Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2013-14
Con esta asignatura se pretende que el alumno afiance los conocimientos adquiridos durante su formación y pueda llevar a cabo un prácticum en condiciones reales.
De este modo, los alumnos tendrán que trabajar en equipo y tendrán que desarrollar herramientas-insy¡trumentos para la recogida de datos, así como planificar el proceso a seguir hasta llegar aun diagnóstico de salud nutricional de una comunidad.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)
Competències específiques (CE)
- E56 : Conèixer i intervenir en el disseny, realització i validació d'estudis epidemiològics nutricionals, com també participar en la planificació, anàlisi i avaluació de programes d'intervenció en alimentació en alimentació i nutrició en diferents àmbits.
- E57 : Col·laborar en la implantació de sistemes de qualitat.
- E58 : Conèixer els sistemes d'informació sanitària.
- E59 : Desenvolupar les habilitats personals necessàries per a dur a terme intervencions d'educació nutricional de manera òptima.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul dela nutrició, la dietètica i la salut
- 26 : Aplicar les ciències dels aliments i de la nutrició a la pràctica dietètica.
- 29 : Avaluar i calcular els requeriments nutricionals en situació de salut i malaltia en qualsevol etapa del cicle vital.
- 31 : Participar en el disseny d'estudis de dieta total.
- 32 : Conèixer, detectar precoçment i avaluar les desviacions per excés o defecte, quantitatives i qualitatives, del balanç nutricional.
- 33 : Planificar, dur a terme i interpretar l'avaluació de l'estat nutricional de subjectes o grups, tant sans (en totes les situacions fisiològiques) com malalts.
- 35 : Identificar els problemes dieteticonutricionals del pacient, així com els factors de risc i les pràctiques inadequades.
- 36 : Elaborar i interpretar una història dietètica en subjectes sans i en malalts.
- 37 : Interpretar una història clínica.
- 38 : Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.
- 39 : Interpretar i integrar les dades clíniques, bioquímics i farmacològics en la valoració nutricional del malalt i en el seu tractament dieteticonutricional.
- 40 : Aplicar les bases de la nutrició clínica a la dietoteràpia.
- 41 : Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques per a subjectes o grups.
- 42 : Conèixer l'organització hospitalària i les diferents fases del servei d'alimentació.
- 43 : Participar en l'equip multidisciplinari d'una unitat de nutrició hospitalària.
- 44 : Conèixer les diferents tècniques i productes de suport nutricional bàsic i avançat.
- 45 : Desenvolupar i implementar plans de transició dieteticonutricional.
- 46 : Planificar i dur a terme programes d'educació dieteticonutricional en subjectes sans i malalts.
- 47 : Comprendre la farmacologia clínica i la interacció entre fàrmacs i nutrients.
- 48 : Fer servir les eines bàsiques en TIC utilitzades en el camp de l'alimentació, nutrició i la dietètica.
- 50 : Prescriure el tractament específic, corresponent a l'àmbit de competència del dietista nutricionista.
- 51 : Ser capaç de fonamentar els principis científics que sustenten la intervenció del dietista nutricionista, supeditant la seua actuació professional a l'evidència científica.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de salut pública i nutrició comunitària
- 54 : Dissenyar i realitzar valoracions nutricionals per a identificar les necessitats de la població en termes d'alimentació i nutrició, així com identificar els determinants de salut nutricional.
- 55 : Dissenyar, intervenir i executar programes d'educació dieteticonutricional i de formació en nutrició i dietètica.
- 56 : Col·laborar en la planificació de polítiques alimentàries nutricionals per a l'educació alimentària i nutricional de la població.
- 57 : Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Descriure la importància de la nutrició comunitària.
- Descriure els components del paradigma de la nutrició comunitària per a planificar programes i serveis a la comunitat.
- Adquirir formació i habilitats aplicades a la prevenció i identificació de problemes nutricionals en grups i col·lectius de població.
- Conèixer les tècniques d'avaluació de l'estat nutricional en poblacions i l'aplicació d'aquestes al treball de camp, la interpretació de resultats i l'anàlisi operativa de conclusions.
- Adquirir capacitació en el disseny de programes de promoció de la salut i prevenció de malalties a través de l'alimentació i la nutrició.
- Identificar i descriure els recursos i les estratègies d'intervenció en nutrició comunitària.
- Identificar i descriure el procés de la participació comunitària.
- Adquirir formació i habilitats aplicades a la intervenció en grups i col·lectius de població, analitzant-ne les alternatives estratègiques d'actuació.
- Conèixer l'aplicació de programes de monitoratge de l'estat de salut des del punt de vista col·lectiu i d'estratègies de control de qualitat nutricional i seguretat alimentària.
- Adquirir formació i habilitats aplicades per a avaluar intervencions i programes de salut orientats a millorar l'estat nutricional.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2013-14
Sense dades
Dades generals
Codi:
27526
Professor/a responsable:
VERDU SORIANO, JOSE
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
0,00
Crèdits pràctics:
0,60
Càrrega no presencial:
5,40
Departaments amb docència
-
Dep.:
INFERMERIA COMUNITÀRIA, MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PÚBLICA
Àrea: INFERMERIA
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,6
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 3)