Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2023-24
L'assignatura pretén proporcionar als alumnes una introducció teòrica i pràctica dels coneixements bàsics necessaris per comprendre els aspectes històrics, socials i culturals de l'alimentació humana des d'una visió interdisciplinar, i abordar els elements que condicionen l'alimentació des d'una perspectiva relativista i fora de etnocentrismes. En l'acte de l'alimentació, l'ésser humà biològic i l'ésser humà social, cultural i històric, estan estretament lligats i recíprocament implicats.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24
Competències específiques (CE)
- E16 : Descriure i argumentar les desigualtats culturals i socials que poden incidir en els hàbits de l'alimentació.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de formació bàsica
- 10 : Descriure els fonaments antropològics de l'alimentació humana. Descriure i argumentar les desigualtats culturals i socials que poden incidir en els hàbits d'alimentació.
- 5 : Conèixer l'evolució històrica, antropològica i sociològica de l'alimentació, la nutrició i la dietètica en el context de la salut i la malaltia.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Introduir l'alumnat en la diversitat de factors biològics, científics, culturals, econòmics, polítics, socials, etc., que han determinat i condicionat històricament el binomi alimentació-nutrició.
- Tractar els aspectes socials i culturals de l'alimentació humana, des de la perspectiva de l'antropologia social i cultural.
- Tractar el significat social del comportament alimentari de l'ésser humà.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24
Objectius:
- Introduir l'alumne en la diversitat de factors biològics, científics, culturals, econòmics, polítics, socials, etc., que han determinat i condicionat històricament el binomi alimentació / nutrició.
- Introduir l'alumne en els aspectes socials i culturals de l'alimentació humana des de la perspectiva de l'Antropologia Social i Cultural i de la Sociologia.
Competències:
Competències generals:
- Conèixer l'evolució històrica, antropològica i sociològica de l'alimentació, la nutrició i la dietètica en el context de la salut i la malaltia.
- Adquirir habilitats de treball en equip com a unitat en la qual s'estructuren de forma uni o multidisciplinar els professionals i altre personal relacionat amb l'avaluació diagnòstica i tractament en dietètica i nutrició.
Competències específiques:
- Explicar, amb l'ajuda del mètode històric, la diversitat de factors que incideixen en els diferents sistemes de producció i consum d'aliments.
- Conèixer els fonaments antropològics de l'alimentació humana.
- Apropar l'alumne a la comprensió del fet alimentari des d'una perspectiva estructural i sistèmica.
Competències transversals:
- Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
- Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
- Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Dades generals
Codi:
27505
Professor/a responsable:
ANTON DAYAS, ANA INES
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
2,00
Crèdits pràctics:
0,40
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
HUMANITATS CONTEMPORÀNIES
Àrea: ANTROPOLOGIA SOCIAL
Crèdits teòrics: 0,67
Crèdits pràctics: 0,13 -
Dep.:
INFERMERIA COMUNITÀRIA, MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PÚBLICA
Àrea: HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA
Crèdits teòrics: 0,67
Crèdits pràctics: 0,14
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta. -
Dep.:
SOCIOLOGIA I
Àrea: SOCIOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,66
Crèdits pràctics: 0,13
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)