: a) l’anàlisi del processos morfològics, segons els corrents teòrics de la morfologia més importants, i b) la bibliografia i les fonts documentals bàsiques; i quant a les habilitats intel·lectuals fonamentals: a) la recaptació, el tractament i la interpretació de les dades, b) l’elaboració i la comprovació d’hipòtesis de treball, c) l’extracció de conclusions, etc.
5. Expressar-se oralment i per escrit en un registre formal adequat per a l’àmbit acadèmic.
Objectius específics aportats pel professorat:
1. Explicar els conceptes bàsics relacionats amb la morfologia.
2. Descriure la varietat col·loquial i les propostes normatives per a fixar la varietat estàndard personal de cada alumne i identificar els trets d’altres varietats formals del català.
3. Comparar els fenòmens de la morfologia catalana amb els d’altres llengües.
4. Conéixer la flexió nominal del català i ser capaç d’analitzar morfològicament noms i adjectius.
5. Analitzar morfològicament els pronoms personals forts i els febles en català.
6. Saber explicar les regles de la flexió verbal i les principals irregularitats del català.
7. Saber explicar els processos morfològics que permeten crear paraules noves en català.
8. Atés un context en què cal avaluar un fenomen morfològic, explicar-lo segons el corrent de la lingüística que millor s’hi adiga i aplicar-hi críticament la informació que en fornirà la bibliografia, els corpora textuals, el diccionaris i altres fonts morfològiques i els atles lingüístics.
9. Atés un context en què cal avaluar un fenomen morfològic, ser capaç de recaptar, tractar i interpretar les dades, d’elaborar i comprovar hipòtesis de treball i d’extraure conclusions.
10. Fer servir correctament i amb eficàcia comunicativa la normativa (especialment la pronúncia però també l’ortografia, la gramàtica, la lexicosemàntica i la fraseologia) que regula l’ús de la llengua en el registre formal de l’àmbit acadèmic, sobretot dels textos expositivoargumentatius (en el canal oral: exposició, debat i entrevista; en el registre escrit: informe i treball acadèmic.
11. Fer servir correctament les convencions ortotipogràfiques del registre formal escrit de l’àmbit acadèmic.