Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2012-13

La asignatura Gestión de la Calidad para el Grado de Nutrición Humana de la Universidad de Alicante tiene como eje referencial la función general de la empresa en cuanto a política de calidad aplicada a contextos e instituciones sanitarias, sociosanitarias y relacionadas con el campo de la salud. Para la obtención de la calidad deseada en un ámbito empresarial y de gestión se requiere el compromiso y la participación de todos los miembros de la empresa, incluyendo la figura del profesional de Nutrición y Dietética. Esta gestión incluye planificación de objetivos y competencias, organización de recursos y control del desarrollo del sistema y otras actividades relacionadas con la calidad. La implantación de la política de calidad de una empresa del sector salud requiere un sistema de calidad aplicado al conjunto de las estructuras, organización de las mismas, responsabilidades, procesos, procedimientos y recursos que se establecen para llevar a cabo la gestión de la calidad.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències específiques (CE)

  • E37 : Adquirir coneixements bàsics sobre toxicologia i el fenomen tòxic.
  • E38 : Conèixer les principals bases de dades i fonts d''informació sobre les propietats toxicològiques de substàncies químiques.
  • E39 : Identificar els diferents tipus de substàncies tòxiques presents en els aliments i els seus riscos.
  • E40 : Avaluar l''exposició a través de la dieta a una determinada substància química.
  • E41 : Conèixer, comprendre i aplicar el procés d'avaluació dels regs tòxics de les substàncies químiques.
  • E42 : Aplicar el procés administratiu com a eina de gestió en un servei de dietètica i nutrició.
  • E43 : Adquirir les habilitats pertinents per a treballar en equip com a unitat en les unitats en què s'estructuren de manera unidisciplinària o multidisciplinària els professionals i altre personal relacionat amb l'avaluació diagnòstica i tractaments en dietètica i nutrició.
  • E44 : Conèixer els aspectes bàsics del sistema sanitari espanyol relacionats amb la gestió dels serveis de salut, fonamentalment els que estan relacionats amb factors nutricionals.
  • E45 : Saber quins canals de comunicació interna o externa s'han d'implantar en tota organització perquè el servei de nutrició aconseguisca l'objectiu que tots els professionals coneguen els seus projectes.
  • E46 : Conèixer els sistemes d'acreditació d'implantació de circuits de qualitat.
  • E47 : Diferenciar entre qualitat real i qualitat percebuda.

 

Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de ciències dels aliments

  • 13 : Conèixer els sistemes de producció i els processos bàsics en l'elaboració, transformació i conservació dels principals aliments.
  • 16 : Conèixer la microbiologia, parasitologia i toxicologia dels aliments.

 

Competències generals del títol (CG):>>Mòdul d'higiene, seguretat alimentària i gestió de qualitat

  • 18 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant-hi la legislació vigent.
  • 19 : Participar en el disseny, organització i gestió dels diferents serveis d'alimentació.
  • 20 : Col·laborar en la implantació de sistemes de qualitat.
  • 21 : Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària.
  • 22 : Conèixer els aspectes relacionats amb l'economia i gestió de les empreses alimentàries.
  • 23 : Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el seu desenvolupament. Avaluar el compliment d'aquest assessorament.
  • 24 : Participar en els equips empresarials de màrqueting social, publicitat i al·legacions saludables.
  • 25 : Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Formar l'alumnat en coneixements per a dur a terme amb èxit la planificació, organització, gestió i avaluació dels serveis de dietètica.
  • Analitzar la funció estratègica dels recursos humans en centres i serveis de dietètica.
  • Conèixer tots els aspectes polítics, socials, legals i econòmics implicats en el sistema sanitari.
  • Adquirir els coneixements essencials per a saber gestionar, dins dels principis de l'administració i direcció empresarial.
  • Adquirir les aptituds i destreses necessàries per al correcte lideratge en la gestió dels serveis de dietètica i nutrició.
  • Usar eficienment les tècniques i metodologies més comunes en la gestió de serveis de dietètica i nutrició.
  • Ser capaç d'implantar el procés de canvi, treballant en equip i en situacions d'incertesa.
  • Tenir coneixements, habilitats i aptituds per a prendre decisions informades en l'àmbit de l'organització.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2012-13

EL PROFESORADO DE LA ASIGNATURA SE PROPONE COMO OBJETIVOS ESPECÍFICOS: (A) Trasmitir al alumnado conocimientos y habilidades útiles para su integración y buen desarrollo en el mundo laboral y empresarial relacionado con la Nutrición y Dietética y (B) Proporcionar al alumnado las herramientas e instrumentos necesarios para su integración y buen desarrollo en cualquier contexto laboral y profesional relacionado con la Nutrición y Dietética.

 

 

Dades generals

Codi: 27517
Professor/a responsable:
LILLO CRESPO, MANUEL
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: INFERMERIA
    Àrea: INFERMERIA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix